Deținuții – actori pentru o zi, la Festivalul Multiart
Articol de andreiabarsanbfm, 12 noiembrie 2019, 18:24 / actualizat: 13 noiembrie 2019, 10:37
Festivalul de teatru pentru deţinuţi MultiArt ”Dana Cenuşă – Descătuşare prin Cultură” a ajuns la cea de a XI-a ediție, și este, în continuare, singurul de acest gen, din Europa.
Evenimentul este organizat, în fiecare toamnă, de Administraţia Naţională a Penitenciarelor din România și poartă, simbolic, numele celei care a fost iniţiatoarea şi sufletul acestei manifestări.
De la prima ediţie şi până în prezent, pe scena Teatrului Nottara au fost susţinute 69 de spectacole, la care au participat peste 600 deţinuţi. Din 2015, este secţiune distinctă în cadrul festivalului organizat de acest teatru, Fest(in) pe Bulevard.
Unităţile penitenciare interesate dezvoltă, în fiecare an, colaborări cu regizori, actori sau alţi reprezentanţi din lumea artistică şi pregătesc spectacole pe care le prezintă pe plan local. Cele mai bune producții sunt selectate pentru festival.
Pentru această ediție s-au înscris în preselecție şapte unităţi, dar doar patru trupe au intrat în etapa finală, a precizat Ioana Mihaela Morar, director general adjunct al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, în conferinţa de presă găzduită, astăzi, de Teatrul Nottara.
Pe 20 şi 21 noiembrie, vor fi prezentate spectacole realizate cu persoane private de libertate din penitenciare din Bistriţa, Codlea şi Bucureşti – Rahova şi Jilava.
În premieră, va fi prezentat un spectacol realizat pe baza textelor scrise chiar de deţinuţi, „Reversul magic al libertăţii”, în regia Mihaelei Săsărman, producţie a Penitenciarului Bucureşti-Jilava. Vor fi și două montări pornind de la piese de teatru: „Făgăduiala”, adaptare după Friedrich Durrenmatt, regia Gabriel Costea, producţie a Penitenciarului Codlea, și „Şase personaje în căutarea unui autor”, adaptare după Luigi Pirandello, regia Iulian Gliţă, producţie a Penitenciarului Bucureşti-Rahova, dar şi o reprezentație cu titlul „Scrisori refulante”, texte adaptate de Adriana-Dora Puiu, cea care semnează și regia alături de Andreea Boboş, o producţie a Penitenciarului Bistriţa.
Tot în premieră în cadrul festivalului, în prima zi, va fi prezentat, în afara concursului, spectacolul de magie „Magic Show” realizat de trupa M.A.G. de la Penitenciarul Bucureşti-Jilava, în colaborare cu prof. dr. Andrei Teaşcă – Magic Art Therapy.
Juriul va acorda premii pentru cel mai bun spectacol, cea mai bună regie, cel mai bun actor în rol principal şi cel mai bun actor în rol secundar.
Tot în prima zi a festivalului, în foaierul teatrului, va avea loc vernisajul expoziţiei „Cu aparatul de fotografiat în penitenciare”, realizată în colaborare cu Asociaţia „Euro Foto Art”. în care sunt prezentate imagini de la activităţile desfăşurate în penitenciarele Bucureşti Jilava şi Bucureşti Rahova.
Intrarea la spectacolele festivalului este liberă, în limita locurilor disponibile.
Detalii despre festival ne sunt oferite de Marinela Țepuș, directorul Teatrului Nottara.