„Glasul de taină”, o pledoarie pentru o altă înțelegere a trecutului!

Cineva spunea că „istoria este cea mai frumoasă poveste” pe care o poți spune cuiva. Însă istoria nu a fost întotdeauna o poveste, ci cândva a fost chiar „viața cea de toate zilele”.

Cum a fost viața în acele vremuri, pe care astăzi le cunoaștem doar pentru că sunt pomenite în cronici, este greu de spus. Și, mai ales, să înțelegem cum erau viețile și sentimentele celor care au trăit atunci este și mai greu.

Pentru a le face înțelese de omul zilelor noastre îți trebuie nu doar talent, ci și o empatie deosebită așa cum numai scriitoarea australiană Geraldine Brooks o poate avea.

Ea este cunoscută cititorilor români cu „Oamenii cărții”, roman de o mare complexitate ce încearcă să reconstituie, ce-i drept într-un mod imaginar, istoria vestitei „Haggada” de la Sarajevo, o carte de o valoare istorică și artistică inestimabilă.

De data aceasta, autoarea australiană ne propune tot o reconstituire istorică dar și umană a figurii regelui David, unul dintre cele mai cunoscute dar și interesante personaje biblice și istorice.

Romanul se numește „Glasul de taină” și a apărut în traducere românească la editura Litera.

Nu este primul volum scris despre vestitul rege biblic dacă ar fi să amintim aici doar cartea lui Stefan Heym, „Relatare despre regele David”.

Cartea lui Geraldine Brooks se deschide cu o prezentare a familiei regale și totul este povestit de către profetul Nathan, cel care a trăit alături de regele David, a fost sfatuitorul si confidentul lui ani de zile, fiind martor la victoriile dar și la înfrângerile acestuia pe mai toate planurile.

Profetul Nathan îl cunoștea demult pe acest rege îndrăzneț, de când cel care îl ucisese pe uriașul Goliat. Cei doi se întâniseră în împrejurări cu totul neobișnuite care, la prima vedere, nu ar fi putut să ducă la o apropiere între cei doi.

Ce se întâmplase de fapt?

Căzut în dizgrație după ce reușise să îl ucidă pe Goliat, și urmărit de oamenii regelui Saul, tânărul David, împreună cu un grup de apropiați, jefuiește satele Iudeei. Dacă i se opune rezistență, omoară fără ezitare. Într-o astfel de incursiune, Natan, băiatul care tocmai privise cum tatăl îi este omorât, vorbește cu un glas profetic care nu-i aparține, prorocind ascensiunea lui David la tronul Iudeei.

Din acel moment, Natan este nedespărțit de soldatul, regele și poetul David, este confesor, martor și proroc al faptelor de vitejie, al victoriilor și al pierderilor, al nelegiuirilor și al ispășirilor celui care avea să lase posterității o legendă tulburătoare și cei peste o sută cincizeci de psalmi.

După o muncă uriașă de documentare, cu o intuiție și o empatie ce transcend mileniile, Geraldine Brooks ne transportă într-o lume de demult. pe care o însuflețește și o preschimbă, pentru noi, din manuscrise moarte într-o realitate vie.

Rod al unei documentari temeinice a surselor biblice dar și a celor talmudice precum si a altor scrieri istorice si știintifice, cartea reusește să fie o pledoarie pentru reconstituirea dar și înțelegerea trecutului. Și poate tocmai de aceea nu o veți lăsa din mână până când nu veți întoarce și ultima pagină.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.