Coaja de la banane, beneficii nebănuite!

arhiva

Galbenă și bună la gust, banana are numeroase virtuți nutritive, însă și coaja ei poate avea nebănuite întrebuințări.

Considerată la noi drept un deșeu, coaja bananei este foarte apreciată în anumite țări, precum India, unde se consumă la grătar, fiartă sau mixată în smoothie. Pentru asta este nevoie de banane bine coapte (și bio), când coaja este mai subțire și mai puțin fibroasă.

Coaja de banane este foarte bogată în potasiu, magneziu și vitaminele B6 și B12, care joacă un rol esențial în metabolism. Aceasta ne ajută să păstrăm carnea moale.

Puneți coaja de banane cu partea interioară pe carne, atunci când faceți friptură, fie că e la tigaie, fie că e la cuptor. Coaja va reține apa și va împiedica bucata de carne să se deshidrateze și să se usuce, conferindu-i totodată și o savoare specială.

Iubim plantele, le hrănim cu coajă de banană. Bogată în nutrienți și minerale, coaja de banane favorizează creșterea plantelor.

Se poate îngropa direct la câțiva centimetri în jurul rădăcinilor sau se poate fabrica un îngrășământ lichid lăsând coaja la macerat timp de câteva zile într-o găleată cu apă, pe care apoi o strecurați.

Cu o coajă de banană, ne îngrijim și piele.

În medicina tradițională, coaja de banane accelerează cicatrizarea, atenuează durerea în cazul arsurilor, ameliorează acneea sau unele dermatoze precum eczemele sau psoriazisul.

Se poate aplica, de asemenea, ca o cataplasmă pe arsuri solare sau frecați ușor coaja de părțile iritate și lăsați-o câteva ore. Atenție: folosiți o banană bine coaptă, altfel efectul poate fi iritant.

Există și lucruri de evitat! Nu încercați să curățați pantofii sau canapeaua de piele cu coajă de banană!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.