RADET își repară țevile și vrea să spargă monopolul ELCEN pe piața din București!
Articol de Mircea Apostolescu, 25 septembrie 2019, 14:31
Administratorul special al RADET, Alexandru Burghiu, a anunțat că regia de termoficare bucureșteană dorește să achiziționeze energie termică de pe piața liberă. Astfel, în prezent, se lucrează la caietul de sarcini pentru o procedură de achiziție publică de energie termică pentru zonele deficitare, precum Aviației și Băneasa.
„În zona de nord a Capitalei, nu mai există electrocentrale (CET-uri) și, din această cauză, agentul termic este adus pe distanțe mari, din sudul orașului, ceea ce duce la pierderi foarte mari. De aceea, RADET urmează să cumpere energie termică de pe piața liberă, energie ale cărei surse să fie mai apropiate de zona deservită, astfel încât eficiența serviciului să crească”, a explicat Burghiu.
„Pe viitor, când capacitățile de producție ale ELCEN vor ieși din exploatare, Compania Municipală Termoenergetica, care va prelua serviciul public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat, va achiziționa energie termică de pe bursă”, a explicat, la rândul său, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea.
Răspunsurile edilului Capitalei și șefului de la RADET au venit la întrebarea București FM cu privire la sursele de energie termică pentru Capitală, începând cu anul 2023, când capacitățile de producție ale ELCEN vor ieși din exploatare, prin efectul legislației europene, din cauza gradului ridicat de poluare pe care îl generează.
Alexandru Burghiu a mai declarat, tot la întrebarea București FM, că, deși Guvernul României a plafonat prețul gazelor naturale pentru populație și CET-uri, prin OUG 114, RADET cumpără gigacaloria de la ELCEN puțin mai scump decât înainte.
Gheorghe Piperea, reprezentantul administratorului judiciar al RADET, Rominsolv, a explicat că, în acest moment, practic s-a diminuat profitul ROMGAZ, dar nu în beneficiul populației din București, ci în beneficiul ELCEN, care vinde agentul termic către RADET la un preț chiar mai mare decât înainte de plafonarea prețului gazelor naturale.
Primarul general al Capitalei Gabriela Firea a declarat că, în premieră, în acest moment, se desfășoară atât lucrări de reparații, în punctele nevralgice, cât și de înlocuire a unor tronsoane întregi din rețeaua primară de transport și distribuție a energiei termice.
„La aceste lucrări participă atât personalul propriu al RADET, cât și companiile municipale Termoenergetica și Energetica Servicii. De asemenea, în premieră, au început și lucrări desfășurate de patru companii private, care au un contract-cadru pe doi ani cu RADET”, a explicat edilul șef al Capitalei.
Gabriela Firea a ținut să de-a asigurări că, în ciuda dificultăților financiare prin care trece Primăria Capitalei, vor fi asigurate resursele financiare care să garanteze continuitatea serviciului public de încălzire în sistem centralizat.
Din cele 200 de milioane de lei, cât însumează datoria recentă a RADET către ELCEN, doar jumătate reprezintă facturi scadente, cealaltă jumătate fiind facturi în termen.
”Cauza acestor întârzieri la plata facturilor către ELCEN o reprezintă tăierile bugetare care afectează Primăria Capitalei”, a reiterat primarul general, Gabriela Firea.