Daniel Tudorache: „Este un atentat la sănătatea bucureștenilor”

Sursa foto: Mircea Apostlescu/ arhiva

Firma Iridex depozitează „abuziv” deşeuri pe o suprafaţă de 53.000 mp, care aparţine domeniului public şi pentru care nu are acte, reiese dintr-o expertiză topometrică realizată, la solicitarea Primăriei Sectorului 1, de un expert autorizat, se arată într-un comunicat de presă al administraţiei locale transmis vineri.

Potrivit sursei citate, Primăria Sectorului 1 se află de doi ani în proces cu Agenţia pentru Protecţia Mediului Bucureşti pentru anularea Autorizaţiei Integrate de Mediu pentru Groapa de gunoi Iridex.

În ciuda faptului că avocaţii agenţiei şi cei ai Iridex s-au opus oricăror expertize solicitate de către Primăria Sectorului 1, instanţa a aprobat, printre altele, şi expertiza topometrică pentru stabilirea suprafeţei şi volumului gropii de gunoi Iridex-Chiajna, se precizează în comunicat.

Primăria Sectorului 1 cunoştea că Iridex depozitează deşeuri pe o suprafaţă de 16,5 ha, teren concesionat de la Chiajna, şi pe încă aproape 10 ha teren, proprietatea sa privată, deşi depozitarea deşeurilor pe un teren privat încalcă legislaţia în vigoare, arată autoritatea locală. Din acest motiv, primăria a solicitat în instanţă anularea Autorizaţiei Integrate de Mediu.

„Rezultatele expertizei depăşesc cele mai negre scenarii: pe lângă suprafeţele deja cunoscute (16,5 ha domeniu public şi 10 ha teren privat), firma Iridex depozitează ilegal deşeuri pe alte 5 ha de teren care aparţin statului.

Calitatea aerului din Bucureşti nu se îmbunătăţeşte numai prin publicarea unor simple rapoarte sau prin declaraţii de presă pompoase, ci prin măsuri concrete de stopare a acţiunilor ilegale ale celor care ne otrăvesc de ani buni aerul pe care-l respirăm.

Sper ca actuala conducere a Ministerului Mediului să reacţioneze la acest atentat la sănătatea bucureştenilor şi să ia urgent măsurile care se impun”, a declarat primarul Sectorului 1, Daniel Tudorache, potrivit comunicatului.

Primăria Sectorului 1 menţionează că expertul parte Iridex, referindu-se la suprafaţa de 5 ha, a susţinut că este vorba despre o eroare materială.

„Ne întrebăm, în mod legitim, cum poate ocupa cineva, persoană fizică sau juridică, o suprafaţă imensă de teren aparţinând statului, fără să observe nimeni, în condiţiile în care, atunci când s-au concesionat cele 16,5 ha, acestea au fost predate cu proces-verbal de predare-primire între Chiajna şi Iridex.

Putea să fie vorba despre o eroare materială dacă ar fi fost doar o cifră scrisă greşit pe o hârtie, fără a produce consecinţe, cum a fost cazul Autorizaţiei Integrate de Mediu nr. 15, emisă tot de Agenţia pentru Protecţia Mediului Bucureşti pentru acelaşi operator Iridex, în care volumul depozitului menţionat a fost majorat cu 1.500.000 mc (de la 4.500.000 mc la 6.000.000 mc) dintr-o ‘regretabilă eroare’, corectată ulterior, în 2017, la insistenţele Primăriei Sectorului 1”, se mai arată în comunicat.

Primarul Dan Tudorache a afirmat că ar putea exista consecinţe legate de mediu şi de afectarea sănătăţii cetăţenilor din Bucureşti şi din Ilfov.

„În afară de prejudicierea bugetului de stat, ar putea exista consecinţe a căror gravitate nici măcar nu o putem anticipa, legate de mediu şi de afectarea sănătăţii cetăţenilor din Bucureşti şi din Ilfov. Neexistând o autorizaţie de construire şi pentru suprafaţa acoperită abuziv, nu ştim dacă înainte de a se depozita deşeuri pe aceste zeci de mii de metri pătraţi s-au respectat normele pentru protecţia mediului”, a susţinut Tudorache.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.