VIDEO: Consiliere vocațională pentru meseriile viitorului!
Articol de dianamatei, 3 octombrie 2019, 18:51
Șansă nouă și inedită pentru elevi.
Aceștia pot afla care sunt profesiile viitorului și cum se pot pregăti pentru ele.
Doi din trei elevi români consideră că noile meserii ale viitorului vin din domeniile roboticii, inteligenței artificiale, calculatoarelor și imprimării 3D.
Insa pentru asta trebuie si scoala.
Mai mult, copiii trebuie sa ramana in scoala!
„Ghidul Meseriilor Viitorului” este un proiect românesc dedicat elevilor, profesorilor și părinților deopotrivă.
A doua ediție va sta la baza a 10 workshopuri, cu elevii şi 5 sesiuni de consiliere cu părinții, care vor atrage un număr de 800 de tineri, părinți și cadre didactice.
Acestea vor avea ca scop pregătirea elevilor din clasele a VII-a și a VIII-a cu privire la oportunitățile lor, dar și ale cadrelor didactice și ale părinților.
Va fi aplicat si testul „Analiza 3D pentru consiliere vocațională”.
Acest test contribuie la conștientizarea trăsăturilor clare de comportament, gândire și motivație ale elevilor.
Andreea Paul, președinta organizației neguvernamentale INACO spune ca „in toate scolile este nevoie de consiliere vocationala pentru acesti copii care urmeaza sa-si aleaga parcursul liceal si profesional mai tarziu si de cate un labor educational inteligent pe care l-an numit SMART LAB 4.0, adica toate tehnologiile noi care astazi faciliteaza foarte mult invatarea.”
Majoritatea tinerilor viseaza, de la inceput, un drum scurt si drept spre un salariu si un loc de munca. Si, de ce nu, sa munceasca, daca se poate, pentru ei.
Andreea Paul explica faptul ca in acest proiect specialistii merg si dicuta cu tinerii de la egal la egal si le vorbesc despre meseriile viitorului.
Probele sunt insa, din partea parintilor cand vorbim despre invatamntul profesional si dual.
„Parintii sunt primii care se opun accesului copiilor la scolile profesionale si duale. Au impresia ca insemna ratarea procesului educational, ca nu vor avea aceleasi sanse copiii lor pe piata muncii cu cei care se duc la cele mai bune licee.”
Parintii, insa, nu inteleg ceva, spune Andreea Paul. „Este foarte important sa avem copii fericiti si adulti fericiti si pentru asta profesia este foarte importanta ca optiune.”
INACO își propune să contribuie cu echipa sa de experți la luarea deciziilor care vizează viitorul profesional al tinerilor, care sunt ajutați astfel să înțeleagă noua dinamică a pieței muncii.
„Visul nostru este sa avem cel putin un SMART LAB 4.0 in toate judetele din Romania”, viseaza Andreea Paul.
Despre meseriile viitorului si urmatorul SMART LAB, ne-a vorbit, astazi, In Comunitate, Andreea Paul, președinta organizației neguvernamentale INACO.
Vezi aici arhiva emisiunii În Comunitate!