Adevărul despre căldura și apa caldă a bucureștenilor!
Articol de Mircea Apostolescu, 5 decembrie 2019, 13:21
În fața Primăriei Capitalei s-au adunat, astăzi, vreo 20 de protestatari. Înarmați cu ligheane și reșouri, protestatarii, conduși de către președintele Agenției Naționale a Funcționarilor Publici, Ciprian Ciucu, spun că s-au adunat pentru un act cultural-artistic.
Oamenii susțin că vor ca Primăria Capitalei să investească în rețeaua de termoficare în loc să organizeze târguri și spectacole.
În același timp, directorul general al Companiei Municipale Termoenergetica, Alexandru Burghiu, spune că, în acest moment, nu există nici o avarie majoră în sistemul de termoficare.
„Pot exista situații punctuale, vorbim totuși de 560 de mii de apartamente, dacă există și știm de ele, intervenim, dacă nu, rugăm să fim informați”, spune șeful de la Termoenergetica.
În sistemul informatizat al dispeceratului sunt introduse numai 800 dintre cele 1023 de puncte termice. În cele 800 de puncte, eventualele avarii pot fi văzute online. În cazul celor neincluse în sistem se face o inspecție periodică pentru a se constata starea de funcționare, explică Burghiu.
El spune că, deocamdată, rămân neschimbate coordonatele de contact ale RADET, atât site-ul, cât și numerele de telefon ale dispeceratului.
Cât privește avariile care se înregistrează în rețeaua de termoficare, pe site-ul RADET apar doar acele defecțiuni care pun în pericol buna funcționare a sistemului, acelea în care furnizarea trebuie oprită imediat, precum cea care a afectat zona Fundeni.
Lucrările programate sunt cele care se execută pentru a preveni apariția avariilor, susține Alexandru Burghiu.
Deficiențele privind furnizarea agentului termic din anumite zone ale Bucureștiului, Cartierele Aviației, Colentina, Drumul Taberei, sunt cauzate de dezechilibrarea sistemului de termoficare prin dispariția a două din cele șase electrocentrale (CET-uri), Pipera și Titan. Aceste servicii nu suferă din cauza deficitului de producție de agent termic.
Așa se face că agentul termic ajunge în Cartierul Aviației tocmai din CET Grozăvești sau CET Sud, după ce parcurge nu mai puțin de 12 km. De aceea, la orele de vârf, beneficiarii de la capetele de rețea se plâng că nu au presiune la apa caldă și au caloriferele doar călduțe, a mai explicat șeful de la Termoenergetica.