VIDEO: Nu suntem părinții lor dar și ei sunt ai noștri!
Articol de dianamatei, 9 decembrie 2019, 16:42
Astăzi vorbim despre Ioana, Matei, Diana… Despre copiii din orfelinate. Orfelinate care, în mare parte, s-au închis. Cu ajutor!
Cu ajutor de la Hope and Homes for Children.
58 de astfel de instituții au fost închise și, în locul, au aparut 110 de case de tip familial pentru copiii care nu au putut fi reintegrați în familiile lor.
36 de mii de copiii nu au mai fost separați de familii.
„Dar sunt aproape 6 mii de copii instituționalizați. Le lipsește ceea ce noi dăm acasă copiilor noștri. Investițiile pe care le facem se fac alături și cu sprijinul autorităților locale. De la primărie aflăm de familii în nevoie. Când intervine riscul separării copilului de familie, intervenim noi. Construim o casă, punem geamuri…Apoi cum părinții se pot angaja…”, spune Robert Ion, director de Fundraising la Hope and Home for Children
Ce înseamnă ajutor?
„Donăm răsaduri, animale, ce-i trebuie familiei să stea pe propriile picioare. Vorbim aici de familii normale care vor să se ajute pe ele”.
Sunt mai multe drumuri care duc la instituționalizarea unui copil. Părinții au probleme, copiii au probleme, părinți plecați la muncă în străinătate sau copiii scoși din medii disfuncționale. Și se urmărește interesul copilului; unde și cum îi este lui mai bine.
Progrese s-au făcut și în cazul orfelinatelor.
„Numărul lor s-a împuținat dar nu se poate da atenție unui număr de 100 de copii, de exemplu. Și trebuie să facem diferența între un centru de plasament cu copii normali și unul cu copii atipici. Și se mai întâmplă că, uneori, unii copii sunt medicați fără nevoie. În casele de tip familial sunt 10-12 copii care au alt viitor.”
Pentru copiii din orfelinate care nu pot fi reintegrați în familiile lor naturale sau extinse, casa de tip familial oferă un mediu apropiat de cel dintr-o familie.
În 2020, Hope and Home for Children lucrează la închiderea a 13 orfelinate și ca o parte dintre cei peste 5.700 de copii să se mute „acasă”.
Copiii se pot salva cu oameni pregătiți: „Pregătim oameni pentru toate categoriile.”
O casa de plasament se închide în aproape 2 ani.
„Noi”, spune Robert, „închidem robinetul de a ajunge acolo. În loc să meargă în astfel de locuri, merg în case de tip familial.”
Construcția caselor de tip familial, ca parte din închiderea centrelor de plasament, este, însă, o investiție costisitoare.
Bani și suflet. Implicare la toate nivelele. Oameni simpli, autorități, artiști…
Unul dintre ei, Victor Rebengiuc, lasă un testament, sub forma unei campanii: grija pentru acești copii. O vedem la televizor, în fiecare zi si, spune Robert Ion, și-a atins scopul.
Iar noi, oamenii simpli, ne putem dona ziua de naștere: cadourile noastre să fie pentru ei.
Însă acești copii trebuie să fie capabili să stea pe propriile picioare, la un moment dat.
„Noi îi luăm o chirie, îl întrebăm ce vrea să facă. Una dintre provocări nu este neapărat de a lua o slujbă, ci de a o păstra. Stăm cu tinerii o perioadă lungă de timp pentru că au nevoie de consiliere, atenție…Stăm și 4 ani, până termină facultatea, dacă e cazul”, explică Robert Ion.
Hope and Home ne cere ajutorul pentru copii.
Aici aflăm tot: https://www.hopeandhomes.ro.
Pentru o societate sănătoasă. Lăsăm în urmă un testament?
Robert Ion, director de Fundraising la Hope and Homes for Children a fost astăzi În Comunitate.