Azi în Timișoara, mâine în toată țara!
Articol de bucurestifm, 20 decembrie 2019, 11:01
20 decembrie 1989. „Azi în Timișoara, mâine în toată țara”. Sunt 30 de ani de când România avea primul oraș liber de comunism.
Ziua de 20 decembrie este cea în care fostul dictator, Nicolae Ceaușescu se întoarce din vizita din Iran. De asemenea, este și ziua în care Timișoara, orașul în care au avut loc evenimente sângeroase, a fost declarat primul oraș liber. Armata nu a mai tras și a venit alături de manifestanți.
Pe 20 decembrie, fabricile din Timișoara stăteau pe un butoi cu pulbere, iar muncitorii dădeau primele semne că se vor alătura colegilor de la Elba, care declanșaseră greva generală înainte cu o zi.
În dimineața acelei zile, tot muncitorii de la fabrica de corpuri de iluminat și baterii Elba au fost cei care au dat primul semnal. Au reușit să deschidă porțile fabricii și au ieșit în stradă în număr mare. Apoi s-au împărțit în grupuri și au mers pe la celelalte fabrici din zona Gării de Nord, unde se afla și Elba.
În centrul orașului oamenii au strigat „Libertate” și au spus rugăciunea „Tatăl Nostru”.
Ultimii care au ieșit în stradă au fost muncitorii de la UMT (Uzinele Mecanice Timișoara). Când au ajuns în zona centrală a orașului, unde deja se aflau peste o sută de mii de colegi de-ai lor de la celelalte fabrici, au fost aplaudați.
Militarii s-au speriat de numărul mare de oameni care veneau masiv spre centrul orașului și au ignorat orice ordin de a mai trage.
Între timp, la București, Nicolae Ceauşescu, a ținut un discurs la televiziunea public unde a condamnat evenimentele de la Timișoara și a spus că pe străzi sunt „huligani”. Imediat după discursul lui Ceaușescu, Timișoara s-a declarat primul oraș liber de comunism din România. Nimeni nu îl mai recunoștea pe Nicolae Ceaușescu drept președintele țării, iar atunci s-a strigat „Azi în Timişoara, mâine în toată țara” și sirenele au început să sune.
În Revoluția Română și-au pierdut viața 1.142 de oameni, iar alți peste 3 mii au fost răniți.