Programele de consolidare si reabilitare a fatadelor cladirilor din Capitala continua!
Articol de bucurestifm, 18 decembrie 2019, 18:36
In sedinta de consiliu de astazi au fost aprobate o serie de proiecte prin care se continua programele de consolidare si reabilitare a fatadelor cladirilor din Capitala, potrivit unui comunicat trimis de Municipalitate.
Astfel, s-au aprobat fonduri de la bugetul local pentru proiectarea lucrarilor de reparatii la doua imobile situate in centrul Capitalei, ambele cladiri fiind incadrate in clasa I de risc seismic si intr-un stadiu avansat de degradare. Este vorba despre un imobil de 11 etaje, construit in 1938 de pe Calea Victoriei nr. 95 și un imobil de 6 etaje, vechi de peste 80 de ani, din str. Nicolae Iorga nr. 22.
De asemenea, au mai fost aprobate: un proiect de hotarare prin care s-a propus finantarea integrala a cheltuielilor pentru realizarea lucrarilor de punere in siguranta si reparatii a fatadelor in cazul imobilelor care sunt in stare avansata de degradare si pot pune in pericol locatarii sau trecatorii, precum si alte doua proiecte vizau actualizarea indicatorilor tehnico-economici pentru finalizarea consolidarii imobilelor din str. Spatarului si din str. Franceza. Actualizarile s-au realizat pentru ca, pe parcursul desfasurarii lucrarilor, au fost necesare interventii care nu au fost prevazute in proiectul initial.
In cadrul sedintei de consiliu s-au mai aprobat totodata si indicatorii tehnico-economici pentru realizarea lucrarilor de reparatii majore si redarea funcționalitatii imobilului din Calea Victoriei nr. 22 – 24 (Blocul Rosenthal). Pana in prezent s-au efectuat igienizari, interventii la fatada pentru punere in siguranta si s-a elaborat documentatia in baza careia s-a propus aprobarea indicatorilor tehnico-economici.
Blocul Rosenthal, așa cum este cunoscut, a fost construit in anul 1938, dupa planurile lui Radu Dudescu, la acea vreme arhitectul sef al Bancii Nationale a Romaniei. Constructia a costat circa 35 de milioane de lei si timp de treizeci de ani a gazduit “Casa de Pensiuni, Imprumuturi si Ajutoare” a angajaților BNR. Din anul 1968, a fost sediul Bancii Romane de Comert Exterior. Dupa 1999, imobilul a ramas in paragina. Cladirea – monument istoric – are un subsol pe doua niveluri, cinci etaje de birouri, o sala de conferinte, la etajul sapte se afla o sala de sport si un bufet la etajul opt. La parter au fost spații comerciale.