VIDEO: Ascultă cum sună libertatea! 1990 – Piata Universitatii, Italia ’90, mineriada, Regele Mihai
Articol de Vicentiu Andrei, 21 noiembrie 2019, 00:39 / actualizat: 22 noiembrie 2019, 0:04
A fost odată o țară în care stăpânea întunericul și frica. O țară locuită de oameni fără glas, o țară închisa-ntre ziduri. Dar într-o zi s-a auzit o voce, și-apoi o mulțime și s-a făcut lumină și s-a făcut libertate!
Au trecut 30 de ani de atunci!
* 12 ianuarie 1990 – este decretata zi de doliu national in memoria victimelor Revolutiei din decembrie 1989
* 17 aprilie – ia fiinta, sub numele de Antena Bucurestilor, primul post public local de radio, BucurestiFM de astazi.
Incep sa apara si Universitatile particulare. Prima, Universitatea Ecologica, care urmeaza a fi acreditata in anul 2003.
* 22 aprilie – incepe Golaniada sau Fenomenul Universitatii, cea mai importanta manifesare anticomunista din Europa de Est, dupa caderea Cortinei de fier.
Timp de 53 de zile, zeci de mii de oameni se aduna in Piata Universitatii care devine Kilometrul Zero al democratiei, si scandeaza impotriva fostilor comunisti instalati la putere.
Ion Iliescu ii numeste golani pe protestatari.
Apare si Imnul Golanilor scris de Cristian Paturca pe versurile lui Vali Sterian.
* 8 iunie – Incepe Copa del Mondo > Italia ’90, unde România revenea la un Mondial după 20 de ani. Din echipa condusă de Emeric Ienei făceau parte tinerii Gheorghe Hagi, Florin Răducioiu sau Ilie Dumitrescu.
Campionul european cu Steaua București, Marius Lăcătuș avea să fie eroul primului meci, marcând două goluri în poarta U.R.S.S., de care România a trecut cu 2-0 la Bari.
Același oraș a găzduit și al doilea meci al tricolorilor, cu reprezentativa Camerunului, pierdut cu 2-1. Golul României a fost marcat de Gavril Balint.
În ultimul meci din grupă, România a întâlnit Argentina, campioana mondială en-titre și echipa în rândul căreia evolua Diego Maradona.
Ca un făcut, jocul a avut loc la Napoli, orașul în care Maradona evolua la echipa de club. Sud-americanii au marcat primii, dar Balint avea să egaleze și să ducă România în optimile de finală.
Aici a urmat înfruntarea cu Irlanda, și după un 0-0 la capătul a 120 de minute, disputa s-a decis la executarea loviturilor de departajare, unde singura ratare i-a aparținut lui Daniel Timofte și România rata întâlnirea cu Italia, în sferturi.
* 13 iunie – 10000 de mineri si muncitori din mai multe zone ale tarii declanseaza un atac violent, girat de autoritatile statului, împotriva „golanilor” din Piaţa Universităţii, care militeaza pasnic pentru adoptarea punctului 8 al Proclamaţiei de la Timisoara.
Incidentele violente se soldeaza cu 4 morti si 1388 de raniti.
Acţiunile autoritatilor genereaza o ripostă violentă din partea opozanţilor, sunt incendiate sediile Poliţiei Capitalei, Ministerului de Interne, Televiziunii Române şi SRI.
* 14 şi 15 iunie – represiunea autorităţilor continua, minerii aduşi în Bucureşti devasteaza sediile partidelor politice din opozitie, agreseaza bucurestenii si lovesc manifestanti, imaginile cu actele de violenţă comise de ei pe străzile capitalei sunt mediatizate în întreaga lume.
* 25 decembrie 1990 Regele Mihai Intai, Regina Ana si principesa Margareta revin in tara.
Regele ajuns in centrul Bucurestiului traieste emotia revederii, asteapta pasapoartele in casa unor apropiati si pleaca la Curtea de Arges la mormintele strabunilor.
Pe autostrada Bucuresti-Pitesti masinile familiei regale sunt oprite si dupa ore de asteptare Regele si insotitorii sai sunt intorsi la Otopeni si parasesc tara…Regele constituie o amenintare pentru regimul postcomunist