„Acolo unde cântă racii” – o carte despre frumusețe și vulnerabilitate!

Sursa foto: Cristina Toma

O carte pe care nu ar trebui să o lăsați necitită în această iarnă este „Acolo unde cântă racii”, scrisă de Delia Owens și apărută în traducere românească la editura Pandora M.

Povestea pe care autoarea ne-o spune se petrece undeva într-o zonă mlăștinoasă de pe coasta Carolinei de Nord, un loc nu neapărat rău famat dar unde de-a lungul timpului se petrecuseră multe lucruri.

Întâi, în acea zonă cu vegetație luxuriantă, ochiuri de apă dar și smârcuri care te prindeau în adâncurile lor pentru totdeauna, se adăpostiseră naufragiații, pirații, apoi sclavii fugari.

În cele din urmă, locul a fost parcelat, iar bucățile de pământ împărțite oamenilor, în special veteranilor de război. Așa ajunseseră să își ducă viața acolo, generații întregi care munceau greu, luptându-se în fiecare zi pentru a-și câștiga traiul.

Una dintre aceste familii este cea a personajului principal, frumoasa Kya, care era cea mai mică dintre cei cinci frați ai ei.

Familia locuia într-o casă mică, mai degrabă un fel de baracă ceva mai răsărită, și se lupta cu tot felul de lipsuri. Cu toate astea era un copil fericit, interesată mai tot timpul de jocuri de tot felul, de vietățile care creșteau în mlaștină.

Totul până când, într-o bună zi, își vede mama îmbrăcată elegant, sau mai bine zis cu ceea ce avea ea mai bun, adică o fustă lungă până la glezne și o pereche de pantofi imitație de piele de șarpe.

Sursa foto: Cristina Toma

Mama mai plecase și altă dată, iar apoi se întorsese cu o bucată mare de carne de porc sau cu un pui tăiat și jumulit. De fiecare dată când plecase le făcuse cu mâna semn de „La revedere”.

Acum acest lucru nu se întâmplă, iar mama, de obicei foarte extrovertită, nu le făcuse nici măcar cu mâna.

Kya simțise că ceva nu este în ordine atunci când își văzuse mama care, în ciuda veseliei afișate, încerca să își ascundă o vânătaie cu ajutorul unei eșarfe. Fetița o așteaptă câteva zile dar ea nu mai apare. Copiii trebuie acum să se gospodărească singuri și cât mai bine pentru a nu-și enerva tatăl alcoolic și furios care, ori era foarte tăcut, ori urla la ei din orice.

Kya va crește în aceste locuri fără prea mult contact cu oamenii din orășelul apropiat. Despre ea încep să apară tot felul de zvonuri. Era Fata din Mlaștină.

O întâmplare neprevăzută face ca lumea să își amintească adevăratul ei nume. În 1969, când chipeșul Chase Andrews este găsit mort, iar localnicii bănuiesc imediat că a fost ucis de Kya Clark, adevăratul nume al Fetei Mlaștinii.

Însă Kya nu este nici pe departe sălbăticiunea pe care și-o închipuie lumea. Sensibilă și inteligentă, a supraviețuit singură în ținuturile luxuriante de pe malul oceanului, împrietenindu-se cu pescărușii, descoperind bogăția nesfârșită a pădurilor brăzdate de canale și învățând lecții de viață accesibile doar celor care trăiesc în natură.

Într-o bună zi, Kya simte înfiripându-se în sufletul ei dorința de a fi iubită, iar când doi tineri din oraș sunt atrași de frumusețea ei neobișnuită, viața i se schimbă complet, căpătând un alt sens.

Însă, nu după mult timp, ceva cu totul neprevăzut îi sfărâmă noua existență.

Ce anume? Rămâne să aflați singuri atunci când veți citi cartea, pe care nu o veți lăsa din mână până când nu veți întoarce și ultima pagină.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.