A fost găsită gena care ne face să dormim mai puțin!
Articol de Andra Radu, 19 noiembrie 2019, 17:00
Oamenii de știință americani au identificat baza genetică a somnului, care în viitor ar putea facilita crearea de medicamente pentru insomnie, potrivit Medical Express.
În scopul studiului, experții Institutului de Tehnologie din California au observat comportamentul în întuneric al peștelui zebră. S-a dovedit că, la fel ca oamenii, peștele în cauză doarme noaptea.
În timpul experimentului, cercetătorii au acordat atenție căii de semnalizare celulară, cunoscută sub numele de receptor pentru factorul de creștere epidermic (EGFR), prin care animalele se dezvoltă și cresc.
Experții au descoperit că activarea căii de semnalizare cufundă peștele în somn profund și că este posibil să influențeze EGFR prin medicație și modificarea genelor.
Corectarea informațiilor moștenite duce la transcodarea căii semnalului. După ce au analizat informații despre 500.000 de pacienți, experții au ajuns la concluzia că activitatea EGFR și pasivitatea depind de gene.
Următorul obiectiv al oamenilor de știință este de a crea medicamente care afectează calea de semnalizare și pot ajuta la combaterea insomniei.