Termoenergetica preia încălzirea Bucureștiului!
Articol de Mircea Apostolescu, 14 noiembrie 2019, 15:37
Consilierii municipali au aprobat, astăzi, delegarea serviciului de termoficare către Compania Municipală Termoenergetica.
Potrivit șefului de la Termoenergetica, după aprobarea delegării serviciului, se pot demara formalitățile pentru obținerea licenței de la ANRE.
Operaționalizarea Companiei Municipale Termoenergetica ar putea dura până la 90 de zile. Dar Burghiu speră că această companie să devină operațională până la sfârșitul acestui an.
Această perioadă este necesară pentru preluarea celor 3000 de angajați ai regiei de termoficare de către Compania Municipală Termoenergetica, pentru încheierea contractelor cu asociațiile de proprietari, pentru transferarea contractelor cu furnizorii de servicii, preluarea în administrare a activelor, rețeaua de termoficare, punctele termice etc.
Până la operaționalizarea CM Termoenergetica, RADET va continua să furnizeze apă caldă și căldură către Bucureșteni.
Tot astăzi, consilierii municipali au adoptat și un proiect de hotărâre prin care aprobă lansarea unei licitații pentru achiziționarea de energie termică din alte surse decât ELCEN.
Alexandru Burghiu, șeful de la Termoenergetica, spune că licitația urmărește achiziționarea de energie termică pentru zonele deficitare din nord-estul orașului, cartierele Aviației, Colentina, Fundeni.
„Noi le dăm asigurarea celor care doresc să construiască electrocentrale în acele zone deficitare că vom cumpăra de la ei o anumită cantitate de energie, în anumiți parametri.
Trebuie să ne dea energie termică acolo unde avem nevoie de ea, ca să nu mai aducem agentul termic tocmai de la CET Sud, prin 13 km de conducte. Apa fierbinte pleacă din sud la 100°C, dar, pe acest traseu lung și întortochiat, agentul termic își pierde din temperatură, apar defecțiuni și pierderi inerente. În plus, orice defecțiune apărută pe acest traseu îi lasă fără căldură și apă pe cetățenii din cartierele din nord-est.
În felul acesta, injectând agent termic în rețea acolo unde avem nevoie de el, ne vom reduce foarte mult pierderile, ne vom eficientiza activitatea”, a explicat șeful de la Termoenergetica.
Alexandru Burghiu a mai precizat că RADET a încheiat lucrarea de reabilitare a rețelei primare de transport a energiei termice pe Bulevardul Iancu de Hunedoara, înainte de termenul avansat, adică 15 noiembrie. „Această veste este una foarte bună pentru bucureștenii din Cartierul Aviației, pentru că vom putea alimenta zona din CET Grozăvești și cetățenii vor avea căldură și apă caldă la parametrii normali și fără întreruperi”, a explicat șeful de la Termoenergetica.