Cărți și încredere în Parcul Kiseleff!
Articol de Mircea Apostolescu, 18 septembrie 2019, 14:30 / actualizat: 19 septembrie 2019, 9:53
În Parcul Kiseleff, aproape de intersecția cu strada Ion Mincu, pe partea dreaptă venind dinspre Arcul de Triumf, Primăria Sectorului 1 și Fundația „Restart România”, au adus cărți și … încredere.
Este vorba despre un raft cu cărți, pe care cei care se plimbă sau se relaxează în aer liber în acest parc le pot citi, stând pe o bancă, le pot împrumuta, pentru a le citi în altă parte sau le pot lua aducând în schimb alte cărți.
Primarul Daniel Tudorache a declarat, pentru București FM, că își dorește foarte mult să vadă copiii, dar și părinții și bunicii care vin în acest parc, citind câte o carte, pe câte o bancă.
„Chiar dacă astăzi avem la dispoziție internetul, computerul, smartphone-ul și rețelele de socializare, este foarte important să ieșim să ne plimbăm și să ne relaxăm, să scăpăm de stresul cotidian, în aer liber. Și este foarte bine să-i învățăm pe copiii noștri să facă mișcare și să se relaxeze citind în aer liber. Am o fetiță de 13 ani și îi spun mereu că trebuie să citească câte o carte, să o răsfoiască, nu să ia rezumatul de pe internet”, a mai declarat edilul din Banu Manta.
Daniel Tudorache a mai afirmat că dorește să generalizeze acest proiect în parcurile administrate de către Primăria Sectorului 1.
Pe de altă parte, Dante Stein, de la „Restart România” spune că a preluat acest concept din orașul său, Viena, și că această mini-bibliotecă din parc are la bază sentimentul de încredere și spiritul civic.
”Oamenii care citesc cărți sunt persoane educate, care nu distrug, nu fură cărți. Ei le iau, le citesc, le aduc înapoi, aduc cărți la schimb sau chiar donează cărți pentru biblioteca din parc”, spune șeful de la „Restart”.
„Restart România” a mai instalat asemenea mini-biblioteci în spații publice, parcuri, universități și campusuri universitare și nu au existat incidente de tipul vandalismului sau al furtului.
Stein a mai explicat că „Restart România” poate să dea „în adopție” astfel de mini-biblioteci publice unor persoane particulare sau unor ONG-uri care se angajează să aibă grijă de ele.