Ascultă Radio București FM Live

Destinații de vacanță – Sankt Petersburg

Articol de Marga Tudor, 3 decembrie 2019, 12:19

Un weekend la Sankt – Petersburg, orasul supranumit ”Venetia Nordului”, iti va ramane in amintire. In lume sunt putine orase care sa emane atata eleganta, istorie si regalitate  intr-un singur loc.

O buna perioada de timp orasul era cunoscut ca Leningrad, insa, initial, acesta a fost numit in cinstea lui Simon Petru – Petrograd.

Sankt Petersburg apare in 1703, cand Tarul Petru cel Mare fondeaza orasul. Astazi, detine al doilea loc ca marime in Rusia si este denumit, de unii, “Capitala Nordica”.

Orasul este maiestuos. Oriunde te vei plimba, te vei „lovi” de numele tarului Petru cel Mare, poate cel mai respectat imparat din istoria Rusiei.

Al doilea nume, de care vei auzi cand ajungi pe malurile Nevei, va fi Bartolomeo Rastrelli – creatorul Ermitajului, Palatului Stroganov, Dumei orasului, Palatului Vorontsov, pana si al Catedrala. Este Numit şi “Veneţia Nordului”, datorita canalelor şi produrilor de pe Neva.

Trebie sa stii ca un city break nu va fi ajuns sa vezi cam tot ce este de vazut la Sankt Petersburg. Este un oras bogat in atractii turistice.

Un tur de oras iti dezvaluie cel mai renumit bulevard – Nevsky Prospekt, kilometrul zero al acestuia, Catedrala Kazan, Piata Senatului, cu monumentul Calaretul de Arama, Amiralitatea, Fortareata si Catedrala Sfintilor Petru si Pavel, unde se odihnesc toti tarii Rusiei. Centrul orasului este unul dintre siturile protejate de UNESCO.

Nevski Prospekt este pentru St. Petersburg ceea ce este Champs Elysees pentru Paris, un bulevard lung de 4 kilometri.  Principalul monument este Catedrala Kazan. Nu rata o vizita in interior – stralucirea este asigurata de aurul de peste tot din biserica.

Cea mai ruseasca biserica din oras – este Catedrala Invierii, cunoscuta precum Biserica Mantuitorului pe Sangele Varsat. Manastirea impresionanta este ridicata in stil traditional rusesc si e construita chiar pe locul unde a fost asasinat Tarul Alexandru al II-lea, in 1881. Interiorul este decorat cu mozaic, pe o suprafata de aproape 7.000 de metri patrati.

Pe Nevski Prospekt, spre capat, apare imensul Ermitaj (Palatul de Iarna) – unul dintre cele mai frumoase muzee de arta din lume, si, poate, cea mai importanta atractie turistica din toata Rusia. Este un palat care adaposteste aproape 3 milioane de opere de arta, de la opere semnate de Rembrandt, Da Vinci, Michelangelo, Rubens, la van Dongen, Pissaro pana la Picasso. Colectia muzeului se regaseste in mai bine de 1.000 de sali – va fi aproape imposibil sa le vizitezi pe toate, asa ca, recomandarea este sa le vizitezi pe cele reprezentative.  Obiectivul este  protejat de UNESCO si are un sistem de securitate maxim, deoarce contine si obiecte de aur ce dateaza din secolele trecute si sunt extrem de valoase, atat financiar, cat si istoric.

https://www.youtube.com/watch?v=tmxeDTOhCf0

Din piaţa Muzeului Ermitaj se vede turla Catedralei Sfantul Isaac, simbol al oraaului. Dupa vizita interiorului, nu rata sa ajungi in turla  pentru o panorama, senzationala a orasului.

In zona de la nord de Nevsky Prospekt vei intalni palate, unul mai luxos decat altul, si te poti relaxa pe Campul lui Marte – un parc imens.

Si nu rata Palatul de vara din Sankt Petersburg. Si aceasta atractie turistica isi are radacinile in timpul domniei lui Petru cel Mare. Este cel mai vechi dintre toate Palatele pentru care este vestit Sankt Petersburg. Considerata cea mai frumoasa cladire, mai este cunoscuta si sub numele Palatul Rastrelli. Constructia a fost gata in 1744, iar stilul pe care il reprezinta este baroc. Palatul a fost ridicat la comanda Imparatesei Elisabeta, care a domnit la tronul Rusiei din 1741. Palatul are 160 camere si adaposteste foarte multe opere de arta. Cu timpul, palatul s-a deteriorat foarte mult, insa, ramane una dintre cele mai importante resedinte istorice ale Rusiei.

Trebuie sa ajungi si la Manastirea Smolnyi, poate cea mai renumita cladire a lui Rastrelli, care a combinat barocul european cu padurea de turnuri si domuri in forma de ceapa, tipice arhitecturii traditionale rusesti.

Fortareata Petru si Pavel, construita in scop militar, este o fosta inchisoare si este situata la aproximativ trei kilometri de punctul in care Neva se varsa in mare. A fost folosita ca inchisoare pentru prizonierii politic. Printre rezidentii de marca ai celulelor s-au numarat Tolstoi, Dostoievski si Gorki. De la fortareata, poti avea o panorama superba.

In mijlocul citadelei gasim Biserica Sfintii Petru si Pavel, faimoasa pentru ca este locul de odihna al intregii serii de tari rusi, incepand cu Petru cel Mare si terminand cu Nicolae al II-lea.

Printre atractii mai sunt Muzeul National al Vodcii, Palatul Yusupov, unde a fost asasinat Rasputin, Muzeul Arctic si Antarctic si Palatul Tauridei.

Trebuie sa vizitezi si superbul Palat Peterhof si Tsarskoe Selo, un alt complex imperial rus de langa St. Petersburg.

Daca planuiesti un city break la Sankt Petersburg, afla ca exista curse Bucuresti – Pulkovo, aeroport situat la cativa kilometri de centrul orasului. De aici, poti lua autobuzul pana in oras.

Cat priveste cazarea, exista mute hoteluri, important este sa ai rabdare sa cauti din timp.

Cea mai buna perioada de vizitat este vara, cand te poti bucura si de magia Nopţilor Albe.

Daca mergi iarna, pregateste-te de temperaturi cu mult sub zero si de doar una-doua ore de lumina pe zi.

Pentru viza trebuie sa stii ca ai nevoie de o invitatie de la o persoana fizica, juridica sau de la o unitate de cazare.

Iti trebuie invitatie/voucher, pasaport valabil, o poza tip pasaport, asigurare medicala, formular completat si semnat de persoana care solicita viza.

Sankt Petersburg este un oras plin de palate si lacase de cult. Sunt multe atractii despre care nu am pomenit, precum Palatul Puşkin sau Universitatea din Sankt Petersburg unde a absolvit chiar Mendeleev şi Vladimir Lenin.

Sankt Petersburg este capitala culturala a Rusiei, o adevarata „fereastra catre Europa” si dintre cele mai atractive din nordul continentului.

Este al patrulea ca marime dintre orasele Europei si al doilea din Federatia Rusa, o destinatie de vacanta fascinanta, perla fostului imperiu tarist, bogat in istorie si povesti uimitoare.

Oriunde ai alege sa mergi in vacanta, sa ramai cu amintiri de poveste! Traieste si calatoreste! 🙂

Rămâne de Văzut: Premierele weekendului în cinematografe
Actualitate vineri, 17 ianuarie 2025, 19:29

Rămâne de Văzut: Premierele weekendului în cinematografe

Producția ”Bird” este o dramă cu James Nelson-Joyce, Barry Keoghan, Jasmine Jobson si Franz Rogowski. Bailey are 12 ani şi locuiește ilegal...

Rămâne de Văzut: Premierele weekendului în cinematografe
Grindeanu: Avansează lucrările la podul Cernica din Lotul 4 (Pantelimon-Glina) al A0 Nord
Actualitate vineri, 17 ianuarie 2025, 18:54

Grindeanu: Avansează lucrările la podul Cernica din Lotul 4 (Pantelimon-Glina) al A0 Nord

„Constructorul român a avansat cu lucrările la podul Cernica (1.300 m), cea mai dificilă structură de pe acest lot, construită într-o arie...

Grindeanu: Avansează lucrările la podul Cernica din Lotul 4 (Pantelimon-Glina) al A0 Nord
Vremea se va menține caldă și frumoasă
Actualitate vineri, 17 ianuarie 2025, 18:14

Vremea se va menține caldă și frumoasă

La noapte, cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab pânã la moderat. Temperatura minimã va fi de -5…-3 grade. Mâine, vremea se...

Vremea se va menține caldă și frumoasă
Nicuşor Dan: Aproape 73 de milioane de lei au fost încasaţi de Compania Municipală Parking anul trecut
Actualitate vineri, 17 ianuarie 2025, 18:00

Nicuşor Dan: Aproape 73 de milioane de lei au fost încasaţi de Compania Municipală Parking anul trecut

Totodată, anul trecut, compania a avizat alte 70.000 de locuri de parcare, anunţă primarul Capitalei, Nicuşor Dan. „În 2024, CMPB a...

Nicuşor Dan: Aproape 73 de milioane de lei au fost încasaţi de Compania Municipală Parking anul trecut
Actualitate vineri, 17 ianuarie 2025, 17:38

Numărul virozelor s-a dublat într-o săptămână. Populația, sfătuită să se vaccineze

„Ne aflăm în prim sezon al virozelor. Dacă săptămâna trecută aveam circa 45.000 de cazuri de viroze sanitare, în raportarea din această...

Numărul virozelor s-a dublat într-o săptămână. Populația, sfătuită să se vaccineze
Actualitate vineri, 17 ianuarie 2025, 12:46

Randi: „Pregătim noul album Morandi” | VIDEO

Cealaltă jumătate Morandi, artistul și producătorul Marius Moga, a vorbit într-o scurtă intervenție telefonică despre planurile din anul...

Randi: „Pregătim noul album Morandi” | VIDEO
Actualitate vineri, 17 ianuarie 2025, 12:26

Panouri fotovoltaice, la puncte termice din Sectorul 2! AUDIO

Concret, proiectul vizează modernizarea și reabilitarea punctelor termice Ramuri Tei și Fundeni 2 din Sectorul 2 al Capitalei. O componentă...

Panouri fotovoltaice, la puncte termice din Sectorul 2! AUDIO
Actualitate vineri, 17 ianuarie 2025, 12:11

Naveta Starship lansata de compania lui Elon Musk a explodat la câteva minute de la decolare | VIDEO

Test ratat pentru compania SpaceX a lui Elon Musk. Din pacate naveta Starship a explodat la câteva minute de la decolare, deasupra Insulelor...

Naveta Starship lansata de compania lui Elon Musk a explodat la câteva minute de la decolare | VIDEO