Destinații de vacanță – Istanbul
Articol de Marga Tudor, 17 octombrie 2019, 12:39 / actualizat: 17 octombrie 2019, 19:16
Astăzi mergem la Istanbul, orașul de pe două continente. Situat în nord-estul Mării Marmara, este singurul oraș din lume ce se întinde pe malurile a două continente, Europa și Asia.
Cea mai mare parte a cartierelor sale se găsesc pe pintenul din extrema sud-estică a Europei, despărțită de cele asiatice prin Marea Marmara și Strâmtoarea Bosfor.
Este cea mai mare concentrare urbană a Turciei și singurul megalopolis din lume întins pe două continente.
Oficial, fosta capitală a primit denumirea turcă de Istanbul la 28 martie 1930, până atunci păstrându-și numele antic și tradițional de Constantinopol.
Cu o populație de peste 18,8 miloane Istanbul este principalul centru financiar, comercial și cultural al Turciei și una dintre cele mai mari metropole din lume. Partea europeană se află situată în regiunea istorică Tracia, iar cea asiatică, în Anatolia.
Alături de Atena și Roma, Istanbul se află printre cele mai venerabile capitale ale Europei. A fost înscris pe lista patrimoniului mondial al UNESCO începând cu anul 1985. Asemănător cu Constantinopolul în evul mediu, astăzi, Istanbul este cea mai mare aglomerare umană a Europei.
În 2010 metropola este declarată una din cele trei Capitale Europene ale Culturii, celelalte două capitale culturale din 2010 fiind Pécs-Ungaria, și Essen-Germania.
Este un oraș al contrastelor. Fosta capitală a Imperiului Bizantin te va surprinde prin istorie, arhitectura clădirilor și spiritul autentic și oriental.
În Istanbul vei găsi zeci de obiective tursitice, așa că nu te astepta să le bifezi pe toate într-un city break.
În Istanbul nu ai cum să te plictisești – poți face croaziere pe Bosfor, vizite la moschee, muzee, și prin bazaruri.
Am selectat câteva obiective turistice pe care nu ar trebui in niciun caz să le ratezi, dacă vizitezi sau revii la Istanbul.
Moscheea Albastră, Hagia Sofia și opulentul Palat Topkapi se află toate în același cartier – Sultanahmet și în același district – Fatih. Moscheea Albastră a împrumutat numele de la culoarea plăcilor de ceramică albastra de Iznik făcute manual și aflate doar în interior, unde vei vedea nu mai puțin de 200 de vitralii.
Construită în secolul al XVII-lea pe vremea sultanului Ahmet I, Moscheea Albastra este, alături de moscheea Suleiman, cea mai frumoasă din Istanbul. Este moscheea cu cele mai multe minarete din Turcia (6 minarete) și se află pe locul 2 în lume după cea de la Mecca, ce deține 7 astfel de minarete.
Urmează Hagia Sophia, unul dintre simbolurile Istanbulului. Se află la doar 10 minute de mers de moschee. Un monument religios, cândva biserica, apoi moschee și acum… muzeu.
Hagia Sophia sau Biserica Sfintei Ințelepciuni este una dintre cele mai mari construcții religioase din lume și o capodoperă a arhitecturii universale.
A fost cladită pe ruinele altor două biserici la ordinul Împăratului Iustinian I.
Incendiată, lovită de cutremure și jefuită, Hagia Sophia a continuat să rămână în picioare. Construcția este martora unui mileniu și jumătate de istorie.
Poți încheia turul cu o vizită la Palatul Topkapi – rezidența imperială a sultanilor otomani pentru aproape 400 de ani. Un mozaic de palate, curți, pavilioane și grădini. De pe terasele palatului se pot admira Marea Marmara, Cornul de Aur, Bosforul si Insulele Principilor.
Tezaurul este una din atracțiile principale. Acolo vei admira pietrele prețioase uriașe, pumnalele bătute cu rubine, piesele din jad și impresionantul Diamant Kasikci ce cântarește 86 de karate și este bătut în 49 de briliante.
Și atenție! Fotografiatul este strict interzis, așa că va trebui să te mulțumești doar cu privitul.
La Palatul Topkapi mai poți vedea veșminte ce au aparținut sultanilor, Toiagul lui Moise, Sabia lui David dar și Sabia lui Stefan cel Mare.
Nu pleca fără să vizitezi Haremul – este locul unde s-a filmat celebrul serial turcesc, Suleyman Magnificul. Haremul era zona din palat strict interzisă bărbaților.
Ajuns la Istanbul ar mai trebui să admiri Podul și Turnul Galata. Podul este folosit de mașini, tramvaie și pietoni, iar la etajul inferior ai la dispoziție o zonă pentru activități comerciale, cu restaurante, food street, cafenele și narghilea.
Turnul Galata a fost construit în anul 528, fiind reconstruit din piatră, cu scopul de a deservi pazei regiunii, în anul 1248. Mai târziu, Turnul Galata a fost transformat în închisoare. Astăzi, este vizitat anual de turiști din toată lumea.
Mergi și la Palatul Dolmabahce – simbolul orașului Istanbul, construit în secolul al XIX-lea, și dedicat sultanului Abdulmecit. Este considerat cel mai mare palat al Imperiului Otoman.
Este grandios și somptuos – fațada are o lungime de 500 de metri, are nu mai puțin de 285 de camere și 43 de saloane. Vei vedea candelabre uriașe din cristale de Boehmia, ce cântaresc 4 tone.
O evadare în Insulele Prințului este binevenită după toată agitația orașului. Situate la doar o oră și jumătate de mers cu feribotul, la nord-est de Marea Marmara, acestea sunt formate din nouă insule. Cele mai populare sunt Insula Heybeliada, dar și obiective turistice importante, cum este Palatul Merit Halki sau Mănăstirea Hagia Triada si Insula Büyükada cu Mănăstirea Sf Gheorghe și Muzeul Insulelor Princiare.
Nu rata croaziera pe Bosfor – doar așa vei putea admira frumusețea malurilor orașului și vei vedea palatele superbe. Bosforul împarte orașul în două, separând Europa de Asia. Poți opta pentru croaziere de o jumătate de zi sau de o zi.
În Marele Bazar trebuie să te pierzi neapărat, pentru o aventură de neuitat. Se află fix la un kilometru și jumătate de Palatul Topkapi.
Este cea mai veche piață acoperită din lume: 61 de străzi în care vei găsi aproape… 4.000 de magazine.
Fiecare bazar are un specific, „Bazarul de Mirodenii” sau „Bazarul Egiptean” sunt doar două dintre locurile în care poți ințelege mai bine termenul de „bazar„.
Rătăcind prin bazar, vei auzi vânzătorii care își invită clienții în magazinele lor. Vechiul stil de a trata clienții este încă valabil.
Un belșug de suveniruri și condimente orientale te așteaptă pentru negociere, pentru că așa se face comerț în Istanbul – negociază cât de mult poți – este un ritual care place atât vânzătorilor, cât și cumpărătorilor.
Grand Bazaar este cel mai mare bazar de bijuterii din lume. Pentru a-l vizita pe tot, ai nevoie de cel puțin trei zile.
Pe strada Yağlıkçılar din bazar vei găsi foarte multe magazine de haine, vizitate frecvent de designeri ca Donna Karan, Galliano, Jean-Paul Gaultier si Rıfat Özbek.
Dacă iți plac hainele lucrate de mână, cele mai multe modele sunt în Remzi Fırat, la numărul 13.
Pe strada Perdahçılar vei găsi unul dintre cele mai vechi magazine din bazar, Sivaslı Istanbul Yazmacı, destinație de cumpărături preferată de iubitorii hainelor tradiționale anatoliene.
Bifează și zona Taksim, chiar dacă ți se va părea aglomerată. Tramvaiul roșu care trece prin zonă are farmecul lui, iar oamenii se urcă, adesea, din mers.
În Istanbul te vor atrage și vitrinele cu baclavale turcești, rahat sau înghețată cu fistic, dar si celebrul kebab. Și nu rata să savurezi o cafea turcească la ibric, fiartă la nisip.
Pe lista obiectivelor turistice de vizitat în Istanbul mai sunt Biserica Sfânta Irina, Biserica Sfântul Salvator în Chora, Biserica Mănăstirii Pammakaristos, Biserica Sfânta Maria Mama lui Dumnezeu sau Sfânta Maria din Blachernes, Catedrala Sf. Spirit, Muzeul de Arheologie, Muzeul Vechiului Orient, Muzeul Ceramicii, Muzeul mozaicurilor Marelui Palat bizantin, Muzeul Dogancay (Muzeul de Artă Modernă), Muzeul Militar, Muzeul Aviației, Muzeul Naval, Muzeul de Artă Turcă și Islamică, Poarta de Aur, Fortăreața Șapte Turnuri, Zidurile de apărare antice, Turnul lui Baiazid.
În Istanbul este amplasat și Stadionul Olimpic Atatürk, pe care au loc meciurile clubului turc İstanbul BB și ale echipei nationale de fotbal a Turciei. Are o capacitate de 82.300 de locuri, fiind cel mai mare stadion din Turcia. A costat aproximativ 140 de milioane de dolari. Aici s-a jucat Finala Ligii Campionilor din 2005.
La Galatasaray au jucat fotbaliștii români Gheorghe Hagi, Gheorghe Popescu, Adrian Ilie, Iulian Filipescu sau Radu Niculescu.
În 2000, cu Gheorghe Hagi și Gheorghe Popescu în teren, Galatasaray a reușit să câștige Cupa UEFA, devansând la penalty-uri clubul Arsenal Londra. Penalty-ul decisiv a fost înscris chiar de Gică Popescu. Galatasaray avea să câștige și Supercupa Europei în același an, după un meci cu Real Madrid.
Dacă plănuiești o călătorie în Turcia, trebuie să ai pașaport valabil. Pentru o ședere în scop turistic, de până la 90 de zile în decurs de 6 luni, nu este nevoie de viză.
Deoarece au existat cazuri când cetăţeni români aflaţi pe teritoriul Turciei au fost reţinuţi de poliţia locală din cauza unor coincidenţe de nume cu cel al unor persoane care au comis infracţiuni pe teritoriul acestui stat, este recomandabil să ai la tine şi cartea de identitate (care include date suplimentare de identificare).
Dacă intenționezi să rămâi pe teritoriul acestui stat, pentru o perioadă mai lungă, trebuie să te adresezi celei mai apropiate misiuni diplomatice a României şi să îți anunți prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale, pentru a putea fi contactat în situaţii de urgenţă.
Nu uita și de aplicația Ministerului de Externe – “Călătorește în siguranță”. Aici vei găsi informații și alerte de călătorie.
Oriunde ai alege să pleci în vacanță, să rămâi cu amintiri de poveste! Trăiește și călătorește! 🙂