Case pentru medici!

Foto: Mircea Apostolescu

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a înmânat, astăzi, în cursul unei ceremonii organizate la Spitalul Colțea, cheile primelor locuințe pentru medicii și personalul medical din cele 19 spitale administrate de către Primăria Capitalei. La eveniment au participat și premierul Viorica Dancilă și ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

Edilul șef al Capitalei a explicat că ceremonia a fost organizată la Spitalul Colțea nu doar pentru că acesta este cel mai vechi din București, ci și datorită reputației sale medicale deosebite, atât pe plan intern, cât și internațional.

Gabriela Firea a reiterat că, în ultimii trei ani, s-au făcut investiții importante în spitalele bucureștene administrate de către Municipalitate. Astfel, la Spitalul Colțea, a fost achiziționat recent un accelerator linear pentru radioterapie. Echipamentul, în valoare de aproape 1,5 milioane de euro, va fi pus în funcțiune la începutul lunii noiembrie, a declarat primarul general.

„Astăzi, practic, începem programul nostru „Locuințe pentru medici și asistente. Sunt multe motive (…) pentru care medicii și asistentele au plecat, în ultimii ani, din țară, pentru a-și găsi un loc de muncă în străinătate. În afară de problema salariilor mici, care s-a rezolvat, în mare parte, era vorba și despre aparatura din spital – de asemenea investiții sunt foarte multe în ultima perioadă, și problema locuinței. Deoarece pe piața liberă o chirie este foarte mare, insuportabilă dintr-un salariu de medic, rezident sau specialist, sau dintr-un salariu de asistentă medicală sau infirmieră. Și, atunci, am venit cu acest proiect la Primăria Generală. Un proiect de suflet, inițiat de mine și votat de consilierii generali, cărora le mulțumesc”, a spus primarul general al Capitalei Gabriela Firea.

După aplauze furtunoase, edilul a explicat că au fost depuse 600 de cereri de la cele 19 spitale ale Municipalității. Au fost deja achiziționate 177 de apartamente cu două și trei camere și garsoniere.

„Astăzi, practic, înmânăm primele chei, iar, de luna viitoare, începeam următoarea procedură, pentru că ne dorim să le achiziționăm pe toate cele 600, că să acoperim toate cererile de la acest moment”, a declarat Firea.

Edilul șef a declarat că vor fi satisfăcute și solicitările suplimentare, dacă acestea vor exista. Mai mult, Gabriela Firea și-a exprimat convingerea că vor mai veni solicitări, pe măsură ce potențialii beneficiari vor căpăta încredere în programul Municipalității.

Premierul Viorica Vasilica Dancilă a declarat că sănătatea reprezintă o prioritate pentru Guvernul României. Primul pas a constat în mărirea salariilor din sănătate, pentru ca medicii și cadrele medicale să rămână în țară. Această mărire de salarii trebuie, însă, dublată de construirea de noi spitale, de modernizarea și reabilitarea spitalelor și de dotarea celor existente.

Viorica Dancilă a felicitat-o pe Gabriela Firea pentru programul „Locuințe pentru cadrele medicale”.
Premierul și-a exprimat speranța ca exemplul dat de către edilul șef al Capitalei să fie preluat și de alte comunități. „Pentru că este important să creem condițiile pentru cadrele medicale, că să își dorească, cu adevărat, să rămână în România”, a declarat premierul.

Ministrul Sănătății Sorina Pintea a spus că este un moment foarte important. De fapt, este vorba de două momente: momentul în care avem certitudinea că se fac lucruri în continuare pentru ca medicii să rămână în România și acela al achiziționării încă unui aparat de radioterapie.

„România are nevoie de 144 de aparate de radioterapie. Avem 32 funcționale. Și iată că autoritățile locale, Primăria Generală, ajută România, ajută pacienții”, a declarat Pintea.

Ministrul Sănătății a mai spus că, în acest an, bugetul de investiții al Ministerului Sănătății este unul istoric și i-a mulțumit premierului Viorica Vasilica Dancilă pentru că a susținut necondiționat investițiile în sănătate.

Este doar începutul, sunt și alte autorități locale care vor achiziționa locuințe pentru cadrele medicale, a dat asigurări Pintea. Ministrul Sănătății și-a exprimat speranța că medicii care se gândeau să plece în străinătate să nu mai plece, iar cei care se gândesc să revină, să o facă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.