Ascultă Radio București FM Live

Destinaţii de vacanţă – Staţiuni de schi din România

Articol de Marga Tudor, 27 noiembrie 2019, 18:46

Se apropie anotimpul alb si parca niciun sport de iarna parca nu este mai spectaculos ca schiul. Daca abia astepti sa-ti pui claparii si schiurile, banuiesc ca ti-ai facut si o lista cu statiunile in care gasesti cele mai bune partii. Poate le stii deja, poate ai unele preferate, dar, in caz ca vrei sa-ti largesti orizonturile, te ajut cu cateva sugestii.

In Romania avem statiunile de schi de pe Valea Prahovei, dar mai sunt si altele, mai putin cunoscute, insa nu mai putin spectaculoase.

Aici poti face si snowboard, intr-un decor superb si la care sa ajungi mult mai usor, si fara sa imbatranesti in trafic pana la destinatie.

Cele mai cunoscute partii de la noi sunt cele de pe Transalpina, Vatra Dornei, Borsa sau Semenic.

Statiunea de schi Transalpina – Ranca – este foarte renumita printre iubitorii sporturilor de iarna.

Situata langa Lacul Vidra si Voineasa, ii asteapta pe iubitorii de schi si nu numai, cu sapte partii de dificultati si lungimi diferite. Toate au telegondola sau teleschi, iar preturile abonamentelor variaza in functie de perioada pe care o vei petrece pe partie.

Poti schia si gratis, doar daca vei sta la cozile ce se formeaza la urcare la telegondola si teleschi.

Mergem in Maramures, unde gasim statiunea de schi Borsa – este o statiune pentru sporturi de iarna, dar, in acelasi timp, si o statiune climaterica.

Pentru ca se afla intr-o zona de vis, poti imbina practicarea sportului de iarna preferat, cu petrecerea sarbatorilor.

Borsa beneficiaza de 50 cm media stratului de zapada si de temperaturi optime pentru schiat. In plus, era o statiune de schi renumita in Romania inca din secolul XIX, cand se schia inclusiv pe cea mai mare trambulina de schi naturala din Europa – 50 de metri.

Gasesti nu mai putin de noua partii dedicate, din decembrie pana in aprilie, partii de lungimi si dificultati diferite, de la mediu pana la avansat. In plus, iubitorii de snowboard vor gasi o partie ideala, half-pipe. Langa Borsa gasim si o partie medie cu instalatie de nocturna.

Un domeniu schiabil situat in judetul Alba, Sureanu te asteapta intr-o locatie ceva mai retrasa, dar cu atat mai spectaculoasa. In plus, monitorii de schi ofera lectii de initiere, perfectionare sau cizelare a stilului de schiat. O ora de initiere este 90 de lei.

Foarte important: la domeniul schiabil Sureanu se poate ajunge cu autoturismul, insa, trebuie sa ai anvelope de iarna. Desi nu este obligatoriu, ar fi bine sa ai si lanturi in portbagaj.

La 15 km de orasul Petrosani, statiunea de schi Parang asteapta turistii pe cele noua partii deschise si amenajate, cu grade de dificultate de la incepator la avansati.

Una dintre partii se numeste „Zidul Mortii” – nu este chiar atat de infricosator pe cat suna, este doar o expresie pentru a tine neinitiatii si incepatorii departe de pantele dificile – schiorii avansati vor regasi aici bucuria de a schia.

Opt partii de schi, omologate, deservite de trei instalatii de teleschi, te asteapta pe trasee de dificultate medie intr-o zona deosebit de frumoasa a Romaniei, in judetul Caras-Severin.

Ofera iubitorilor de schi posibilitatea de a-si perfectiona stilul pe trasee de lungime de la 350 pana la 850 de metri.

Si aici vei gasi Partia Idiotilor sau Partia Uriasul – sunt doar niste denumiri populare care dau acum numele unora dintre partiile statiunii de schi Semenic.

Avantajul statiunii de schi Semenic este ca ofera un sezon mai indelungat decat restul statiunilor. Poti schia din noiembrie pana in aprilie, iar stratul de zapada are undeva intre 60-80 cm, ceea ce il face numai bun pentru practicantii sporturilor de iarna. Poti practica si snow-boarding.

Cavnic, una dintre statiunile de schi renumite din Romania, ofera posibilitatea sa schiezi pe sapte partii, dotate cu instalatii de teleschi, de lungimi si dificultati diferite, toate nivelate la standarde europene.

Preturile la ski-pass variaza si pot fi cumparate pe ora, pe urcari sau pe zi. Daca iti place si te atrage idea, poti schia si noaptea, pentru ca partiile au instalatie de nocturna.

Cursurile sunt sustinute de instructori si monitori atestati ai Asociatiei Monitorilor de Schi Profesionisti din Romania, de la preturi care incep de la 60 de lei pe sedinta.

Statiunea de schi Straja te asteapta pe cele 12 partii de grade diferite de dificultate, de la incepatori pana la avansati. Cea mai lunga dintre partii are 8 km.

Statiunea se afla pe versantul nordic al muntilor Valcan, la 8 km de orasul Lupeni si ofera nu mai putin de 11 instalatii de teleschi, dar si nocturna pentru cinci dintre partii.

Cei 26 de km de partii beneficiaza atat de zapada naturala cat si de zapada artificala.

Poiana Braşov este cea mai moderna si cea mai mare statiune de schi din Romania. A fost inclusa si intr-un top al celor mai bune statiuni din Europa de Sud-Est. Are cel mai mare domeniu schiabil din Romania şi cele mai bune conditii pentru sporturile de iarna. Dezavantajul este ca e si cea mai scumpa.

Statiunea Sinaia detine singurul domeniu schiabil de altitudine din Romania, avand 20 de partii si trasee de schi, respectiv 20 de kilometri schiabili. Partiile ajung şi pana la 2 kilometri lungime.

Cele mai cunoscute şi apreciate de schiori sunt: Carp şi Papagal, pentru schiorii avansaţi, Valea Soarelui 1 si Valea Soarelui 2.

Chiar daca e o statiune mica, Predeal este o destinatie ce nu trebuie ratata de schiori. Specialistii spun ca in acest loc, calitatea zapezii face diferenta, chiar daca statiunea nu are un domeniu schiabil foarte mare. Are insa partii  pentru toate categoriile de schiori.

Partia Clabucet si variantele sale pot fi folosite de incepatori, dar si de schiorii de nivel mediu, iar partia Sub Teleferic poate fi testata pentru avansati. Si aici exista instalatii de nocturna.

In Azuga se regasesc 7 partii de schi, cu o lungime totala de 7 kilometri si 7 instalatii de cablu cu o lungime totala de 4 kilometri.

Partiile din Azuga sunt Sorica – medie, 2100 m, Cazacu – medie + o portiune dificila, 2200 m, Cazacu Varianta – medie, 340 m, Cazacu Statie – medie, 720 m, La Stana – usoara, 910 m, Azuga Sud – usoara, 770 m si Cazacu Baby Ski – usoara, 110 m.

Daca alegi sa schiezi in Busteni, ai partiile Kalinderu 1 – medie, 1500 m si Kalinderu 2 – medie spre grea, 1500 m.

Gasesti si un Fun Park dotat cu partie pentru incepatori (150 m), baby ski (120 m), pista tubing, banda transport, karusel pentru copii si un tobogan (500 m).

Partiile au un telescaun, un un baby ski si o banda de transport, iar Partia Kalinderu 1 este iluminata.

Cea mai veche statiune de schi din Romania, Paltinis, din judetul Sibiu este perfecta pentru incepatori si schiori de nivel mediu, dar si pentru cei care iubesc snowboardul.

Are opt partii de schi de pana la 600 de metri lungime, nocturna si instalatii moderne de transport pe cablu. O urcare cu telechiul costa 10 lei, iar cazarea pentru un weekend nu depaseste 100 de euro de cuplu.

Se spune ca Paltinisul este locul perfect unde poti invata sa schiezi. Partiile nu sunt extrem de dificile si nici foarte lungi. Aici exista si o scoala foarte buna de schi, iar preturile sunt bune.

Cam acestea ar fi destinatiile din Romania, pentru cei care adora sa schieze, insa, oriunde ai alege sa mergi in vacanta de iarna, sa ramai cu amintiri frumoase. Traieste si calatoreste! 🙂

Vreme deosebit de rece în Bucureşti
Actualitate duminică, 16 februarie 2025, 15:21

Vreme deosebit de rece în Bucureşti

Luni, vremea se va menţine rece. Cerul va fi noros, va ninge şi se va depune strat nou de zăpadă cu grosimi în medie de 5…7 cm. Vântul va...

Vreme deosebit de rece în Bucureşti
Mare atenţie la mesajele primite pe WhatsApp!
Actualitate duminică, 16 februarie 2025, 14:24

Mare atenţie la mesajele primite pe WhatsApp!

Concret, hackerii  solicită un cod de verificare pe care l-aţi primit prin SMS, invocând diverse motive, precum o eroare tehnică sau necesitatea...

Mare atenţie la mesajele primite pe WhatsApp!
Situația circulației rutiere pe autostrăzi
Actualitate duminică, 16 februarie 2025, 14:14

Situația circulației rutiere pe autostrăzi

Situația valorilor de trafic și a condițiilor meteo-rutiere pe arterele rutiere principale, la ora 14:00, este: Autostrada A 1 București –...

Situația circulației rutiere pe autostrăzi
Ninge, dar traficul feroviar este deschis pe toate magistralele!
Actualitate duminică, 16 februarie 2025, 12:49

Ninge, dar traficul feroviar este deschis pe toate magistralele!

Reprezentanții CFR menţionează, pe de altă parte, că traficul feroviar a fost oprit temporar între orele 10:00- 11:49, între staţiile...

Ninge, dar traficul feroviar este deschis pe toate magistralele!
Actualitate duminică, 16 februarie 2025, 12:28

Amenzi de peste 42.000 de lei la meciul de fotbal Dinamo – Farul

Un dinamovist s-a infiltrat în galeria celor de la Farul şi a încercat să le fure steagul. Surse din rândul forţelor de ordine spun că a...

Amenzi de peste 42.000 de lei la meciul de fotbal Dinamo – Farul
Actualitate duminică, 16 februarie 2025, 11:45

România, pe podium la Campionatele Balcanice de atletism de la Belgrad

Țara noastră a obținut trei medalii de aur, două de argint şi una de bronz. Turcia a ocupat prima poziţie (6-4-8), iar pe locul secund a...

România, pe podium la Campionatele Balcanice de atletism de la Belgrad
Actualitate duminică, 16 februarie 2025, 11:00

Cod galben de ninsori şi viscol în București și alte şase judeţe

Prognoza meteo indică faptul că în intervalul 16 februarie, ora 10:00 – 18 februarie, ora 10:00, în București și în judeţele...

Cod galben de ninsori şi viscol în București și alte şase judeţe
Actualitate duminică, 16 februarie 2025, 10:30

O nouă zi de foc pentru salvamontiști

Cele mai multe apeluri au fost la Salvamont Lupeni (11) şi la Salvamont Sinaia (10). Au fost înregistrate, de asemenea, 8 apeluri pentru Salvamont...

O nouă zi de foc pentru salvamontiști