Destinații de vacanță – Castelele României
Articol de Marga Tudor, 7 noiembrie 2019, 11:57
București FM îți prezintă câteva idei pentru destinațiile tale viitoare, în țară. Continuăm să ne cunoaștem locurile noastre și vizităm Castelele României. Este adevarat, nu ne comparăm cu Germania sau Scoția, care au un număr impresionant de castele, dar și țara noastră are bijuteriile ei arhitectonice, încărcate de poveşti și istorie.
Castelele din Transilvania sunt printre cele mai frumoase din Europa, cu toate că la capitolul reabilitare mai avem de lucrat.
Castelul Peleș din Sinaia, renumit pentru frumusețea sa, fost construit între anii 1873 și 1914, ca reședință de vară a regilor României, a fost ridicat la dorința Regelui Carol I și finalizat sub domnia sa. Construit în stil neorenascentist, are 160 de camere cu mai multe intrări și scări interioare și a fost primul castel din lume dotat cu electricitate și încălzire centrală din lume. Fosta resedință regală a fost naționalizată în anul 1948, iar din 1953 este muzeu și poate fi vizitat de turiști, cu toate că este în proprietatea Casei Regale.
Lângă Peleș vei găsi Castelul Pelisor, un palat de mici dimensiuni. A fost ridicat între anii 1899 si 1902, la ordinul regelui Carol I, ca reședință a principilor moștenitori Ferdinand și Maria. Întregul ansamblu poartă amprenta Reginei Maria. Dormitorul de aur este decorat după planurile și desenele Reginei, cu mobilă sculptată în lemn de tei aurit. Pelișor are o impresionantă colecție de artă decorativă aparținând curentului Art-Nouveau.
Mergem și la Castelul Bran – un monument istoric și arhitectonic, situat în Pasul Bran-Rucăr, la 30 de kilometri de Brașov. A primit renumele de „Castel al lui Dracula”, după ce a fost asociat edificiului din romanul „Dracula”, scris de Bram Stocker. Așa a devenit recunoscut la nivel mondial. Castelul a fost revendicat de Arhiducele Dominic de Habsburg și de surorile sale în 2000, iar acum este muzeu, vizitat de turiști din întreaga lume.
Castelul Corvinilor, cunoscut și sub numele de Castelul Huniazilor, este cetatea medievală a Hunedoarei, un monument al arhitecturii gotice, împodobit cu turnuri și bastioane. A fost construit de Iancu de Hunedoara, în secolul 15 și, în prezent, este muzeu, așa că îl poți trece pe lista de vizitat.
În opinia mea, Castelul Corvinilor, este cel mai frumos din România. Arată ca un prototip al unei cetăți medievale și este așa cum erau descrise castelele din poveștile copilăriei – cu turnuri roșii, pereți groși, șanț de apărare în jurul cetății și un pod imens la intrare.
https://www.youtube.com/watch?v=w7uRrDUxfxo
Castelul Sturdza de la Miclăușeni, din județul Iași, construit la sfârșitul secolului 19, în stil neogotic, de către Gheorghe Sturdza și soția sa, Maria, este în proprietatea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, fiind monument istoric. Pereții exteriori ai clădirii sunt împodobiți cu decorațiuni în altorelief, printre care și steme inspirate din blazonul familiei Sturdza: un leu cu o sabie și o ramură de măslin.
O altă bijuterie arhitecturală, este Castelul Karoly din Carei, considerat un adevarat “Peleș al Transilvaniei”. Istoria sa a fost una destul de zbuciumată, pentru că a fost distrus și restaurat de mai multe ori. Prima rezidenţă cunoscută a familiei Károlyi la Carei datează de la sfârşitul secolului 15. Astăzi, castelul găzduieşte o expoziție muzeală de interioare istorice și una de istorie locală.
Tot în Transilvania tronează Castelul Banffy de la Bonțida, cel mai mare din aceasta zonă geografică a țării și una dintre atracțiile baroce majore ale Transilvaniei si României. Aici se desfășoară anul festivalul de muzică ”Electric Castle”. Domeniul de la Bonțida a fost donat familiei Bánffy de către regele Sigismund de Luxemburg în anul 1387.
Construcția castelului a început în 1437 și a fost finalizată în 1543. Are stiluri renascentist și baroc. Prima atestare documentare a castelului datează din secolul 17.
În orașul Bușteni găsim Castelul Cantacuzino – un monument de o mare valoare arhitectonică, istorică, documentară și artistică. A fost ridicat în 1911 la cererea Prințului Gheorghe Grigore Cantacuzino (Nababul), fost ministru al României între 1899-1900 și 1904-1907. Castelul este construit în stil neobrancovenesc, realizat în piatră și cărămidă după planurile arhitectului Grigore Cerchez și se intinde pe o suprafață de peste 3 mii de mp.
În vânătoarea de castele mai găsim Castelul Haller, construit între secolele 16-17, situat la 17 km de Târgu-Mureș, în localitatea Ogra. Interesant este că ai ocazia să te cazezi aici, fiind primul castel renovat și reamenajat în pensiune turistică, din judetul Mureș.
La doar 8 kilometri de Bacău este Castelul Roșu – construit între 1864-1866, în parcul Hemeiuși. Arhitectura și decorul clădirii îmbină influențe gotice și baroce cu elemente ale stilurilor venețian și brâncovenesc. Aproape la fel ca și Castelul Corvinilor, este castelul clasic din basme, cu turn, lac și alei șerpuite. Aici a fost filmată “Dumbrava minunată”, adaptarea romanului cu același nume, al scriitorului Mihail Sadoveanu. Denumirea de Castelul Roșu se datorează culorii date de cărămidă în exterior. Parcul care înconjoară castelul are 49 de hectare și este al doilea ca importanță dendrologică din România.
Tot în județul Bacău, în orașul Comănești, se află Palatul Ghika. Fosta reședință de vară a familiei Ghika, a fost ridicată în 1890 în stilul baroc târziu și a fost proiectată de arhitectul Albert Galleron (cel care a proiectat Atheneul Român).
Castelul regal de la Săvârşin este un conac deținut de familia regală română, situat pe domeniul de la Săvârșin, din județul Arad. A fost construit între anii 1650-1680. După ce a fost confiscat de comuniști în 1948, în 2001, castelul a revenit în posesia Casei Regale. Parcul dendrologic din jurul castelului are o suprafață de 6,5 hectare și conține specii rare de arbori și arbuști, declarate monumente ale naturii.
Castelul Bay a fost construit la mijlocul secolului al 19-lea și se găsește în centrul satului Treznea. Este legat de familia grofului Bay Ferenc, ce a locuit aici până în 1944, an în care, a fost părăsit. După venirea comuniștilor la putere, castelul a fost sediul CAP din localitate, însă după anii 1990, locul a fost abandonat. În prezent, deși inclus pe lista monumentelor istorice, ansamblul arhitectural este aproape o ruină. Castelul este compus din două corpuri principale, legate între ele de o reproducere a “Punții Suspinelor” din Veneția, unică în România.
Castelul Bethlen Haller din localitatea Cetatea de Baltă, judeţul Alba, a avut mai mult noroc, pentru că a fost păstrat în condiții bune. Parterul și crama de sub el au fost refăcute. Castelul era renumit pentru grădinile sale și pentru crescătoria de cerbi. Din beciurile castelului pornesc tunele subterane care duc până la castelul din Sânmiclăuș.
Castelul Kendeffy din județul Hunedoara a fost ridicat de familia nobiliară Kendeffy, în 1782, în stil baroc, primind apoi elemente neogotice. După ce a fost naționalizat în 1946, castelul a fost transformat în hotel. Merită vizitat, fiind parte dintr-un peisaj spectaculos de la poalele Muntilor Retezat.
Tot în județul Hunedoara este și Castelul Pogány, construit în stil baroc, în jurul anului 1800. Este la aproximativ 15 km de Parcul Naţional Retezat, şi la 6 km de Haţeg. Are două niveluri şi 22 de camere. În prezent, ansamblul găzduiește un spital.
Magna Curia sau Castelul Bethlen este cea mai veche clădire monument istoric ce se păstrează în municipiul Deva. Conceput inițial în stil renascentist, edificiul ajunge la o formă definitivă la începutul secolului 18. Aceste modificări îi dau înfățișarea barocă păstrată până azi. După unirea Transilvaniei cu România, în 1918, Castelul Bethlen a trecut în proprietatea statului român, iar din 1938 în castel a fost amenajat Muzeul de Istorie al județului Hunedoara.
Dacă ajungi la Iași, nu rata o vizită la Palatul Culturii – este o clădire emblematică, construită, în perioada 1906 – 1925, în perimetrul fostei curți domnești medievale moldovenești pe locul fostului palat domnesc. Clădirea este înscrisă în Lista monumentelor istorice, și din ansamblu mai fac parte și ruinele curții domnești. Edificiul a servit inițial drept Palat Administrativ și de Justiție. În 1955, destinația clădirii a fost schimbată într-una culturală, devenind gazda unor instituții culturale din Iași.
Un alt loc pe care trebuie să-l vezi este Castelul ”Iulia Hașdeu”, dinCâmpina. A fost construit între anii 1893 – 1896 pentru comemorarea Iuliei Hașdeu, fiica lui Bogdan Petriceicu Hașdeu. Poți admira portretele membrilor familiei Hașdeu, obiectele familiei, fotografii și documente originale, mobilierul vechi de peste un secol, manuscrise și colecții ale revistelor conduse de marele filolog, și tablouri ale unor pictori renumiți.
Castelul Țepeș, o altă bijuterie arhitectonică, se află în București, chiar printre copacii din Parcul Carol. Clădirea a fost ridicată în 1906 și a reprodus, în mică măsură, Cetatea Poenari, ridicată de Vlad Ţepeş, domnitorul Ţării Româneşti, în locul numit Cheia Argeşului. Printr-o scară de lemn, în spirală, se urcă pe o platformă de unde se poate admira Parcul Carol şi panorama Bucureştilor. Din 2004, Castelul Vlad Ţepeş a devenit sediul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor.
Tot lângă București avem Palatul Mogoșoaia – fosta reședință a domnitorului Constantin Brâncoveanu. A fost inaugurat în anul 1702 și este situat chiar pe malul lacului. Poți vizita biserica, dar și domeniul.
Călătoria noastră nu se putea încheia fără să spun câte ceva și despre Castelul de lut ”Valea Zânelor” – proiect privat început în martie 2014 și care se bazează pe conceptul ”casa naturală de poveste”. Proiectul include unitatea de cazare, castelul de lut, în regim hotelier, restaurantul, souvenir-shop-ul, locurile de joacă pentru copii și alte activități făuritoare de povești. Castelul se află în Valea Porumbacului, la poalele Munților Făgăraș, adăpostește un castel construit exclusiv din materiale naturale, încununat de înălțimile vârfului Negoiu – al doilea vârf ca înălțime din Romania (2.535 de metri).
Castelul de lut atrage mii de turisti și devine o atracție din ce în ce mai interesantă. Taxa de intrare este de 5 lei de persoană.
România este o bijuterie turistică și are locuri ce merită explorate! Oriunde ai alege să mergi în vacanță să rămâi cu amintiri de poveste! Trăiește și călătorește! 🙂