RADET se însănătoșește, ELCEN se ascunde?!
Articol de Mircea Apostolescu, 25 octombrie 2019, 09:44 / actualizat: 29 octombrie 2019, 15:09
Punctul de vedere oficial al Electrocentrale București SA (ELCEN) în legătură cu articolul „RADET se însănătoșește, ELCEN se ascunde?!” :
· ELCEN răspunde întotdeauna în termenele prevăzute de legislația în vigoare la orice solicitare de informații de interes public. Motivele unei colaborări strânse cu mass-media sunt determinate de necesitatea de a face activitatea companiei transparentă pentru opinia publică, de a îmbunătăți relația cu cetățenii – beneficiari ai serviciilor noastre și, nu în ultimul rând, de a construi și menține o imagine favorabilă.
· Timpul de răspuns la întrebările adresate de București FM a fost influențat de momentul emiterii deciziei ANRE cu privire la prețul de livrare a energiei termice, întrucât intenția noastră a fost aceea de a furniza informații exacte și precise. Subliniem că prețul pentru energia termică livrată, respectiv bonusul de cogenerare pentru energia electrică produsă sunt stabilite de către Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) având la bază metodologia aprobată prin Ordinul 15/2015 cu modificările ulterioare, această instituție având competențe clare de luare a deciziilor în activitatea de reglementare. ELCEN nu are atribuții de stabilire a tarifelor reglementate, întrucât nu îndeplinește rolul de autoritate de reglementare în domeniul energiei.
· Contrazicem informațiile puse la dispoziția opiniei publice de către București FM, conform cărora datoriile RADET sunt egale în acest an cu cele din aceeași perioadă a anului trecut. Precizăm că în ultimul an, datoriile curente înregistrate de RADET față de ELCEN au crescut cu 82 milioane lei, respectiv de la valoarea de 190 milioane lei care se înregistra la 31 octombrie 2018 la suma de 272 milioane lei înregistrată în prezent. Totodată, valoarea subvenției datorată de Primăria Municipiului București pentru energia termică livrată populației a crescut cu 43 de milioane lei, respectiv de la 10 milioane lei, valoare înregistrată la 31.10.2018 la 53 milioane lei, valoare înregistrată în prezent.
Răspunsurile ELCEN la întrebările București FM:
1. Ce investiții pentru modernizarea CET-urilor a derulat ELCEN în ultimii trei ani (2016 -2019)?
· În urma deschiderii procedurii insolvenței în octombrie 2016, ELCEN a derulat investiții în conformitate cu planul de reorganizare aprobat postat pe site-ul ELCEN.
· Menționăm faptul că în ultimii zece ani, ELCEN nu a putut efectua investiții majore întrucât capacitatea financiară a companiei a fost puternic influențată de nerespectarea de către Primăria Municipiului București a obligațiilor privind plata subvenției, precum și de creșterea datoriilor RADET față de ELCEN. Având în vedere contextul creat de această situație, ELCEN a fost nevoită să contracteze credite pentru plata furnizorilor de gaze în vederea asigurării continuității serviciului de alimentare cu energie termică a populației. Menționăm faptul că actualul blocaj financiar și juridic în cadrul procedurii de insolvență periclitează implementarea planului investițional al ELCEN în lipsa corelării procedurilor de reorganizare a celor două entități (ELCEN și RADET) și a soluției optime ca urmare a neîndeplinirii condițiilor financiare și legale pentru un plan de reorganizare viabil al RADET.
2. Ce investiții pentru modernizarea CET-urilor are în derulare, în acest moment, Electrocentrale București SA ?
În prezent, ELCEN derulează investiții în capacitățile de producție existente, în vederea respectării cerințelor impuse de legislația de mediu, ce vizează:
- modernizarea instalației de ardere la cazanele de abur nr. 2, 3, 4 din CTE București Progresu în vederea încadrării în limitele de emisii de NOx impuse de legislația de mediu în vigoare;
- modernizarea instalației de ardere și a sistemului de conducere a procesului tehnologic la cazanele de abur nr. 2, 3, 4 din CTE București Sud în vederea încadrării în limitele de emisii de NOx impuse de legislația de mediu în vigoare.
- s-a finalizat investiția constând în două CAF-uri la CTE București Vest și CTE Grozăvești.
De asemenea, avem în vedere investiții în unități noi de producere a energiei în cogenerare de înaltă eficiență, însă este nevoie de crearea contextului legal și financiar pentru implementarea acestora.
3. Care este costul de producție al gigacaloriei?
Costul mediu de producere a energiei termice în CET-urile ELCEN este de 210 lei/Gcal.
Menționăm că ANRE, conform metodologiilor în vigoare, stabilește un preț unic aprobat la nivel național pentru energia termică livrată populației valabil pentru toate termocentralele racordate la sistemul de distribuție care au accesat schema bonus de cogenerare și care folosesc combustibil gazos pentru producerea de energie electrică și termică în cogenerare de înaltă eficiență.
…………
În ședința sa de ieri, Consiliul General al Municipiului București a recunoscut că RADET a avut o pierdere în valoare de aproape 65 de milioane de lei, pe anul 2019.
Administratorul special al Regiei de Termoficare Bucureștene, Alexandru Burghiu, spune că acesta este un semn al însănătoșirii financiare a RADET. Asta deoarece, în anul 2016, la începutul mandatului actualului primar general, pierderea era de nu mai puțin de 472 de milioane de lei.
Burghiu crede că rezultatele financiare ale RADET vor fi și mai bune anul viitor.
Cât privește datoriile, șeful RADET spune că acestea sunt egale cu cele din aceeași perioadă a anului trecut, deși, atunci, subvenția de la Primăria Capitalei era plătită integral.
Acest fapt demonstrează că datoriile sunt cauzate de caracterul sezonier, ciclic, al activității RADET, astfel, vara, regia de termoficare bucureșteană vinde puțin, doar apă caldă, și datoriile se acumulează.
„Odată cu venirea sezonului de încălzire, încasările RADET cresc și datoriile acumulate pe timpul verii sunt acoperite”, a explicat Burghiu pentru București FM
Cât despre relația cu producătorul de energie termică, Burghiu spune că RADET așteaptă o decizie a ANRE cu privire la prețul de producție al gigacaloriei de către ELCEN.
Șeful de la RADET s declarat, pentru București FM, că are toată încrederea că această decizie va fi una favorabilă bucureștenilor, în sensul că plafonarea de către Guvern a prețului la gazele naturale pentru populație ar trebui să se răsfrângă și în prețul de producție al gigacaloriei, astfel încât și bucureștenii racordați la sistemul de termoficare să beneficieze de scăderea prețului gazelor naturale.
Dacă RADET pare să-și fi „revenit din pumni” în timpul insolvenței, reducându-și pierderile și începând reparațiile la rețeaua de transport a agentului termic, nu la fel par a sta lucrurile cu producătorul de energie termică, Electrocentrale București SA (ELCEN).
Pe 30 septembrie, încercam să aflu de la ELCEN câteva informații de interes public. Îi întrebam, cu aproape o lună în urmă, pe cei de la Electrocentrale București SA care este necesarul de investiții pentru ca ELCEN să poată asigura necesarul de energie termică al Bucureștiului, după 2023? Cine va finanța aceste investiții? Cât din acest necesar de investiții s-a realizat? Care este planul de investiții pe anii următori? Ce investiții pentru modernizarea CET-urilor are în derulare, în acest moment, Electrocentrale București SA? Ce investiții pentru modernizarea CET-urilor a derulat ELCEN în ultimii trei ani (2016-2019)?
Este mai mult decât normal ca, în condițiile în care circa 90% din energia termică consumată de Capitală este produsă de către ELCEN, iar capacitățile de producție ale acesteia, CET-urile, vor ieși, rând pe rând din folosință, din cauza poluării pe care o generează, deci este mai mult decât firesc ca bucureștenii să dorească să știe, de ieri dacă se poate, dacă vor mai avea căldură și apă caldă peste 3 ani.
Am mai întrebat și care este costul de producție al gigacaloriei pe centre de profit? Care este costul de producție al gigacaloriei la CET Vest? Care este costul de producție al gigacaloriei la CET Sud? Cât încasează ELCEN din producția de energie electrică? Câte gigacalorii vinde ELCEN către București, anual? Cât încasează ELCEN din producția de energie termică și din bonusul de cogenerare?
Am pus aceste întrebări pentru că peste 70% din veniturile Electrocentrale București SA provin din vânzarea produsului secundar din procesul de producție a energiei electrice, agentul termic, și din bonusul de cogenerare pe care ELCEN îl încasează tocmai pentru că ne vinde nouă, bucureștenilor, agentul termic.
Deci, este absolut normal ca, în calitate de principali finanțatori ai ELCEN, să vrem să știm care este costul de producție al unei gigacalorii la CET Vest, singura electrocentrală modernizată, și cât costă la CET Sud, de exemplu, care funcționează cu tehnologia anilor ’60.
Așa vom înțelege de ce costul cel mai mare al ELCEN, după gazele naturale, îl reprezintă certificatele de CO2 pe care trebuie să le plătească. Din simplul motiv că Electrocentrale București SA nu și-a retehnologizat, în ultimii 40 de ani, CET-urile, care produc cu randament mic, cu emisii mari de noxe, deci scump. În fapt, ELCEN produce atât de neperformant încât, dacă ar avea drept singur produs energia electrică, aceasta ar fi nevandabilă.
Desigur, nu am primit nici un răspuns la aceste întrebări legitime. Asta poate însemna două lucruri:
- Dacă datele solicitate nu se află pe masa managerului, în fiecare dimineață, dacă planurile de investiții nu sunt elaborate și nu se urmărește realizarea lor, este vorba despre un management nu defectuos, ci catastrofal.
- Dacă, în schimb, cei de la ELCEN dețin aceste informații de cert interes public, dar nu doresc să le comunice, încălcând Legea 544 a liberului acces la informațiile de interes public, atunci înseamnă că încearcă să ascundă managementul dezastruos de principalul lor susținător financiar, bucureșteanul legat la sistemul de termoficare.