A patra zi de „FEST(in) pe Bulevard”!
Articol de , 14 octombrie 2019, 10:33 / actualizat: 14 martie 2022, 15:01
Începutul de săptămână aduce în Fest(in) pe Bulevard un spectacol care s-a născut din admirația și din respectul față de o legendă a scenei teatrului românesc, Anda Caropol.
„Repetiția vieții mele” de Claudiu Sfirschi-Lăudat, în regia lui Alexandru Jitea, este un omagiu adus unui artist pentru care teatrul a fost similar cu viața și pe care l-a slujit cu devotament și iubire.
„Spectacolul este programat la ora ora 18:00, la Sala George Constantin. Spectacolul este o declarație de iubire adusă teatrului, artiștilor și tuturor oamenilor care fac posibilă magia ce se naște la ridicarea cortinei.” (Alexandru Jitea)
Trăim într-o lume din ce în ce mai lipsită de empatie, de capacitatea de a dialoga real și sincer cu celălalt. Este tema propusă de spectacolul Triburi. „Codul bunelor BARIERE” de Nina Raine (regia semnată de Vlad Christache), programat la ora 19:30, la Sala Horia Lovinescu a Teatrului Nottara.
„Suntem tot mai surzi la ceea ce se întâmplă în jurul nostru, incapabili să rezonăm cu ceea ce simt și gândesc chiar oamenii apropiați nouă. Deși este un spectacol în care se atrage atenția asupra situației persoanelor cu deficiențe de auz – două dintre personaje sunt hipoacuzice -, provocarea pentru mine a fost să subliniez disfuncționalitatea a ceea ce considerăm, în general, ca fiind normal. Cei cu adevărat surzi sunt, de fapt, cei care trăiesc închiși în propriile preconcepții, în lumea lor limitată, în care ei înșiși își pun bariere de nesurmontat.” (Vlad Christache).
Din distribuție fac parte: Rareș Andrici, Diana Roman, Gabriel Răuță, Isabela Neamțu, Cristina Juncu și Răzvan Bănică.
De la ora 20:00, la Sala Mare a Teatrului Odeon, spectatorii sunt purtați înapoi în timp, în anul 1692, într-o comunitate de protestanți din Salem, statul Massachussetts.
„Vrăjitoarele din Salem” de Arthur Miller (regia: Vlad Christache) aduce în atenție povestea unei colonii britanice, într-un timp în care superstiția este la ordinea zilei. Mai multe adolescente se îmbolnăvesc subit, prezentând convulsii și halucinații.
Se instalează o isterie generală, în lanț, în care teama de supranatural, manipularea politică, spirituală și socială, precum și gelozia ascunsă, devin letale. Spectacolul este o producție a Teatrului Toma Caragiu, Ploiești.
Cea de-a patra zi de festival se încheie cu o producție a Teatrului Dramatic și de Păpuși, Vrața, Bulgaria, care subliniază uimitorul simț al umorului al lui Dostoievski. „Frumoasa și cneazul”, după o povestire de Feodor Dostoievski (regia Nikolai Poliakov), are la bază povestirea Visul unchiului.
Eroii sunt niște personaje mai curând caricaturale, iar spectacolul este, înainte de toate, o creație a actorilor, iar ambianța este întregită de aportul incredibil al scenografei Virginia Dodova.