Cinema şi muzică, evenimente din Bucureşti de astăzi, 13 decembrie
Articol de , 13 decembrie 2019, 12:16 / actualizat: 13 decembrie 2019, 15:41
CINEMA
* Şi astăzi la Cinemateca Eforie au loc două proiecţii mai speciale:
– de la ora 17:00, în ciclul 30 de ani de libertate, drama „Vânătoarea de lilieci” realizată în 1991 de Daniel Bărbulescu, în care Ion Haiduc şi Florin Anton interpretează pe securiştii Pavel şi Damian, care intră într-un bloc, împreună cu un operator TV, pentru a anihila nişte „terorişti”; după un moment în care Pavel rămâne izolat, găseşte operatorul şi un terorist morţi în timp ce Damian a dispărut cu casetele video luate de la omul din TV…;
– de la ora 19:00, Cineclubul FILM vă propune primul lungmetraj al cineastului Corneliu Porumboiu, comedia dramatică „A fost sau n-a fost?”, distinsă în 2006 cu premiul „Caméra d’Or”, pentru cel mai bun film de debut prezentat în cadrul Festivalului de la Cannes, având în distribuţie pe Teodor Corban, Mircea Andreescu, Ion Sapdaru; proiecţia este precedată de lansarea noului număr al revistei FILM editată de Uniunea Cineaştilor din România.
* Ediţia 8 & ½ a Festivalului Internaţional de Psihanaliză şi Film „Ecranul şi Divanul” vă propune deseară 3 proiecţii la Cinema Muzeul Ţăranului, cine-interpretate de Irina-Margareta Nistor şi psihanalizate de 3 invitaţi:
– de la ora 18:00, „Vacanţă de Crăciun cu Hippy-end”, film documentar despre mişcarea socială a studenţilor împotriva Partidului Comunist din 1968 realizat de Doru Ionescu, care participă la dialogul cu publicul alături de Dr. Cristian Andrei;
– de la ora 19:00, „Grup canal ’77”, film documentar de Dragoş Zămosteanu, în care Radu Negrescu-Şuţu, singurul supravieţuitor din grupul de cinci tineri adepţi ai Mişcării Goma, acţiunea de protest îndreptată împotriva conducerii României comuniste, iniţiată de scriitorul Paul Goma, spune povestea lor, filmul fiind urmat de o discuţie cu realizatorul său, cu Flori Bălănescu, cercetător ştiinţific la Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului şi Dr. Rita Teodoru;
– de la ora ora 20:45, „Greta”, dramă realizată de Neil Jordan, în care Chloë Grace Moretz interpretează pe Frances, o tânără naivă, care înapoiază o geantă găsită la metroul din New York proprietarului de drept, Greta, o profesoară excentrică de pian, fără prieteni sau familie, ce iubeşte muzica clasică, jucată de Isabelle Huppert; filmul este psihanalizat de Drd. Anatol Reghintovschi.
Programul ultimelor 2 zile ale Ediţia 8 & ½ a Festivalului Internaţional de Psihanaliză şi Film „Ecranul şi Divanul” îl găsiţi aici.
* Cineclubul One World Romania continuă sondarea punctului de cotitură în Europa şi în lume de la intersecţia anilor ‘80 şi ’90, prin prezentarea unor documentare rare, realizate în toiul evenimentelor. După o primă săptămână dedicată căderii Zidului Berlinului, în acest week-end, sunt proiectate trei filme axate pe lunile de după reunificarea Germaniei. Primul rulează deseară, de la ora 19:00, la Institutul Goethe – Pavilion 32 (Calea Dorobanţi, nr.32), se intitulează „Verriegelte Zeit / Timpul încarcerat” şi este realizat de Sibylle Schönemann, care a revenit în Republica Democrată Germană în 1990, după ce fusese arestată de Stasi şi condamnată în 1984 la un an de închisoare, deoarece aplicase pentru o viză care i-ar fi permis să părăsească ţara. Această întoarcerea după căderea Zidului Berlinului, îi oferă pretextul pentru realizarea filmului, în care îi chestioneze pe toţi cei responsabili de perioada sa de detenţie. Proiecţia este urmată de un dialog cu realizatoarea Sibylle Schönemann.
Mai multe detalii, inclusiv programul ultimelor proiecţii ale acestui eveniment, aflaţi de aici.
* La Cinema Elvira Popescu, de la ora 20:30 are loc o proiecţie în exclusivitate, în parteneriat cu TIFF Unilmited, a dramei – horror „The Lighthouse”, realizată de Robert Eggers şi distinsă cu 5 premii din 20 de nominalizări, printre care premiul FIPRESCI la Cannes. Povestea hipnotizantă şi halucinantă, filmată în alb-negru, se desfăşoară pe o insulă în New England în anul 1890, unde doi paznici de far, Thomas Wake (Willem Dafoe) şi Ephraim Winslow (Robert Pattinson) îşi pierd minţile în izolare.
MUZICĂ
* Un Concert special de Crăciun cu Arlinda Morava – soprană, Mihaela Stanciu – soprană, Adriana Alexandru – mezzosoprană, Georgiana Diaconescu – pian şi Gheorghe Constantinescu – clarinet începe de la ora 18:30, la Palatul Suţu – Muzeul Municipiului Bucureşti (Bd. Ion C. Brătianu, nr. 2).
* Concertul săptămânii susţinut de Orchestra Naţională Radio, de la ora 19:00, la Sala Radio, sub bagheta dirijorului britanic Rumon Gamba, are ca solist pe Alexandru Tomescu, care se bucură de privilegiul de a cânta pe celebra vioara STRADIVARIUS Elder-Voicu. În program: poemul „O noapte pe muntele pleşuv” de M. P. Musorgski, Concertul nr. 1 pentru vioară şi orchestră de Dumitru Capoianu şi Simfonia nr. 2 –„londoneză” de Vaughan Williams, interpretată pentru prima oară în România.
* Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu” susţine, de la ora 19:00, la Ateneul Român, al doilea concert al săptămânii, sub bagheta dirijorului Horia Andreescu, având în program: Simfonia nr. 88 de Joseph Haydn; Concertul nr. 20, în re, pentru pian şi orchestră de Wolfgang Amadeus Mozart – solistă Mihaela Manea şi Simfonia nr. 2 de Ludwig van Beethoven.
* Ştefan Bănică susţine, de la ora 19:30, alături de invitaţii săi speciali, al doilea dintre tradiţionale sale concerte de Crăciun de la Sala Palatului. Mâine şi poimâine au loc ultimele 2 din acest an, tot de la ora 19:30.
* „Postscriptum din Babel” se intitulează concertul dat de Alternosfera la Romexpo (Pavilionul A), în deschiderea căruia, de la ora 19:50, cântă Alex & The Fat Penguins, trupă de rock alternativ cunoscută pentru mesajele sociale pe care le promovează prin muzică. Accesul se face de la ora 19:00.
* Pentru ultimul concert din cadrul rezidenţei artistice Green Hours 2019, Laura Benedek împarte scena, de la ora 20:00, cu prietenii şi colegii ei de la “Laura’s 5ive” (Sergiu Bivol – trompetă, Lucas Contreras – chitară, Sergiu Chirileasă – pian, Gabi Matei – drums).
* Trupa Implant Pentru Refuz îşi lansează noul album intitulat „Subradar” într-un concert susţinut, de la ora 22:15, în Quantic Club, la care mai participă: Unity for Opposites (de la ora 20:20) şi The Sonic Taste (de la ora 21:00). Open doors: 19:00.
* După ce în fiecare lună a acestui an, în jurul datei de 13 a lansat câte o piesă, Celălalt, membru Ateliere de creaţie, marchează încheierea acestui periplu muzical, prin lansarea celui de al patrulea album, intitulat „Rece”, de la ora 21:00 în Clubul Fabrica.