Dispariția insectelor amenință viața pe Terra!
Articol de Andra Radu, 18 noiembrie 2019, 09:30
„Apocalipsa neobservată a insectelor” ar trebui să declanșeze semnale de alarmă, conform unor ecologiști. Aceștia afirmă că, dacă nu va fi oprită, vor exista consecințe profunde pentru omenire și pentru întreaga viață de pe Terra.
Un nou raport afirmă că am pierdut jumătate din insecte din 1970 până acum din cauza distrugerii habitatului natural și folosirii masive a pesticidelor. 40% din cele 1 milion de specii de insecte cunoscute sunt supuse riscului extincției.
Analiza se concentrează în special pe Regatul Unit, ale cărui insecte sunt cele mai studiate din lume. 23 de specii de albine și viespi au dispărut în ultimul secol, în vreme ce numărul aplicărilor de pesticide aproximativ s-a dublat în ultimii 25 de ani.
Fluturii britanici specializați pe un habitat anume s-au redus cu 77% după 1975, iar cei generaliști, cu 46%, conform raportului. Există și efecte secundare asupra altor animale, cum este de exemplu muscarul sur, care se hrănește exclusiv cu insecte zburătoare.
Ecologiștii afirmă că insectele pot fi salvate prin introducerea unor obiective ferme de reducere a utilizării pesticidelor și prin transformarea parcurilor și grădinilor urbane în locuri mai prietenoase cu viața sălbatică.
Planeta este la începutul celei de a șasea extincții în masă din istoria ei, cu pierderi enorme raportate deja la animalele mai mari, care sunt mai ușor de studiat. Dar insectele sunt de departe cele mai variate și abundente animale, depășind umanitatea de 17 ori.
Colapsuri ale populației de insecte au mai fost raportate în Germania și Puerto Rico, iar primul studiu științific global, publicat în februarie, afirmă că declinul general amenință cu un „colaps catastrofal al ecosistemelor naturii”.
Raportul cere introducerea de ținte obligatorii pentru reducerea pesticidelor în agricultură și de ajutoare pentru agricultori pentru a le putea atinge. Acestea ar putea fi finanțate prin taxarea chimicalelor – Suedia are o astfel de taxă încă din 1984, și în prezent mai au astfel de taxe și Franța, Italia și Danemarca.
Conform unui studiu din 2017, practic toate exploatările agricole și-ar putea reduce uzul pesticidelor continuând să producă la fel de mult. Studiul a arătat și că la trei sferturi din exploatări pot fi reduse tratamentele chimice fără a se afecta profitul.