Alexandru Burghiu (RADET): Lucrările noastre se suprapun cu zone deficitare!
Articol de Mircea Apostolescu, 5 noiembrie 2019, 19:20
Echipele RADET lucrează pentru a schimba kilometri de conductă din rețeaua primară, adică aceea care transportă agentul termic de la electrocentrale (CET-uri) până la rețeaua secundară, de unde sunt alimentați consumatorii.
I-am văzut pe cei de la regia de termoficare la treabă, prin tot orașul, din nord, de pe Nicolae Caramfil și Iancu de Hunedoara, până în sud, în zona Titan.
Cu toate acestea, mulți cetățeni se plâng de lipsa apei calde și a căldurii. Oamenii spun că apa caldă este abia călâie, ca apa de ploaie de vară, iar caloriferele abia dacă nu sunt reci.
L-am întrebat pe administratorul special al RADET, Alexandru Burghiu, de ce mulți cetățeni nu au apă caldă și căldură, așa cum și-ar dori.
Șeful de la RADET a declarat pentru București FM că există două tipuri de situații.
Astfel, o parte din sectorul 3 este afectată, pentru 72 de ore începând de aseară, deoarece se finalizează lucrările de reabilitare a magistralei sud de termoficare. Această magistrală a creat mari probleme iarna trecută, iar, acum, conducta a fost schimbată.
Pentru a pune însă în funcțiune magistrala sud, care vine de la CET Sud, este necesar să să fie întreruptă furnizarea apei calde, a explicat Burghiu.
Pe de altă parte, în zona de nord-est a Capitalei, lucrările RADET se suprapun peste zone deficitare în ceea ce privește capacitățile de producție a agentului termic. Este vorba despre CET Pipera, care s-a desființat, și despre CET Griro, care nu mai funcționează de la Paști. Asta face că situația să se înrăutățească, spune Burghiu.
Această lipsă a capacităților de producție se suprapune peste o lucrare importantă de reabilitare a rețelei primare, care se află în curs pe Bulevardul Iancu de Hunedoara.
Până la finalizarea acesteia, zona de nord-est, cartierele Aviației, Colentina, Doamna Ghica sunt alimentate din CET Sud.
Din această cauză, la orele de consum de vârf, cetățenii din cartierele respective nu au apă caldă și căldură la standardele normale, a declarat șeful de la RADET.
Lucrarea de pe Iancu de Hunedoara s-a prelungit peste termenul inițial, cel de 1 noiembrie, din cauza unor probleme neprevăzute, care au fost identificate abia după începerea lucrărilor.
Astfel, este necesară schimbarea unui segment mai mare de conductă, dar trebuie consolidată și galeria prin care trece conducta RADET. Aceasta prezenta fisuri și putea pune în pericol linia de tramvai de pe bulevard.
Alexandru Burghiu promite însă că lucrarea de pe Iancu de Hunedoara se va finaliza până cel mai târziu pe 15 noiembrie. Cetățenii din zona de nord-est, din cartierele Aviației, Colentina și Doamna Ghica vor primi agent termic de la CET Grozăvești și vor avea căldură și apă caldă la standarde normale, a dat asigurări administratorul special al RADET, Alexandru Burghiu.
Chiar dacă sistemul de termoficare va rezista și în această iarnă, chiar dacă vom avea căldură și apă caldă, el trebuie echilibrat. Adică nu mai putem continua la nesfârșit să plimbăm agentul termic prin zeci de kilometri de conductă, din sudul până în nord-estul orașului, cu pierderi uriașe.
Mai pe românește, în zona de nord-est trebuie construită cel puțin o electrocentrală, modernă. Aceasta ar putea să fie finanțată fie de către Primăria Capitalei, fie de către un investitor privat. Singura problemă este că orice nouă capacitate de producție trebuie licențiată de către ANRE, pentru că trebuie să se integreze, să dea energia electrică, în Sistemul Energetic Național (SEN).
Și ar mai fi o problemă, în afară de SEN. Dacă apar noi capacități de producție în zonele deficitare, dispare monopolul ELCEN asupra pieței bucureștene a energiei termice, scad vânzările…