30 de ani de libertate!

Sursa foto: Mihaela Ionita

În această lună se împlinesc 30 de ani de la Revoluția din 1989, 30 de ani de libertate dar și de amintiri, întrebări, împliniri, pierderi și regăsiri. La radio au auzit mii de oameni, în decembrie 1989, primii „muguri” de revoltă.

După 30 de ani, București FM a realizat un sondaj pe stradă, întrebând oameni de toate vârstele dacă știu ce este o dictatură și dacă își amintesc ceva din vremea comunismului.

Răspunsurile au fost foarte diferite, în funcție de vârstele protagoniștilor și de ceea ce trăise fiecare.

Cei vârstnici și-au adus aminte de cozile la care trebuiau să stea pentru aproape orice, de frigul din apartamente, lipsa apei calde și întreruperile de curent, dar și de faptul că pe vremea aceea toată lumea avea un loc de munca, iar tinerii căsătoriți primeau case de la întreprindere.

Sursa foto: Mihaela Ionita

Cei de vârstă mijlocie și-au amintit Revoluția, cum au ieșit pe străzi strigând „fără violență”, iar cei născuți chiar în 1989 sau după au reprodus lucruri citite în manualele de istorie sau auzite la bunici ori părinți.

Decembrie 1989 a însemnat o pagină importantă și pentru istoria radioului. Asa că nu se putea ca Radioul să nu îi dedice proiecte interesante.

Despre acestea au vorbit, astăzi, invitații emisiunii „În Comunitate”: Carmen Ionescu, manager al Agenției RADOR și Cristi Marica, redactor șef la Radio România Cultural.

Toți cei care se aflau atunci la servici au înfruntat cu curaj gloanțele și clipele de groază. Mărturiile lor au fost strânse, de colegii de la Centru de Istorie Orală a Radioului Octavian Silvetru, Silvia Iliescu și Carmen Ionescu, manager RADOR, într-o carte, „Radio Istorii 21-25 Decembrie 1989”.

Realizarea unui astfel de proiect nu a fost deloc ușoară, iar pentru protagoniști nu a fost simplu să vorbească despre acele evenimente. Interviurile pe care le-au dat sunt adevărate mărturii ale unor evenimente și detalii pe care nu le puteai cunoaște decât dacă le-ai trăit.

Ca orice eveniment istoric important, nici Revoluția din 1989 nu este ferită de întrebări dar și de dispute care apar în jurul evenimentelor de atunci.

Pentru a ajuta tinerele generații să înțeleagă ce a însemnat comunismul, Radio România Cultural a realizat în acest an proiectul „30 de ani de libertate”, o campanie despre Revoluția din 1989.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.