„Minți împrăștiate”, o carte care dă speranță!

Articol de cristina.toma, 26 octombrie 2019, 10:00 / actualizat: 26 octombrie 2019, 12:08
O carte pe care nu ar trebui să o lăsați necitită, indiferent dacă aveți copii neastâmpărați sau nu, este „Minți împrăștiate – originile și vindecarea tulburării de deficit de atenție”, scrisă de Gabor Maté.
Gabor Maté este psiholog, autor de mare succes și vorbitor foarte apreciat pentru expertiza sa în domenii ca dependența, stresul, trauma, și dezvoltarea umană, având o experiență de peste 20 de ani în lucrul cu persoane dependente și cu ADHD.
Însă ceea ce îl face pe Gabor Maté special față de alți terapeuți, a căror experiență nu poate fi contestată, este faptul că el însuși a fost diagnosticat în copilărie cu deficit de atenție și toti cei trei copii ai săi s-au confruntat la rândul lor cu aceeași problemă.
Într-un stil original, care impresionează prin caracterul cald al narațiunii dar și prin claritatea și finețea explicațiilor, el ne apropie de natura umană, ne face să ne simțim acasă în mintea și în corpul nostru, ajutându-ne să-i cunoaștem și să-i înțelegem pe cei afectați de tulburarea de deficit de atenție, cunoscuta ca ADHD.
„Minți împrăștiate” reprezintă un ghid pentru părinți și pentru toți cei afectați de această tulburare și a schimbat milioane de vieți în rândul cititorilor.
Cartea oferă informații despre originea și substratul neurofiziologic al deficitului de atenție, despre cum să creăm un mediu propice ameliorării și vindecării, despre tratamentul medicamentos și psihologic.
Oferă speranță: tulburarea nu este o sentință pe viață, este un deficit de dezvoltare și stă în puterea noastră să creștem și să ne ajutăm și copiii să o facă.
„O analogie similară este potrivită pentru situația în care se găsesc părinții copiilor cu ADHD: ești prins în mijlocul traficului aglomerat dintr-o intersecție; motorul s-a blocat și îți dai toată silința să pornești. Toți strigă la tine și te claxonează nervoși, dar nimeni nu se oferă să te ajute. Poate că nimeni nu știe cum. Ca părinți, depunem toate eforturile ca să ne creștem copiii în siguranță și iubire, nu este nevoie să ne simțim și mai vinovați decât ne simțim deja..”, precizează Gabor Maté.
„ADHD se definește prin trei caracteristici majore, oricare două dintre ele fiind suficiente pentru diagnosticare: slaba capacitate de concentrare, un slab control al impulsurilor și hiperactivitate. Semnul distinctiv al tulburării de deficit de atenție este o «deconectare » automată, nedorită, o frustrantă stare de non-prezență a minții.”, adaugă Gabor Maté.
Din carte aflăm că ADHD nu este o boală ci doar o tulburare așa că se poate vindeca. De asemenea, nu doar copiii pot avea ADHD ci și adulții pot dobândi această tulburare, dar și pentru ei există soluții.
Veți mai afla multe despre deficitul de atenție din cartea „Minți împrăștiate” și vă las să le descoperiți singuri.