„Simetria dorințelor” de Eshkol Nevo!
Articol de cristina.toma, 21 decembrie 2019, 10:00 / actualizat: 21 decembrie 2019, 21:47
O carte pe care nu ar trebui să o lăsați necitită, mai ales că ne apropiem de „noaptea dintre ani” când ne facem planuri și ne punem dorințe, este „Simetria dorințelor” scrisă de Eshkol Nevo și apărută în traducere românească la editura Humanitas.
Prezentarea pe scurt a cărții vorbește despre patru prieteni care la sfârșitul Campionatului Mondial de Fotbal din 1998 hotărăsc, mai în glumă, mai în serios, să scrie fiecare pe o bucată de hârtie o dorință și să le păstreze pe toate într-o cutie până la campionatul următor. Adică peste 4 ani să vadă dacă aceste dorințe s-au împlinit sau nu. Însă nici unul dintre ei nu bănuiește cum se vor schimba viețile lor și cum le va fi pusă la încercare prietenia în acești ani care vor urma.
Așadar, la prima vedere, pare o carte despre bărbați ale căror vieți se desfășoară între meciuri, pronosticuri, campionate, etape. Însă dacă veți reuși să treceți de aceste clișee, veți descoperi o carte de o mare sinceritate.
Cei patru prieteni sunt : Amichai, care este căsătorit cu Ilana și tatăl a doi băieți gemeni, Noam și Nimrod. Al doilea este Ofir, director la o firmă de publicitate și considerat un talent special în domeniu și care primește proiecte tot mai importante. Al treilea este Yoav, poreclit Churchill și magistrat de mare viitor. Al patrulea din acest grup este talentatul traducător Yuval Fried, care traduce articole din și în engleză pentru profesorii universitari și studenți.
Aceștia sunt prieteni încă din școală și au reușit să rămână apropiați chiar și după ce terminaseră liceul, apoi armata și studiile universitare. Deși își aleseseră meserii foarte diferite, legătura lor fusese de nezdruncinat. Pur și simplu acești tineri par a fi ca plantele ce alcătuiesc buchetul ce însoțește sărbătoarea evreiască de Sukkot sau „Sărbătoarea Corturilor”.
Aceste plante sunt: o ramură de palmier, o ramură de mirt, una de salcie și un fruct de chitră, o specie de citrice.
Care dintre cei patru prieteni se aseamănă cu o plantă anume este greu de precizat, dar fiecare dintre ei este unic ca personalitate. Și fiecare scrie o anume dorință, total diferită de a celorlalți pe bucata lui de hârtie: Amichai visează să urmeze un curs special și să deschidă o clinică de terapii alternative, Ofir dorește să scrie un roman care să aibă succes, Yoav dorește să facă ceva în domeniul juridic care să schimbe mentalitatea întregii societăți, iar Yuval să își întemeieze o familie cu Yaara, o fată frumoasă și sensibilă pe care o cunoscuse de puțină vreme.
Nimeni nu își citește dorința cu voce tare și nimeni nu vrea să știe ce anume au scris ceilalți. Bilețelele sunt puse într-o cutie care, la rândul ei, este abandonată într-o debara.
Campionatul de fotbal se termină și fiecare dintre cei patru tineri își vede de viața lui, cu urcușuri și coborâșuri. Ofir va deveni directorul unei companii importante de marketing, dar noua slujbă cu noile răspunderi îl va conduce spre un surmenaj accentuat și în cele din urmă spre depresie. Așa că singura lui salvare rămâne să își dea demisia și să plece pentru a-și reveni tocmai în India.
Yaara îl va părăsi pe Yuval pentru Yoav, mai direct și mai îndrăzneț, care pare a fi tras lozul câștigător pe toate planurile deoarece primește un caz important, un proces care va ține toată țara cu sufletul la gură, acuzatul fiind un personaj important în viața publică,
Amichai pare a fi fericit cu familia sa și de-a dreptul fascinat de șotia lui, mult prea sensibila Ilana.
Yuval încearcă să își refacă cumva viața, să cunoască alte fete dar nu se poate desprinde de amintirea Yaarei. Cu toate acestea, el nu rupe relația cu Yoav, merge chiar la nunta lui cu fosta lui iubită. Yuval pare pur și simplu un spectator al vieților celorlalți. Nu își găsește consolarea nici din partea părinților lui, prea conformiști, nici în teza lui de doctorat la care încearcă să lucreze și nici în prezența fetelor pe care le cunoaște dar cu care nu poate lega o relație.
Au loc astfel, în viețile personajelor, tot felul de întâmplări neașteptate, unele ce par banale, dar ajung să schimbe vieți și minți, altele importante, dar care mai degrabă confirmă niște stări de fapt dar nu schimbă nimic.
Autorul nu încearcă să le protejeze, să le îmbrace într-un văl de mistere, niciodată descifrate, ci arată viețile și gândurile lor cu o sinceritate care uneori aproape că frapează. În aceiași timp Eshkol Nevo nu îi judecă pe nici unul dintre cei patru prieteni, ci parcă îi urmărește cu o cameră ascunsă.
Ce se va întâmpla cu dorințele ascunse în cutie ale acestor tineri?
Toate se vor împlini dar fiecare va împlini visul altuia: Amichai va schimba mentalități și chiar legi, Yoav, zis Churchil va avea o familie cu femeia pe care o iubește, Ofir va ajunge specialist în terapii alternative, iar Yuval va împlini vechiul vis al lui Ofir.
Cum se petrec însă toate acestea? Și, mai ales, care sunt rezultatele acestor schimbări?
Acestea rămân să o aflați singuri atunci când veți citi romanul „Simetria dorințelor” a lui Eshkol Nevo.