Bucureștiul trebuie să scape de contractul care a îngropat RADET!
Articol de Mircea Apostolescu, 2 decembrie 2019, 14:10
În ultima perioadă, se face mare vâlvă pe tema termoficării. Avariile la rețeaua de termoficare, care a fost gestionată, până acum, de către defuncta RADET, iar de acum înainte va fi administrată de către Compania Municipală Termoenergetica, au prilejuit o sarabandă grotescă a declarațiilor unor mai vechi sau mai proaspeți „specialiști” în termoficare.
Folosindu-se de valul firesc de nemulțumire a bucureștenilor vizavi de avariile care i-au ținut fără apă caldă și căldură, acești specialiști din Țara Specialiștilor s-au întrecut în a arunca vina întreagă asupra actualei administrații de la Primăria Capitalei și asupra actualului primar general al Capitalei Gabriela Firea.
Ceea ce uită să menționeze mai vechii sau mai noii „specialiști în termoficare” este faptul că sistemul nu a ajuns în starea sa actuală în ultimii trei ani.
Rețeaua primară de transport a energiei termice s-a degradat în ultimii 30 de ani, răstimp în care prin fotoliul de primar general s-au perindat reprezentanți inclusiv ai majorității forțelor politice de opoziție de astăzi.
Mai mult decât atât, majoritățile din Consiliul General al Municipiului București (CGMB) au fost date pe rând, în acești 30 de ani în care s-a ales praful de rețeaua primară de termoficare, de către reprezentanții majorității formațiunilor politice reprezentate și astăzi în CGMB, cu excepția USR, desigur.
Asta înseamnă că acele majorități din cadrul CGMB au adoptat bugete și rectificări bugetare prin care ar fi putut trimite câți bani ar fi dorit către RADET, precum și execuții bugetare prin care puteau controla dacă primarii generali respectivi au plătit sau nu diferența de tarif la energia termică.
Ori neplata integral și la timp a diferenței de tarif la energia termică, adică a diferenței dintre prețul la care RADET cumpăra gigacaloria de la ELCEN și prețul cu care o factura către populație, această neplată a constituit unul dintre factorii principali care au îngropat RADET.
Un alt gropar al regiei bucureștene de termoficare a fost contractul cu ELCEN, impus RADET de către chiar instituții ale statului român.
Acest contract conține prevederi care au dus la acumularea datoriei istorice de 3,8 miliarde de lei, din cauza căreia regia de termoficare a ajuns în insolvență.
Printre aceste prevederi nefaste se numără cele referitoare la regimul de facturare și de plată a facturilor către ELCEN, precum și prevederile privind încasarea penalităților înaintea facturii curente de către Electrocentrale București SA.
De aceste prevederi contractuale care au îngropat RADET trebuie să scape Bucureștiul, dacă nu vrem ca, în primăvara ce vine să cântăm veșnica pomenire și pentru noua companie Termoenergetica.
Despre ce este vorba, în concret?
Una dintre solicitările Termoenergetica în ceea ce privește contractul cu ELCEN vizează calcularea tarifului pentru operatorul serviciului de energie termică la nivelul cheltuielilor unui an calendaristic, având în vedere că practica a dovedit faptul că în perioada sezonului cald, RADET s-a aflat în imposibilitatea de a achita facturile ELCEN la termenele scadente.
Serviciul de termoficare are un puternic caracter sezonier care creează un dezechilibrul financiar între veniturile obținute în sezonul cald și cele încasate în sezonul rece. În acest sens, trebuie menționat că doar aproximativ 15% din cifra de afaceri este realizată pe perioada verii, în timp ce 85% este realizată în sezonul rece.
O altă solicitare privind noul contract a avut în vedere majorarea perioadei de graţie pentru plata facturii către ELCEN de la 30 la 40 de zile. După acest termen de 40 de zile producătorul ar urma să poată percepe penalităţi de întârziere.
Această prevedere contractuală este necesară pentru asigurarea unui flux de numerar suficient, deoarece este bine ştiut faptul că decalajul de 10 zile între data emiterii facturii de cumpărare a energiei termice de la producător şi data emiterii facturii către client a generat penalităţi de întârziere.
ELCEN are de citit doar contoarele de la ieșirea din propriile CET -uri, patru la număr, pentru a emite factura către RADET. În timp ce regia de termoficare și, respectiv, compania municipală ce-i succede trebuie să citească contoarele de la toate asociațiile de proprietari și, apoi, să factureze către acestea. Acest decalaj a dus, până acum, la acumularea de datorii și penalități.
Aceste penalități au fost încasate înaintea facturii curente, ducând la acumularea artificială a datoriei istorice a RADET către ELCEN, în valoare de 3,8 milioane de euro.
Negocierea noului contract între ELCEN și Compania Municipală Termoenergetica are loc chiar în aceste zile. Este foarte important cum va arăta acest contract. Este foarte important că el să nu îngroape noua companie chiar după primul sezon de încălzire!
Dar despre aceste lucruri specialiștii din țara specialiștilor nu pomenesc niciodată, nici o vorbă. Preocuparea lor este, pare-se, să tăvălească cat mai strașnic sistemul de termoficare și pe cei care lucrează în el.