Muzica îți poate îmbunătăți bunăstarea psihofizică!
Articol de Adriana Baciu, 7 noiembrie 2019, 11:00
Găsirea timpului pentru relaxare este importantă pentru a reduce stresul minții și a corpului. Un hobby nou și distractiv este o soluție excelentă pentru a ne distrage de la tensiunile generate de muncă, școală și obligațiile zilnice și ne permite să ne îndeplinim mai bine și cu mai multă energie angajamentele.
A asculta muzică, dar mai ales a cânta la un instrument, sau pur și simplu a cânta cu vocea, sunt activități care au efecte pozitive enorme asupra vieții oamenilor.
A cânta la un instrument muzical este ca și cum ți-ai antrena fiecare parte a creierului. Ajută la îmbunătățirea performanței mentale, a concentrării și a memoriei și în timp, perfecționează coordonarea și abilitățile motorii. Mai mult, citirea muzicii ajută creierul să-și consolideze abilitățile de a prelucra informațiile cu consecința îmbunătățirii abilităților de citire și socotire.
Mai mult, muzica și cântatul s-au dovedit a fi eficiente în reducerea riscului de depresie la persoanele în vârstă. Nu contează vârsta sau de nivelul de pregătire, important este să cânți câteva minute, cât de des se poate, fapt care te va ajuta să îți îmbunătățești bunăstarea mentală și fizică și să depășești situațiile dificile acasă, la școală sau la serviciu.
Dintr-o cercetare privind consecințele pozitive ale muzicii asupra bunăstării psiho-fizice a oamenilor a rezultat că aceasta este asociată cu reducerea anxietății la tineri, cu îmbunătățirea stării de spirit, a proactivității la adulți și a bunăstării mentale, a conștientizării de sine și a abilității de adaptare a persoanelor cu patologii diagnosticate.
Muzica te poate ajuta să înțelegi sentimentele dificile, să le rezolvi pe cele mai triste și să le poți comunica celorlalți. Muzica devine limbajul prin care îți poți exprima și împărtăși propriile emoții.
A cânta la un instrument ajută la stabilirea obiectivelor. Stima de sine scăzută poate duce la depresie și anxietate, însă stabilirea unor obiective realiste (cum ar fi învățarea a noi piese muzicale, sau exersarea la instrument timp de 20 de minute în fiecare zi) poate crește satisfacția personală și încrederea în propriile abilități.
În același timp, studiul unui instrument muzical reprezintă și o modalitate alternativă de a face activitate fizică. Indiferent dacă este vorba de chitară, pian, sau flaut, pentru a cânta sau a ține instrumentul, se folosesc mușchii brațului și cei ai spatelui. Instrumentele de percuție sunt și un antrenament cardio gratuit.
Muzica poate reprezenta și o modalitate de a întâlni persoane noi, cu interese și sentimente similare. A face parte dintr-o trupă, dintr-o orchestră sau un cor, poate fi o modalitate excelentă de avea prieteni noi.