„7 zile fără” sau cu umor despre temerile, incercarile, tentatiile si micile secrete ale omului modern
Articol de cristina.toma, 8 noiembrie 2019, 12:07
O carte pe care nu ar trebui sa o lasati necitita in aceasta toamna, mai ales daca si voi va confruntati cu dilemele multor doamne din ziua de azi sau daca doriti sa știti ce este in mintea prietenelor, mamelor, surorilor ori a altor doamne si domnisoare din viata voastra, atunci romanul ”7 zile fară” scris de Monika Peetz si apărut in traducere românească la editura Baroque Books and Arts este lectura perfecta pentru fiecare zi a saptamanii.
Personajele principale ale cartii sunt cinci prietene, cinci personalitati atat de diferite, dar urmarite de acelasi gand: sa lase in urma agitatia lumii in care traiesc, sa scape de griji si sa slabeasca. Asa suna porunca. Iar noua lor aventura se va dezlantui la Achenkirch, un castel izolat, transformat in hotel, o imparatie a curelor de slabire. Sapte zile fara distractii. Fara telefon, fara internet, fara barbati, fara familie, fara serviciu. Dar, din pacate, si fara mancare. Teoretic. Chinurile foamei, regulile stricte si problemele din ce in ce mai sacaitoare le imping sa recurga la tot felul de tertipuri, amenintand serios succesul escapadei lor. In loc de relaxare – neintelegeri, certuri si nopti albe. Iar Eva se va confrunta cu cea mai grea incercare din viata ei. Si va descoperi ca exista secrete de familie de care e bine sa nu incerci sa te apropii niciodata…
In vreme ce Judith se adancea tot mai mult in opera lui Buchinger, Estelle era interesata mai degraba de ceva dedicat bucuriei simturilor. A trecut usor peste eterna cronica a Marchizului de Sade, ca sa se opreasca asupra Ghidului practic pentru bucatarie cotidiana si rafinata de Henriette Davidis. Retete din secolul al XIX-lea, un adevarat balsam pentru sufletul ei infometat. Mult unt. Multa sunca. Frisca. Untura. Prajeala. Sosuri generoase. Grasime si vigoare. In cantitati impresionante. Cartea de bucate fusese conceputa pe vremea cand pentru sase persoane se luau in calcul cinci litri de supa de mazare cu tot cu adaosuri. Retetele frapau prin opulenta lor impinsa pana la dezmat.
Nici celelalte protagoniste ale romanului nu sunt scutite de încercări la fel de complicate. Totul in jur și pare sa se transforme pentru aceste doamne intr-un iad al ispitelor de tot felul. Asa ca daca ar ceda tentatiilor de tot felul ar avea un munte de scuze salvatoare. Dar daca se vor tine tari si nu se va intampla asa? Insa asta va las a o aflati singuri atunci cand veti citi cartea.
Uneori iti trebuie o infrangere ca sa ajungi in varf. In realitate inventatorii portelanului au fost alchimisti ratati, parintele post-it-ului isi propusese sa conceapa cel mai performant adeziv, teflonul trebuia sa fie agent refrigerant pentru frigider, iar Viagra, medicament pentru afectiuni cardiace. Si Sony a ajuns la succes abia dupa ce a dat un chix rasunator cu fierbatoarele de orez, iar lui Steve Jobs, inainte de canonizare, i s-a intamplat sa fie pus pe liber de Apple. Iar exemplele ar mai putea continua. Eu insa ma voi opri aici. Insa va avertizez ca nu veti lasa cartea din mana pana cand nu veti intoarce si ultima pagina.