Falimentul RADET, ce urmează?
Articol de Mircea Apostolescu, 18 noiembrie 2019, 16:38
Săptămâna trecută, instanța a pronunțat, după o lungă epopee juridică, falimentul RADET. Decizia instanței a stârnit dispute, a generat acuze reciproce între Administrația Firea și opoziția din Consiliul General al Municipiului București (CGMB).
Dar, mai presus de dezbaterile și declarațiile cu un marcant iz politic din CGMB, falimentul regiei bucureștene de termoficare a avut darul de a genera o stare de nesiguranță, atât în ceea ce îi privește pe cei 3000 de salariați ai RADET, cât și în ceea ce îi privește pe cei 1,5 milioane de bucureșteni dependenți de sistemul centralizat de încălzire.
Desigur, asigurările că cetățenii nu vor avea de suferit, că nu vor rămâne în frig, și că angajații regiei de termoficare bucureștene nu vor ajunge șomeri, ci vor fi preluați de către Compania Municipală Termoenergetica nu au lipsit. Acestea au venit, în repetate rânduri, atât din partea primarului general Gabriela Firea, cât și din partea fostului șef de la RADET, actual șef la Termoenergetica, Alexandru Burghiu.
Cu toate acestea, beneficiarii sistemului de termoficare, bucureștenii care trăiesc la bloc, trăiesc o anumită stare de incertitudine, de nesiguranță în legătură cu viitorul sistemului centralizat de încălzire. Va mai exista termoficarea, pe viitor? Se vor majora facturile? Cât de mult vor crește ele?
Sunt întrebări la care am încercat să găsim un răspuns …
Mihai Mereuță, după falimentul RADET, pierderea încrederii în termoficare și multe deconectări de la sistem…
Președintele Ligii Asociațiilor de Proprietari „Habitat”, Mihai Mereuță, vorbește despre o stare de nesiguranță în rândurile asociațiilor de proprietari. El spune că, după falimentul RADET, lucrurile nu sunt clare pentru oameni.
„Din partea autorităților am fost mereu liniștiți, pe principiul: dormiți liniștiți, că se lucrează pentru voi. Și s-a lucrat și s-a anunțat insolvența. Pe urmă s-a lucrat, insistent chiar, și s-a anunțat falimentul”, a declarat Mereuță pentru București FM.
Șeful de la „Habitat” afirmă, că, după falimentul RADET, poate urma falimentul ELCEN: „Și să nu uităm, când a intrat RADET în insolvență, ELCEN n-a vrut să-l lase singur și a intrat și el în insolvență. Urmează, probabil, și falimentul ELCEN. Imobiliare pun semne de întrebare: unde suntem acum cu orașul?”
Mihai Mereuță crede că această situație incertă va determina o prăbușire a încrederii bucureștenilor în sistemul de termoficare și un număr foarte mare de deconectări de la sistem, în primăvara viitoare.
„Suntem un situația în care zvonistica aceasta va face foarte mult rău sistemului, în sensul în care o să ne trezim, la vară, cu foarte multe deconectări, tocmai de spaima omului și din nesiguranță și cauzate de lipsa de credibilitate a acelora care ne spun să stăm liniștiți”, a declarat șeful „Habitat”.
Mereuță spune că nu își face griji pentru baza juridică a furnizării agentului termic către populație, fiindcă, ani de zile, RADET ar fi furnizat căldură și apă caldă populației fără contract de delegare a serviciului public de încălzire în sistem centralizat și fără licență de licență de furnizare.
„Hârtii poate reușim să le facem, dar în pământ nu se schimbă nimic, și mă refer la țevi”, susține președintele Ligii Asociațiilor de Proprietari „Habitat”.
Mihai Mereuță se declară, în continuare, un susținător al termoficării și al formării SACET BUCUREȘTI.
„Aș fi vrut să se lămurească lucrurile cât mai repede, să se facă sistemul integrat ( … de alimentare cu energie în sistem centralizat, SACET … n.r. ), să clarificăm ce există, în realitate, în ELCEN și în RADET. Nu că nu aș crede rapoartele actuale, dar în realitate ce există ca sistem integrat … Să vedem sub aceeași pălărie lucrurile și, după aceea, să se facă un comentariu contract de delegare a serviciului”, a declarat șeful Ligii „Habitat”.
Cât privește viitorul sistemului de termoficare, Mereuță spune că trebuie făcute investiții masive pentru modernizarea capacităților de producție ale ELCEN și în sistemul de transport, distribuție și furnizare a energiei termice.
„Soluția pentru susținerea acestor investiții ar fi aceea a unui contract de concesiune a serviciului public de încălzire în sistem centralizat cu aport de capital, asemănător contractului de concesiune încheiat de către Primăria Capitalei pentru serviciul de apă și canalizare”, susține Mihai Mereuță.
Consilierul municipal Cătălin Deaconescu: „Mă aștept la un număr sporit de avarii și de întreruperi ale furnizării de agent termic, în această iarnă”.
Consumatorul final și captiv de servicii de termie nu ar trebui să fie afectat de falimentul RADET.
Consilierul municipal Cătălin Deaconescu a declarat pentru București FM că, în discuția despre sistemul de termoficare, trebuie plecat de la consumatorul final și, mai ales, captiv de servicii termice.
„Pentru acest consumator, falimentul, neînțelegerile dintre producător și distribuitor, furnizor (… de agent termic n.r.) nu ar trebui să-l afecteze pe consumatorul final de servicii de termice care este și captiv”, crede Deaconescu.
Noua companie Termoenergetica ar putea avea soarta RADET
„Deși este vorba despre o nouă etapă, rămâne de văzut dacă noua companie nu va avea aceeași soartă ca și regia de termoficare care a dat faliment, recent, fiindcă multe lucruri nu s-au schimbat. Este vorba despre același model economic, despre aceleași date scadente de facturare, despre aceeași întârziere cu care Primăria Municipiului București plătește subvenția și, practic, ne putem trezi, într-un an de zile că și această companie acumulează datorii, iar intrarea sa în insolvență și, apoi, în faliment, ar putea fi solicitată de către furnizori”, crede consilierul municipal Cătălin Deaconescu.
Pentru că acest lucru să nu se întâmple, trebuie schimbat modelul economic, trebuie actualizate tarifele la valoarea reală de piață a cheltuielilor pe care noua companie le va avea și chiar restructurat actualul personal al RADET.
Restructurarea personalului neproductiv de la RADET
„Personalul preluat de la RADET de către Compania Municipală Termoenergetica ar trebui restructurat în sensul încadrării cu personal a posturilor direct productive deficitare și desființarea funcțiilor prea încărcate din personalul TESA și neproductiv”, a declarat Cătălin Deaconescu pentru București FM.
Mai multe avarii la sistemul de termoficare, în această iarnă
Consilierul municipal spune că în această iarnă, vor apărea, cu siguranță, avarii la sistemul de termoficare.
„Cu siguranță vor apărea avarii. Chiar dacă s-ar schimbat compania care distribuie și furnizează agent termic, să nu uităm că rețelele sunt aceleași și investițiile serioase în reabilitarea rețelelor întârzie de mulți ani. Sigur că și anul acesta vor fi probleme și mă aștept la un număr sporit de avarii și de zile de întrerupere a furnizării ( … de agent termic n.r.), însă cred că noua companie trebuie să abordeze această situație, în primul rând, cu transparență și trebuie să comunice cu consumatorii”, a declarat consilierul municipal Cătălin Deaconescu pentru București FM.
Vasile Munteniță (Cogen): „Sistemul de termoficare funcționează cu pierderi de 10 ori mai mari decât cele proiectate.”
Președintele Asociației „Cogen” Vasile Munteniță spune că falimentul RADET nu ar fi o „piatră de moară” sau un moment de răscruce. Pentru că regia de termoficare este doar o entitate care a avut delegat serviciul de transport și distribuție a energiei termice.
Problema gravă ar fi, în opinia reprezentantului „Cogen”, aceea a sistemului de termoficare în sine.
„Sistemul este într-o situație mai mult decât critică și ceea ce mă sperie este nu starea tehnică a sistemului, ci incapacitatea celor puși să hotărască pentru găsirea unor soluții și, mai ales, pentru aplicarea acestor soluții”, a declarat Munteniță pentru București FM.
Investitorii nu sunt lăsați să construiască electrocentrale.
„Sursele de finanțare există, dar problema este incapacitatea acestor oameni de a rezolva problemele. De 12 ani există un studiu de fezabilitate și o asociere între ELCEN ei și două companii private, una românească și una canadiană, pentru construirea unei electrocentrale la Titan. Dar acest lucru nu a fost dorit nici de către ELCEN, nici de către RADET, care nu a dat aviz de conectare la rețea. Este vorba fie despre incompetență, fie despre corupție”, susține Munteniță.
Președintele „Cogen” spune că există zeci de investitori care ar construi noi capacități de producție a energiei electrice și termice pentru București, dar nu sunt lăsați să o facă.
Piața energiei din București trebuie liberalizată!
El pledează pentru liberalizarea pieței energiei electrice și termice în București, prin permiterea accesului investitorilor privați.
„Sănătos ar fi ca rețeaua de transport să rămână în proprietatea publică și în administrarea unei entități separate. Și, atunci, vii cu producători independenți care injectează în sistem ( … energie n.r.) și există o piață liberă”, a declarat Vasile Munteniță.
Sistemul de termoficare ar trebui împărțit pe sectoare, nu neapărat identice cu cele șase sectoare administrative actuale, sectoare izolate, dar cu posibilitatea de transfer a energiei de la un sector la altul, în caz de avarie sau pentru ajutor. Fiecare sector ar trebui să aibă propria sursă de energie. Pentru că actualul sistem de termoficare este prea mare și prea greu de administrat și ridică chiar probleme de funcționare.
„Acum, sistemul de termoficare ar funcționa cu o presiune foarte scăzută, de șase ori mai mică decât cea la care a fost proiectat. Acest lucru generează pierderi de 10 ori mai mari decât cele proiectate”, susține președintele „Cogen” Vasile Munteniță.
Declarațiile au fost făcute cu prilejul conferinței „Falimentul RADET, ce urmează?”, organizată de către Liga Asociațiilor de Proprietari „Habitat”.
Să repunem adevărul în drepturile sale istorice!
În acest context, trebuie reamintit faptul că, săptămâna trecută, instanța a pronunțat falimentul RADET, la cererea expresă a creditorului ELCEN.
Avocatul Gheorghe Piperea, reprezentantul administratorului judiciar al RADET, Rominsolv, a susținut că ELCEN este singurul creditor care „a cerut cu cerbicie” falimentul regiei de termoficare bucureștene. Această cerere ar fi avut la bază „un interes nepermis”, respectiv dorința de a încasa „onorariul de insucces”, reprezentând un anumit procent din rambursarea de TVA aferentă datoriei istorice a RADET către ELCEN. Ar fi vorba despre o sumă de peste o jumătate de milion de euro, conform lui Piperea.
Mai trebuie amintit și că, în 2016, RADET, care transportă, distribuie și furnizează energia termică, a intrat în insolvență urmat la scurt timp de către ELCEN, care produce agentul termic.
Este absolut adevărat faptul că una dintre cauzele intrării în insolvență a RADET a fost neplata în integralitate și la timp de către Primăria Capitalei a diferenței de tarif la gigacalorie. Dar situația economico-financiară a regiei de termoficare nu datează din 2016. Ea vine din trecut, agravându-se în perioada 2008-2015. În acești 7 ani, fotoliul de primar general al Capitalei a fost ocupat de către independentul Sorin Mircea Oprescu, iar majoritatea din Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a fost dată, pe rând, de către PDL-PNG-PRM, între 2008-2012, și PNL-PSD (USL), între 2012-2016.
Majoritatea din CGMB este cea care adoptă bugetele, rectificările și execuțiile bugetare, având posibilitatea de a amenda prin votul său proiectele de buget și de rectificare bugetară promovate de către primarul general.
Agentul termic reprezintă un produs secundar din procesul de producție al energiei electrice în electrocentralele (CET-uri) ELCEN. Acest produs secundar, împreună cu bonusul de cogenerare, aduce, însă, 70% din veniturile Electrocentrale București SA.
Ar mai trebui menționat și faptul că bucureștenii nu beneficiază de plafonarea prețului la gazele naturale printr-o scădere a prețului de producție al gigacaloriei, deoarece ELCEN plătește sume importante pentru certificatele verzi, adică pentru poluare. Așa cum a recunoscut, astăzi, administratorul special al ELCEN, Claudiu Crețu, din cele patru CET-uri ale Electrocentrale București, două funcționează cu o tehnologie din 1964.