În Județul Ilfov se va pune accentul pe colectarea selectivă și reciclarea deșeurilor!
Articol de Mircea Apostolescu, 16 ianuarie 2020, 17:21
Ieri, după întâlnirea cu ministrul Mediului, Costel Alexe, primarul general al Capitalei Gabriela Firea reitera faptul că cea mai bună soluție pentru gestiunea deșeurilor ar constitui o instalație de tratare termică a deșeurilor. Numai că populația manifestă reticență față de incineratorul de deșeuri, iar, dacă Ilfovul și Bucureștiul nu se vor înțelege cu privire la locația incineratorului, există riscul pierderii fondurilor europene nerambursabile pentru construcția acestuia, declară Firea.
Astăzi, cu prilejul dezbaterii publice a proiectului Planului de gestiune a deșeurilor din Judetul Ilfov, consilierul județean Lucia Varga a declarat pentru București FM că, în conformitate cu planul de gestiune, accentul se va pune pe colectarea selectivă și reciclarea deșeurilor, pe transformarea lor în bio-gaz și îngrășământ. Numai o cantitate foarte redusă de deșeuri ar urma să mai fie depozitată sau incinerată.
„În Planul National de Gestiune a Deșeurilor, Municipiul București a prevăzut realizarea unui incinerator de deșeuri. Dar, din câte știm, Consiliul General al Municipiului București a aprobat locațiile pentru realizarea investiției în București. Până în prezent, noi nu am primit nici un fel de solicitare pentru a se realiza pe raza Județului Ilfov incineratorul. În momentul în care vom primi o astfel de solicitare, tot am auzit, ieri, pe unul dintre domnii primari ( … Daniel Băluță, primarul Sectorului 4 n.r.) că va organiza un referendum pentru consultarea populației, dacă se va realiza pe teritoriul dumnealui incineratorul, poate ar fi bine să ne gândim să facem și noi un referendum, pe raza Ilfovului, să consultăm cetățenii dacă e oportună sau nu realizarea unei astfel de instalații în Ilfov”, a declarat consilierul județean Lucia Varga.
Ea a mai spus că, dacă Municipiul București va construi un incinerator pe teritoriul său, Județul Ilfov va aduce o cantitate de deșeuri pentru incinerare, pe considerentul costurilor mai reduse.
Cât privește gropile de gunoi existente pe teritoriul Județului Ilfov, Varga a declarat pentru București FM că: „În primul rând, aceste instalații de tratare și depozitare a deșeurilor trebuie să funcționeze tara a produce un impact asupra sănătății populației. Dacă aceste instalații funcționează legal și sunt conforme, trebuie să le luăm în considerare”, susține consilierul județean.
Însă Consiliul Județean Ilfov a contestat autorizația de mediu pentru una dintre cele două gropi de gunoi de pe raza teritorială și se află în litigiu pe această temă, în prezent.
Pe de altă parte, Județul Ilfov dorește un sistem de gestionare a deșeurilor care să genereze costuri cât mai mici. „De aceea, pregătim o aplicație pentru a obține fonduri europene pentru gestionarea deșeurilor. În cadrul acestei aplicații, se va realiza inclusiv un studiu cost-beneficiu a soluțiilor de depozitare a deșeurilor și vom lua decizia finală”, a declarat Lucia Varga.