Cinema şi muzică, evenimente din Bucureşti de astăzi, 19 decembrie
Articol de , 19 decembrie 2019, 10:30 / actualizat: 20 decembrie 2019, 12:22
CINEMA
* La Cinema Union, de la ora 16:00 are loc o proiecţie specială cu filmul de animaţie „Călătoria fantastică a Maronei”, de Anca Damian, cu: Lizzie Brocheré, Shyrelle Mai Yvart, Maïra Schmitt; urmată de discuţii cu actorii Olimpia Melinte şi Anghel Damian.
* La Cinemateca Eforie, de la ora 17:00, în ciclul 30 de ani de libertate rulează drama „Sindromul Timişoara – Manipularea”, realizată în 2004 de Marius Theodor Barna, în care Christine Boisson o interpretează pe Christine Saubert, directoarea agenţiei pariziene de presa GIP, care, la peste 9 ani de la sângeroasele evenimente de la Timişoara din decembrie ’89, primeşte o vizită surprinzătoare, ce o va reîntoarce într-un coşmar pe care îl credea uitat. În film mai joacă: Ioana Macarie, Şerban Ionescu, Gheorghe Dinică, Florin Zamfirescu, Alexandru Repan, Dan Condurache, Dorel Vişan, Adrian Titieni.
* Tot la Cinemateca Eforie, Bucharest Short Film Festival vă propune, de la ora 19:00, opt scurtmetraje de ficţiune: „Madness” de João Viana din Portugalia, „Genericamente” de Giulio Neglia din Italia, „The Green Man” de Nicolas Motte don Marea Britanie, „The Glorious Peanut” de Fred labeye şi Fred De Loof din Belgia, „Diva & Astro” de Angel Barroeta din S.U.A., „In the Hut of Mr. van den Brink” de Björn Renner din Germania, „Sick Birds” de Anaïs Tellenne şi Zoran Boukherma din Franţa, „Final Act” de Maria Hespanhol din Portugalia.
* La Spaţiul Public European (Str. Vasile Lascăr, nr. 31), programul JOIA de film vă propune, de la ora 19:00, drama romantică „Julieta”, realizată în 2016 de Pedro Almodóvar, cu Adriana Ugarte în rolul titular, o femeie care trăieşte în Madrid şi tocmai şi-a pierdut soţul. Fiica sa a împlinit 18 ani şi a decis să plece de-acasă fără nicio explicaţie. Julieta face tot posibilul să o găsească însă singurul lucru pe care îl află este că nu îşi cunoaşte propria fiică îndeajuns de bine pentru a o putea găsi.
* De la aceeaşi oră 19:00, în cadrul programului Giovedì al Cinema / Joia la film, la Institutul Italian de Cultură (Aleea Alexandru, nr. 41) rulează drama „Il Sole dentro”, de Paolo Bianchini, cu: Francesco Salvi, Angela Finocchiaro, Diego Bianchi, Giobbe Covatta.
* La ora 19:15, la Cinema Muzeul Ţăranului începe o proiecţie specială a filmului „Systemsprenger / Copilul-problemă”, dramă realizată de Nora Fingscheidt, distinsă cu premiul Alfred Bauer la Berlinale 2019 şi propunerea Germaniei la premiile OSCAR 2020, al cărei personaj titular excelent interpretat de Helena Zengel, este Beni, o fată delicată, dar plină de energie, care reuşeşte să scape rapid din orice loc în care sistemul o plasează ca să se întoarcă cât mai repede la mama ei, o femeie copleşită de imprevizibilitatea propriei fiice. Proiecţia este urmată de dezbaterea „Drama copilului interior – ataşamentul şi empatia”, la care participă: Sorina Petrică – psiholog clinician şi psihoterapeut, Iulia Feordeanu – psiholog şi psihoterapeut jungian, Sabina Strugariu – psiholog şi psihoterapeut integrativ.
* La Cinema Elvira Popescu, de la ora 20:30, în cadrul programului Filmul unei seri de iarnă este proiectată drama cu caracter autobiografic „Dolor y gloria / Durere şi glorie”, realizată de Pedro Almodóvar, în care Salvador Mallo, un regizor aflat în declin fizic pentru a cărui interpretare Antonio Banderas a fost distins cu Premiul pentru Cel mai bun Actor la Cannes, are parte de un şir de regăsiri, unele în carne şi oase, altele în rememorările sale ce pornesc din copilăria sa în anii 60, continuă cu primele dorinţe sexuale, prima dragoste ca adult în Madridul anilor 80 şi durerea rupturii de aceasta, încă vie şi intensă, urmată de refugiul în scris ca unică terapie pentru a uita ce nu se poate uita; apoi de descoperirea timpurie a cinema-ului, ajungând la senzaţia insondabilă de vid pe care i-o dă incapacitatea de a mai face filme de care reuşeşte să scape din nevoia urgentă de a-şi povesti trecutul redescoperit.
MUZICĂ
* Berti Barbera este invitatul special al concertului „Winter Wonderband”, dedicat Crăciunului, susţinut de Big Band-ul Radio, dirijat de Ionel Tudor, de la ora 19:00, la Sala Radio.
* Orchestra simfonică şi Corul Filarmonicii „George Enescu”, susţin, de la ora 19:00, la Ateneul Român, primul concert săptămânal sub bagheta dirijorului Iosif Ion Prunner, având în program doar ampla lucrare „Naşterea Domnului – Oratoriu bizantin de Crăciun” de Paul Constantinescu. Solişti: Veronica Anuşca, Antonela Bârnat, Călin Brătescu, Iustinian Zetea.
* Un Concert de Crăciun susţine, împreună cu invitaţii săi, percuţionistul Alexandru Munteanu, câştigătorul Premiului Publicului la ediţia din acest an a Festivalului Muzicii Maghiare, de la ora 19:00, la Institutul Balassi (Str. Gina Patrichi, nr. 8).
* În perioada 19 – 21 decembrie, de la ora 19:00, soprana Felicia Filip, directorul general al Operei Comice pentru Copii şi invitaţii ei aduc magia Crăciunului pe scenă în spectacolul-eveniment „Crăciunul Feliciei”, regizat de Cristian Mihăilescu.
* Sala Majestic a Teatrului Odeon găzduieşte deseară, de la ora 19:00, Gala „Remember Enescu – 20 ani de Excelenţă în Muzica Clasică”, avându-l ca protagonist pe violonistul Alexandru Tomescu cu vioara Stradivarius Elder-Voicu, alături de pianista Sînziana Mircea, soprana Laura Tătulescu, dar şi tinerii interpreţi Maria Ecaterina şi Ioan Theodor Blejan la pian şi harpă şi pianista Eva Garet.
* Trupa Omul cu Şobolani îşi lansează cel mai recent album, „Fabrica de Păpuşi”, într-un concert pe care-l dă în Expirat – Halele Carol, în deschiderea cărui, de la ora 21:00 cântă formaţia de rock din Constanţa Colonist pe Lună.