Cafeaua turcească a fost inclusă în patrimoniul cultural UNESCO!
Articol de Andra Radu, 6 decembrie 2019, 14:29
Cafeaua turcească, unul dintre elementele indispensabile ale culturii turcești, a fost acceptată în patrimoniul cultural UNESCO, iar ziua de 5 decembrie a fost desemnată „Ziua Cafelei Turcești”.
Contrar unei idei larg răspândite, cafeaua turcească nu este un soi aparte de cafea, ci este o cafea preparată într-un mod special.
Încă din perioada Imperiului Otoman, cafeaua era preparată la ibric și apoi servită împreună cu zațul pe care îl lasă.
O veche zicală spune că o cafea turcească servită astfel nu se uită 40 de ani. Iar o tradiție care încă este respectată de unele familii din Turcia spune că viitoarea mireasă trebuie să își servească pețitorul cu cafea cu sare, în loc de zahăr, pentru a-i testa caracterul. Dacă pretendentul bea cafeaua fără să se plângă, înseamnă că este răbdător și are un temperament bun.