Ziua mondială a accidentului vascular cerebral
Articol de Stefania Grigore, 29 octombrie 2019, 09:54
Ziua mondială a accidentului vascular cerebral (World Stroke Day) este marcată anual, la 29 octombrie, cu scopul de a creşte gradul de conştientizare asupra riscurilor producerii unui accident vascular cerebral.
România are cea mai mare mortalitate prin AVC din Europa (21,64%), la nivel național fiind a doua cauză de deces, după bolile cardiovasculare!
Asociația Națională pentru Protecția Pacienților (ANPP) demarează cu ocazia Zilei Mondiale a AVC campania de prevenție și educație în sănătate „Eu știu cauzele Accidentului Vascular Cerebral. Aleg să previn!” care are drept scop informarea publicului cu privire la cauzele, semnele și modurile de a preveni un accident vascular cerebral (AVC).
Cauzele de producere a accidetului vascular cerebral sunt multiple: HTA (hipertesiunea arterială), diabetul zaharat, dislipidemiile, obezitatea, vârsta, sindromul de apnee în somn etc.
Pentru a identifica o persoană care este pe cale să sufere un accident vascular cerebral, se folosește metoda FAST: face – se strâmbă fața, arm – nu se mai mișcă mâna, speech – pacientul nu mai vorbește bine sau deloc, time – timpul trebuie să fie cât mai mic până la rezolvarea situației. Aceasta ar fi simptomatologia în accidentul vascular ischemic, cam 85%. În accidentele hemoragice, pacienții au o durere mare de cap, durere în spatele ochiului, rigiditatea cefei, nu pot pune bărbia în piept sau pur și simplu pacientul cade din picioare, are o comă mai superficială sau mai profundă, fără să mai treacă și prin etapele intermediare, ajunge direct în starea de stupor.
În cazul în care aceste simptome sunt prezente, trebuie apelat serviciul de urgenţe în cel mai scurt timp posibil. Medicii atrag atenţia că, în cele mai multe cazuri în care nu se reacţionează în timp util, pacienţii care suferă de AVC mor sau rămân cu invaliditate sau cu sechele majore care-i fac dependenţi de o altă persoană.
Accesul rapid la servicii medicale salvează vieţi şi creşte considerabil gradul de recuperare.
Supravieţuitorii unui AVC se confruntă cu probleme dintre cele mai diverse, de la disfuncţii fizice la dificultăţi de vorbire, de orientare, pierderi de memorie sau tulburări comportamentale, cu efecte pe termen mai scurt sau mai lung, în funcţie de care parte a creierului este afectată şi de cât de repede se intervine.
Studiile efectuate la nivel european de către SAFE (Stroke Alliance for Europe) arată că până în 2035 numărul europenilor afectaţi de AVC va creşte cu 34%, numărul celor care vor muri din cauza bolii va creşte cu 45%, iar al celor care vor trăi cu AVC ca boală cronică va creşte cu 25%.
Până la 90% dintre accidentele vasculare ar putea fi prevenite acordând o atenţie deosebită factorilor de risc, cum ar fi hipertensiunea, dieta, fumatul şi exerciţiile fizice. Acţiunile de prevenţie ar contribui nu numai la scăderea numărului de AVC-uri, ci şi la reducerea bolilor cardiovasculare, a cancerului, a diabetului etc.
Organizaţia Mondială a Accidentului Vascular Cerebral (WSO) coordonează o strategie integrată de prevenţie, care ar putea reduce la jumătate numărul acestora până în anul 2030. Printre aceste strategii se numără: accesul la terapie pentru pacienţii cu risc moderat, instruirea personalului medical pentru acest tip de probleme şi acces la tehnologie inovatoare, cu o atenţie deosebită acordată ţărilor cu venituri mici şi mijlocii, unde AVC-ul nu este doar prevalent, ci are şi un impact devastator.