Cinema şi muzică, evenimente din Bucureşti de astăzi, 5 noiembrie
Articol de , 5 noiembrie 2019, 15:47 / actualizat: 5 noiembrie 2019, 17:48
CINEMA
* La Cinemateca Eforie, în medalionul Ian Nowicki, 80 de ani (5 noiembrie) puteţi viziona, de la ora 17:00, comedia dramatică „Bariera”, regizată în 1966 de Jerzy Skolimowski, o alegorie a stării de spirit din Polonia anilor ’70, ce are un limbaj vizual neobişnuit, simbolic şi concis ca un poem modern şi în care mai joacă Joanna Szczerbic, Tadeusz Lomnicki.
* Zilele Filmului Ucrainean continuă la Cinema Muzeul Ţăranului.
– De la ora 18:00 este proiectată selecţia intitulată „Totul începe la Kiev”, ce cuprinde 7 scurtmetraje cu subiecte şi atmosferă dintre cele mai variate, fiecare relatând o istorie umană interesantă, care se desfăşoară în carismaticul oraş.
– De la ora 20:00 rulează drama „Vestul sălbatic”, debutul în lung metraj al regizorului Iaroslav Lodîhin, care a lucrat 7 ani la această ecranizare a romanului „Voroşilovgrad” al lui Serhii Jadan, distins cu premiul elveţian pentru literatură al Fondului Jan Michalski şi premiul pentru literatură ВВС Ucraina, al cărui erou principal se întoarce în oraşul său natal ca să apere afacerea fratelui său, pe care vor să pună mâna bandiţii locali.
* Proiecţia ce are loc de la ora 19:00, la Sala Dalles, inaugurează un turneu naţional al filmelor documentare istorice dedicate monarhilor români: „Maria – inima României” de Alexis Sweet Cahill şi „Războiul Regelui”, regizat de Trevor Poots.
* La Cinema Elvira Popescu, de la ora 19:30 are loc proiecţia documentarului „Bucarest en danger”, realizat de Alina Teodorescu şi Dimitrie Iordănescu pentru televiziunea franco-germană ARTE, ce spune povestea acestui oraş a cărui memorie se distruge programat. Vechiul Bucureşti este în ruine, monumentele istorice sunt lăsate să se degradeze, clădiri de patrimoniu sunt dărâmate. Incompetenţa, abuzul, nepăsarea, corupţia, lăcomia dovedesc lipsa de respect pentru cetatea pe care o avem în comun. Societatea civilă este singura care înţelege că memoria pe care alegem să o dăm mai departe spune totul despre cine vom deveni. Proiecţia filmului va fi urmată de două conversaţii distincte, organizate de ARCEN şi moderate de Oana Marinescu, urmate fiecare de o sesiune de Q&A: „Ce alegem din ce mai avem azi, pentru a construi Bucureştiul pe care ni-l dorim?” şi „Memorie şi acţiune: Bucureşti 2025” .
* La Centrul Ceh, în cadrul programului Fiction Tuesdays, de la ora 20:00 rulează comedia „Vrchní, Prchni! / Run, Waiter, Run!”, regizată în 1981 de Ladislav Smoljak, în care Josef Abrhám interpretează pe Vrana, un librar sărac ce are nevoie urgentă de bani. Slăbiciunea sa pentru femei l-a lăsat cu trei căsătorii eşuate şi trei copii pe care nu îi poate susţine financiar. Într-o zi, un client beat îl confundă la restaurant cu un chelner şi îi oferă bani. Vrana, lăsându-se dus de val, devine un şarlatan unic şi pretinzând că este într-adevăr chelner, începe să adune banii de la clienţii neavizaţi, ceea ce conduce la tot felul de situaţii neaşteptate.
MUZICĂ
* Lansarea albumului de teatru „Szabó K. István – Iluzia Apartenenţei” de Daniela Şilindean şi Szabó K. István ce are loc, de la ora 17:00, la Teatrul Evreiesc este urmată de un micro-recital vocal-instrumental susţinut de actorul Zoltan Octavian Butuc.
* Sala Radio găzduieşte, de la ora 19:00, concertul „fffffffFFFFFForte” susţinut în cadrul celei de-a XIV-a ediţii a Festivalului SoNoRo de Nicolas Dautricourt (vioară), Mihaela Martin (vioară), Meghan Cassidy (vioară), Răzvan Popovici (violă), Justus Grimm (violoncel), Zoran Markovic (contrabas), Diana Ketler (pian), Enrico Pace (pian) şi Janne Thomsen (flaut). În program: „Morceau en forme de poire” pentru pian la patru mâini de Erik Satie; Concertino pentru flaut, violă şi contrabas de Erwin Schulhoff; „En Saga” pentru flaut, clarinet, două viori, violă, violoncel şi contrabas, op. 9 de Jean Sibelius şi „Sacre du Printemps” pentru pian la patru mâini de Igor Stravinsky.
* Două recitaluri sunt programate, de la ora 19:00, la Ateneul Român:
– la Sala Mare, cel cameral susţinut de Duo pianistic Laura şi Beatrice Puiu, care interpretează lucrări de Johann Sebastian Bach, Wolfgang Amadeus Mozart, Johannes Brahms, Constantin Silvestri, George Gershwin şi Richard Rodney Bennett.
– la sala mică, în cadrul Stagiunii de marţi seara, cel intitulat „Dedicaţie” dat de soprana Angela Şindeli şi baritonul Robert Preda, acompaniaţi la pian de Andra Demidov.
* Cu concertul susţinut, de la ora 19:00, la CinemaPro, trupa Holograf porneşte un turneu naţional cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la lansarea albumului „Holografica”, ce a adus în topurile de la toate radiourile din ţară piese ca „Sunt un balcanic”, „Să nu-mi iei niciodată dragostea”, „Inima mea nu e întreagă daca nu eşti tu” sau „Vine o zi”.
* Expirat – Halele Carol îşi deschide uşile de la ora 20:00 pentru o ediţie a programului „Pepiniera”, ce îşi propune să promoveze muzica nouă de calitate şi să ajute publicul să se orienteze prin desişurile sonore contemporane întrucât artiştii tineri şi entuziaşti merită de un audienţă pe măsură. Deseară urcă pe scenă trupele Baby Elvis şi Astro Generale.
* Blue Velvet cântă, de la ora 21:00, în Control Club.