„Surprinde-mă”, o poveste despre căsnicie și surprizele neașteptate ale vieții”!

Sursa foto: Cristina Toma

O carte pe care nu ar trebui să o lăsați necitită în această iarnă, mai ales că până la Valentine Day și Dragobete numai este așa de mult, este romanul „Surprinde-mă”, scris de Sophie Kinsella și apărut în traducere românească la editura Polirom.

Dacă în celelalte cărți ale autoarei britanice acțiunea se desfășura în jurul unui singur personaj, de obicei o tânără plină de energie, care încearcă să își clădească o carieră și se luptă din răsputeri pentru a arăta că merită asta, sau o doamnă cu familie și copil care încearcă să împace cariera cui viața personală, în romanul „Surprinde-mă” situația se schimbă.

Aici avem un cuplu simpatic, Dan și Sylvie care au două fetițe gemene, Anna și Tessa. Au străbătut împreună 10 ani de căsnicie, au joburi care le aduc satisfacție, o casă frumoasă și se iubesc foarte mult. Cred că știu totul unul despre celălalt și aproape că au ajuns să comunice telepatic.

Dan provine dintr-o familie modestă dar inteligența, ambiția și mai ales educația primită acasă, îl ajutaseră mai târziu, prin propriile puteri, să pună pe picioare propria lui afacere.

Mica lor familie fusese greu încercată cu ceva timp în urmă când Sylvie își pierduse tatăl, pe care îl adorase, într-un accident. Toți din familie fuseseră de părere că nu face ușor față șocului. Cu ajutorul lui Dan trecuse și peste asta.

Totul părea ca lapte și miere acum, până când doctorul, după un consult de rutină pentru asigurarea medicală anuală, le dă vestea că starea lor de sănătate este perfectă. Ba mai mult, că îi așteaptă o căsnicie lungă de peste o jumătate de veac.

Încep să facă tot felul de calcule: câte mic-dejun-uri vor lua împreună, câte concedii vor petrece, câte supe și tocănițe va pregăti Sylvie și tot așa mai departe. Asta în loc să îi bucure, mai degrabă îi neliniștește și începe să îi sperie, mai ales pe Dan. Soția îi vede tulburarea și nu înțelege unde greșește. El îi mărturisește că deși o iubește foarte mult, iar viața cu ea este minunată, îl sperie o căsnicie așa de lungă.

Sursa foto: Cristina Toma

Ce poate speria o femeie în această situație și ce poate să înspăimânte un bărbat la o așa căsnicie lungă? Oare nu toți oamenii visează să își întâlnească marea iubire într-o zi și să ajungă să îmbătrânească împreună?

Încep amândoi să se întrebe care ar putea fi rostul vieții. După un pahar de vin în plus și găsirea unor hăinuțe ale gemenelor de când erau mici, cred că mai mulți copii ar fi un scop în viață.

Dimineața, când se trezesc ușor mahmuri, își dau seama că nu este o idee bună.

În cele din urmă, după alte discuții, ajung la concluzia că micile surprize fac viața mai picantă. Nu mai stau pe gânduri și încep să își condimenteze viața cu tot felul de surprize.
De exemplu, Dan comandă pentru Sylvie un pulover albastru care s-ar potrivi cu ochii ei, dar vecina care trebuia să ajute la această surpriză o întreabă care este culoarea ei preferată și apoi îl convinge pe Dan să schimbe pulovărul fiindcă lui Sylvie nu îi plăcea albastru.

Ea încearcă și reușește să schimbe putin decorul în bucătărie, dar el nu observă nimic. Când dorește să facă soțului o altă surpriză, cu un mic dejun internațional combinat, acesta nu poate mânca mai nimic deoarece este obișnuit să ia dimineața un ou prăjit cu șuncă.

Și soțul dorește să facă surprize soției și îi pune la cale o reîntâlnire cu cea mai nesuferită colegă de facultate și care a rămas la fel de acră. Sylvie nu zice nimic că soțul ei a încurcat colegele între ele, probabil din cauza coincidenței de nume.

Soțul mai are o surpriză care să le bucure și pe fetițe: le aduce drept animal de companie un șarpe de porumb care stă cuminte într-un terariu. Și pe cât de încântate par a fi copilele, mama lor abia se poate uita la el. Și tot așa, din greșeală în greșeală, pare că totul va duce la victoria, pardon, surpriza finală! Pentru că toate acestea au început să le condimenteze viața mai mult decât era cazul, cei doi soți se hotărăsc să ia o pauză.

Lucrurile nu se termină aici deoarece intră în scena mama lui Sylvie, care are și ea surprizele ei de făcut. Ce-i drept are ca hobby să vândă tot felul de lucruri pentru diverse companii, dar tânărului cuplu nu îi prea place astfel de surprize deoarece nici unul dintre obiectele vândute de mama lui Sylvie nu le fusese de vreun folos.

După ce rezistă eroic la tentația de a lua tot felul de mașinării de tocat, de feliat pentru a o împăca, Sylvie începe să depene amintiri cu mama ei, ajungând din nou să vizioneze caseta de la nuntă, unde tatăl ei pare un star de cinema. Însă aceste amintiri, unde socrul său apare ca un erou, îl fac pe Dan să se simtă oarecum amenințat.

Sursa foto: Cristina Toma

De ce anume? Nici el nu poate explica.

Dintr-o dată dorește să își extindă afacerea, să câștige mai mulți bani, să aibă o casă mai mare, iar cum asta nu e tot, încep să apară și surprizele…de tot felul și fără nici o pregătire.

Care sunt acestea? Și mai ales care este, de fapt, lucrul care îi va surprinde pe amândoi într-adevăr?

Asta rămâne să o aflați singuri, atunci când veți citi romanul „Surprinde-mă” și pe care nu îl veți lăsa din mână până când nu veți întoarce și ultima pagină.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.