Destinaţii de vacanţă – Maramureş
Articol de Marga Tudor, 18 decembrie 2019, 20:58
Daca nu ai fost pana acum in zona Maramures, poti trece destinatia pe lista locurilor de vizitat, pentru ca este un loc minunat si plin de traditii.
Situata in partea de nord-vest a Romaniei, Maramuresul este zona in care traditiile stramosesti, portul popular și arta veche se pastreaza ca nicaieri in alta parte a tarii.
Oamenii locului pastreaza cultura si traiul stramosilor daci, Maramuresul fiind o destinatie ideala pentru cei ce cauta un loc unde sa evadeze cateva zile departe de haosul cotidian.
Zona iti ofera foarte multe locuri pe care nu trebuie sa le ratezi. Cea mai cunoscuta atractie este Cimitirul Vesel de la Sapanta – renumit in toata lumea prin originalitatea sa.
Crucile din lemn sculptate si pictate au transformat cimitirul intr-un adevarat muzeu in aer liber.
Acestea infatiseaza scene despre viata celor inmormantati acolo, si texte pline de umor care le descriu existenta intr-o maniera amuzanta.
Inspiratia provine din cultura dacica, in care moartea nu era considerata un eveniment trist, ci unul vesel, la care viata persoanelor decedate era omagiata de catre cei dragi.
Pe lista locurilor de vizitat trece si Ieud, una din cele mai vechi asezari ale Maramuresului, locuita din timpuri stravechi de dacii liberi si de romani.
Biserica din dealul Ieud, denumita si Biserica Balcului, este considerata ca fiind cea mai veche constructie de acest fel din Maramures, fiind atestata documentar inca de la 1364.
Pictura, realizata in stil bizantin primitiv, a fost executata direct pe lemn in 1782 si este recunoscuta de UNESCO, parte din patrimoniul universal.
O alta locație fascinanta este orasul Sighetu Marmatiei, fiind multa vreme cel mai important centru cultural al Maramuresului.
Reprezinta obiectivul turistic central, cu cea mai importanta sectie de etnografie care expune unelte si instalatii legate de principalele mestesuguri traditionale.
Si satul Breb este emblematic pentru tot ceea ce inseamna Maramures: case din lemn, o biserica unica din secolul al 16-lea, localnici ospitalieri si cei mai renumiți mesteri din tara.
Daca ai noroc, poți participa chiar si la o nunta traditionala, fiind martorii obiceiurilor și ritualurilor unice din aceasta zona.
Mergi si la Manastirea Barsana, cea care intra in topul celor mai inalte construcții de acest tip din Europa, fiind un punct excelent de belvedere, platforma de observatie ridicandu-se la 62 de metri.
Manastirea Barsana reprezinta un complex monahal remarcabil si prin faptul ca aici poate fi observata arta cioplitului in lemn.
Daca ajungi in Maramures viziteaza si Cascada Cailor, cea mai mare din Romania, avand aproximativ 90 de metri inaltime.
O gasesti in apropierea statiunii montane Borşa. Poti ajunge la ea prin padure, intr-o plimbare de o ora, sau cu telecabina care urca spre varful partiei de schi, de unde va trebui sa cobori cateva minute prin padure.
Cascada Cailor este impresionanta atat vara cat si iarna, atunci cand este inghetata.
https://www.youtube.com/watch?v=cuQ-aCemEXI
In Maramures ai de vizitat si Rezervația Naturala „Pietrosu Mare” – in imediata vecinatate a orasului Borșa. Este cea mai mare rezervatie naturala complexa din nordul tarii. Din 1979 a fost inclusa in reteaua mondiala de rezervatii ale biosferei.
Rezervatia Padurea Craiasa este uin loc pe care merita sa-l vezi. S-a constituit ca arie protejata in anul 2000. Aceasta este situata in comuna Ocna Sugatag, avand o suprafata de 44 de hectare si se afla la o altitudine medie de 485 de metri.
Mergi si la Muzeul Satului Maramuresean din Sighetu Marmatiei. Aflat la intrarea in orasul Sighet, pe drumul dinspre Baia Mare, muzeul se alatura in 1981, Muzeului Etnografic al Maramuresului ca o secţie in aer liber. Prin structura sa, creeaza impresia unui sat tipic maramuresean. Ulite drepte si intortocheate, poteci si „prilazuri” alcatuiesc structura intima a asezarii şi converg, ca in toate satele maramuresene, spre biserica.
Tot la Sighetu Marmatiei poti vizita si Memorialul Sighet. Amenajat in cladirea fostei inchisori din oras, este cunoscut si sub denumirea de Inchisoarea Ministrilor, intrucat acolo au fost inchise și torturate zeci de personalitati din epoca interbelica.
Celulele celebrei inchisori au fost transformate in camere de muzeu, incluzand obiecte, fotografii si documente care spun istoria persoanelor care au fost incarcerate acolo.
Sunt de vazut si Planetariul și Observatorul Astronomic din Baia Mare – cele doua sunt organizate pe o suprafata de 350 de metri patrati. Planetariul Baia Mare are in patrimoniu si o valoroasa colectie de timbre cu tematica astronomica.
Maramures este doar una dintre zonele de vis ale tarii noastre, insa, oriunde ai alege sa mergi in vacanta, sa ramai cu amintiri de poveste! Traieste si calatoreste! 🙂