O viață mai bună pentru persoanele cu dizabilități
Articol de dianamatei, 17 septembrie 2019, 18:22
Oamenii cu nevoi speciale pot fi integrati in societate.
O face proiectul Nazarcea.
Nazarcea Grup este o structură de economie socială care integrează în muncă persoane cu dizabilități în cadrul a 7 ateliere.
Apartine de Direcția Generala de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 1, București si a fost pusă în practică în anul 2008, când a fost închis Centrul de Plasament „Sf. Ștefan”.
Deschiderea oficială a unității a avut loc în luna decembrie a anului 2011.
Exista brutarie, spalatorie textila si de masini, croitorie dar si ateliere de editare grafică, concepție grafică, tipărire și finisare.
Proiecul s-a nascut dupa model strain.
„In urma unei vizite in Olanda, am vazut acolo o structura asemanatoare, la fel, finantata de municipalitate. Si am facut o copie a „Haga Group”, la nivelul sectorului 1″, spune initiatorul Florin Giosan.
De atunci și până în prezent sunt angajate în cadrul acesteia 130 de persoane cu dizabilități.
În acest moment, numărul total de angajați este de 90 de persoane, dintre care, 60 sunt cu diferite dizabilitati.
Dintre acestea din urmă, 32 cu normă întreagă și 28 cu norma redusa de lucru.
„Aproape 60% din ceea ce producem in Nazarcea se duce pe nevoile directiei. A fost nevoie sa avem propria piata. Am preferat sa dam mai multi bani, pentru o piata rezervata. In timp, s-a dovedit ca am inceput sa avem contracte foarte bune si pe parte de brutarie: cu o unitate militara, cu firme de catering care ne apreciaza si nici n-au nevoie de transport.”
Florin Giosan a vorbit si despre salarii.
„O norma intreaga se plateste intre 2000 si 2500 de lei net. Avem si jumatate de norma, la 4 ore. Oamenii stau si pana la pensie pentru ca se simt protejati, fata de sistemul privat. Chiar la sfarsitul anului se pensioneaza cineva.”
In anul 2016 a fost creată și o stație proprie de neutralizare a deșeurilor cu potențial periculos, iar anul acesta centrul a fost autorizat să facă și colectare și transport a acestor tipuri de deṣeuri.
Florin Giosan isi lauda, din nou, echipa: „Generam deseuri pe care le colecta o firma iar costurile erau foarte mari. Sa optimizam costurile, am zis sa ne facem propria noastra statie de neutralizare. Avem, in afara Bucurestiului, 2 neutralizatoare in care o firma ne colecteaza deseurile pe care le producem noi. Si le putem si inchiria.”
O poveste de succes, cu bani de la stat, despre care ne-a vorbit astazi, In Comunitate, initiatorul proiectului Nazarcea, Florin Giosan.