VIDEO: Ascultă cum sună libertatea! Anul 2017 – Ordonanța 13, Simona Halep lider WTA, începe Neversea
Articol de Vicentiu Andrei, 18 decembrie 2019, 08:38 / actualizat: 29 iunie 2023, 22:28
A fost odată o țară în care stăpânea întunericul și frica. O țară locuită de oameni fără glas, o țară închisă-ntre ziduri. Dar într-o zi s-a auzit o voce, și-apoi o mulțime și s-a făcut lumină și s-a făcut libertate!
Au trecut 30 de ani de atunci.
Anul 2017 începe cu învestirea guvernului condus de Sorin Grindeanu și continuă cu proteste de stradă ale populației deranjate de modificările Codului Penal, pe care coaliția de guvernare PSD-ALDE intenționează să le facă prin grațierea unor pedepse.
După doar două zile, președintele României, Klaus Iohannis, declanșează procedura organizării unui referendum național care să vizeze luptă împotriva corupției.
Luna ianuarie este una aglomerată pe plan politic.
Guvernul Grindeanu concepe un proiect de lege în vederea grațierii unor pedepse, trimite către Senat legea recursului compensatoriu și adoptă Ordonanța de Urgență 13 pentru modificarea Codurilor Penale.
După doar o săptămâna, apare Ordonanța de Urgență 14, care abroga Ordonanța 13.
Peste 200.000 de oameni cer în Piață Victoriei din București demisia guvernului.
Acesta trece cu bine de prima moțiune de cenzură, dar nu trece de a doua, depusă chiar de alianța PSD-ALDE.
Sorin Grindeanu refuză să părăsească Palatul Victoria.
Miniștrii săi își depun demisia, ca apoi să revină asupra deciziei după ce Mihai Tudose este propus pentru a ocupa funcția de prim-ministru.
Simona Halep devine liderul tenisului mondial după victoria din semifinală împotriva Jelenei Ostapenko la Openul Chinei.
Tot în anul 2017 are loc prima ediție a festivalului Neversea!
Iubitorii de animale obțin o victorie: folosirea animalelor sălbatice nu mai este permisă la circ pe teritoriul României, după aproape 6 decenii de spectacole în care acestea au fost forțate să execute acrobații pentru a distra publicul.
Ziua de 5 decembrie aduce multă tristețe românilor odată cu moartea Regelui Mihai I.
Mii de persoane de toate vârstele stau la coadă pentru a-și lua rămas bun de la monarh.
Slujba de înmormântare a cutremurat o țară întreagă și a impresionat întreaga Europa.
După slujba de la Patriarhie, trupul său a fost transportat cu trenul regal la Catedrala din Curtea de Argeș, unde regele a fost înmormântat alături de soția sa, regina Ana.