Cum să îți transformi smartphone-ul într-un detector de cutremure
Articol de bucurestifm, 13 decembrie 2019, 10:37
Accelerometrii (senzorii de mişcare) din smartphone-urile noastre pot detecta când ne plimbăm sau când stăm, când telefonul nostru se află în buzunar şi când nu, dacă alergăm sau mergem cu bicicleta etc. Având în vedere cât de sensibili sunt aceşti senzori, nu ar fi de mirare să presupunem că pot fi detectate tulburări şi vibrații mai grave, precum cele provocate de seisme.
Se pare că încă din 2016, oamenii de ştiinţă din Berkeley, California, au creat o aplicaţie numită MyShake, care simte când începe un cutremur şi anunţă imediat proprietarul telefonului.
Dar cum ar putea aplicaţia să facă diferenţa între vibraţiile solului şi cele provenite de la o maşină sau un alt vehicul?
Secretul este că MyShake nu se bazează pe vibraţiile resimţite de un singur smartphone, ci pe datele provenite de la multe smartphone-uri dintr-o anumită regiune. Aşadar, atunci când smartphone-urile dintr-o zonă încep să detecteze vibraţiile cutremurului în acelaşi timp, aplicaţia „îşi dă seama” că fenomenul nu se manifestă doar la unul sau doi utilizatori, ci este la scară mare şi raportează imediat pericolul.
Desigur, aceasta înseamnă că performanţa MyShake ar depinde de numărul de oameni care au instalat programul pe telefoanele lor. În prezent, acestea sunt peste 320.000 şi în ultimii trei ani, aplicaţia a identificat şi a reacţionat la peste 980 de cutremure.
Totuşi, problema este cum să determini miliarde de utilizatori să-şi instaleze MyShake. În acest moment, reprezentanţii MyShake lucrează la acest aspect, cu scopul de a convinge principalii furnizori de tehnologie sau legislaţie că MyShake ar trebui să devină o aplicaţie indispensabilă pentru fiecare smartphone – în numele bunăstării comune.