„Jeanne D’Arc au bûcher” de Arthur Honegger, un „mister liric”!

Articol de cristina.toma, 18 septembrie 2019, 16:37
Anul acesta se împlinesc 80 de ani de la premiera la Paris a oratoriului „Jeanne D’Arc au bûcher”, scris de Arthur Honegger pe un libret de Paul Claudel.
Mâine, de la ora 16:00, oratoriul va putea fi ascultat la Ateneul Român sub bagheta dirijorului Alexandre Bloch, care va dirija Orchestra Națională din Lille.
Povestea punctează prin 11 scene, în sens invers cronologic, momentele importante din viața eroinei franceze, care au dus la condamnarea ei la ardere pe rug.
Construcția oratoriului este una monumentală, incluzând pasaje operatice, corale, simfonice, teatru, o combinație de stiluri care contribuie la fascinația exercitată de spectacol, greu de încadrat în vreunul dintre genuri.
Montarea este pe măsură, distribuția cuprinde artiști lirici, actori, cor, cor de copii și orchestră. Toate reușesc să întrețină o atmosferă de mister pe tot parcursul lucrării.
Mâine seară, actrița Marion Cotillard, laureată a premiului Oscar, care va interpreta rolul Jeannei d’Arc, precizează: “Nu partea emoțională este cea mai dificilă, ci partea tehnică. Să fii tot timpul conectat, atent la tot ce se întâmplă în jur, să te coordonezi cu toți ceilalți. Să fii întotdeauna cum trebuie. E foarte frustrant să nu fii perfect. Pe de altă parte, când intri în profunzimea dificultăților, când te scufunzi în ele, înțelegi că așa descoperi, de fapt, miezul poveștii.”
Nu este prima dată când actrița joacă rolul Jeannei D’Arc. Prima dată a abordat acest rol în anul 2005 la Orleans, când a trebuit să apară în locul mamei ei, actrița Niseema Theillaud, care trebuia să o interpreteze pe eroină dar în seara concertului a fost indisponibilă.
Despre lucrarea lui Honegger, Marion Cotillard a afirmat că aceasta este un adevărat mister liric, unde totul pare a pluti între două lumi. Rolul acesta avea să o însoțească de-a lungul carierei. L-a mai jucat la Paris, la Barcelona, în Italia, la New York și acum îi va da viață și la București în cadrul Festivalului Internațional George Enescu.
În afară de asta a ascultat opera de peste o sută de ori și crede că cea mai importantă chestiune de care trebuie să se țină seamă este sincronizarea dintre recitator, orchestră și cor, sincronizare pe care a perfecționat-o de la o interpretare la alta.
Nu este un rol ușor, iar faptul că l-a interpretat de mai multe ori, cu orchestre și dirijori diferiți nu a făcut ca el să capete o rutină pentru actriță, ci, dimpotrivă, de fiecare dată a învățat ceva nou despre el. Lucrarea este cu adevărat o provocare din punct de vedere tehnic, dar în același timp are ceva cinematografic.
De asemenea, această lucrare este o adevărată provocare și pentru dirijor.
Alexandre Bloch afirmă că este de fapt o operă în concert unde apar, pe lângă actriță, încă trei cântăreți. Deși nu este imposibil, nu este ușor să armonizezi orchestra cu corul, iar în interpretare nu trebuie să stăpânești doar tehnică ci, toți, orchestra, corul, cântăreții și actrița trebuie să spună o poveste. De aceea, lui Alexandre Bloch îi face impresia că acest oratoriu este asemenea unui film.
În același timp, el a precizat că toate dificultățile ce pot apărea în interpretare dispar datorită bunei colaborări pe care o are cu Corul Filarmonicii George Enescu și cu Corul de Copii Radio.
Distribuția completă:
MARION COTILLARD Ioana d’Arc (rol vorbit), GEORGES GAY Fratele Dominique (rol vorbit), HÉLÈNE GUILMETTE Fecioara Maria, o voce (soprană), GABRIELLE PHILIPONET Marguerite (soprană), MARIE KARALL Catherine (contralto), CORNEL FREY Porcus, O voce, Primul herald, Clericul (tenor), PHILIPPE-NICOLAS MARTIN O voce, Al doilea herald, Un țăran (bas) / Un alt țăran (rol vorbit), MATHIAS ZAKHAR Al treilea herald, Măgarul, Bedford, Jean de Luxembourg, Heurtebise, Un ţăran (rol vorbit), CORENTIN HOT Maestru de ceremonii, Regnault de Chartres, Guillaume de Flavy, Perrot, Un Preot (rol vorbit).
„Muzica joacă un rol foarte important în a-i re-învăța pe oameni să-și recunoască și să-și accepte propriile emoții și pe cele ale celorlalți, din jurul lor. Și cred că asta ne ajută să devenim cu toții mai buni cetățeni”, a spus maestrul Alexandre Bloch, directorul muzical al Orchestrei Naționale din Lille, vorbind despre efectul pe care îl poate produce muzica la nivelul publicului și societății, la nivel mai larg.