VIDEO: Iuliana Tudor – „Cei care doresc să devină promotori ai folclorului românesc trebuie să o facă cu puțin mai multă responsabilitate!”
Articol de bucurestifm, 20 ianuarie 2020, 12:22
Iuliana Tudor a fost invitata lui Răzvan Petre, de la București FM, și a Mihaelei Munteanu, de la Radio Iași, în ediția specială a emisiunii De 10 X România, vineri, 17 ianuarie 2020.
Prezentatoarea de televiziune este imaginea-simbol a postului național de televiziune. Povestea ei a început pe 16 iunie 1977, iar în anul 1999 a debutat în televiziune. După o perioadă în care a încercat să descopere ce anume i se potrivește, a prezentat o emisiune de dedicații muzicale în Studioul 6 al televiziunii naționale, un studio foarte mic.
„Sunt 20 de ani, dar mie îmi place să spun că sunt primii 20 de ani pentru că abia m-am încălzit. Mai avem foarte multe de făcut și cred că în lumea televiziunii nu se termină niciodată. Să muncești, să fii creativ și mai ales să înveți. Ca o concluzie, pot să spun că sunt primii 20 de ani în care m-am pregătit pentru următorii. A fost cu provocări, nu regret nicio clipă și dacă ar fi să o iau de la capăt aș face fix același lucruˮ.
De atunci, realizările Iulianei Tudor au depășit granițele țării, iar notorietatea proiectelor pe care le-a coordonat au recomandat-o pentru superproducțiile: „Teledonurile TVR”, „Festivalurile Cerbul de Aur”, „Mamaia – Folclor”, „Maria Tănase”, precum și „Gala TVR 50”, „România din suflete”, „Premiile TVR Internațional” și „Gala Crucea Roșie”, și nu numai.
Premiile oferite din partea presei pentru Festivalurile de Folclor Mamaia și Cerbul de Aur au fost completate de premiul Asociației Profesioniștilor de Televiziune pentru producția de divertisment „O dată-n viață”. Distincțiile au continuat, culminând, în 1999, cu titlul de „Femeia anului în Televiziune”.
Iuliana Tudor crede că această versatilitate este generată de curiozitate.
„Așa a început de fiecare dată. E o provocare să fi solicitat pentru un proiect care nu are neapărat legătură cu ceea ce faci în mod curent și atunci mă duc. Atâta timp cât este ceva nou, foarte tare cum spun eu colegilor, cum să nu ne ducem?! Implicarea este totală, important este că rezultatele au fost pe măsură de fiecare dată și câștigul se traduce în experiență. E o mare bucurie să mă simt confortabil, atât într-un program care promovează folclorul, cât și un program care promovează orice altfel de muzicăˮ.
În toamna anului 2017, Iuliana Tudor a adus un format unic pe piața media românească, talent-show-ul de folclor „Vedeta populară”.
„A fost un al doilea pariu, după «O dată în viață», pe care l-am primit și pe care mi l-am asumat alături de echipă, să transformăm acest produs într-unul care să aducă schimbări foarte mari într-o altă direcție decât am făcut-o cu «O dată în viață». Mă refer aici în special la tineri.
«Vedeta populară» a fost un succes încă de la primul sezon. Ne-am bucurat că s-a întâmplat așa, am ajuns la Sezonul 5 și asta este o confirmare că ceea ce se întâmplă acolo face bine acestui domeniu.
Cei care aleg drumul acesta, cei care doresc să devină promotori ai folclorului românesc trebuie să o facă cu puțin mai multă responsabilitate. E nevoie de un pic de cunoaștere. De un repertoriu ales cu foarte mare grijă, e nevoie de o atenție deosebită în privința pieselor de port atunci când urci pe o scenă serioasă.
La «Vedeta Populară», în 2 minute și 30 de secunde, cât are proba, acolo trebuie să cucerești din atâtea puncte de vedere. Presiunea este foarte mare, este o experiență cu care nu s-au întâlnit la niciun concurs de gen, e greu, nu este deloc ușor și cred că este o formă de educațieˮ.
Interpreți care visează să devină celebri și care cântă muzică populară au acum șansa să fie apreciați de o țară întreagă. Prestația lor este jurizată de cinci personalități care iubesc folclorul: Grigore Leșe, Mircea Dinescu, Niculina Stoican, Cornelia Rednic și realizatoarea TVR Elise Stan. Pe de altă parte, odată cu finalizarea unui sezon, concurenții care ajung în finală sau care sunt foarte talentați primesc sprijin pentru construirea unei cariere în domeniul muzical.
„Văzând ce se întâmplă în peisajul media cu celelalte talent show-uri mi-am dat seama că acei tineri au drumul oprit. După ce au luat «Vocea României», «X Factor» sau mai știu eu care, despre ei nu prea se mai aude. Industria nu-i primește chiar așa cum este de așteptat, așa cum se întâmplă și în afară. În folclor a fost așa, a fost un pariu asumat cu managementul TVR și anume ca pe acești tineri, pe care noi îi aducem la TVR, să-i creștem în continuare. Să-i aducem chiar la Cerbul de Aur, în programele speciale de Paște sau de Crăciun, am generat programe cu idei noi care să-i aibă în prim plan. De asemenea, mă gândesc ca pe viitor să realizăm proiecte discografice pe care să le realizăm împreună, să-i îndrumăm. E o asumare a mea, a echipei în general, legată de destinul lor pe următorii 5, 10 sau chiar 20 de aniˮ.
Ediția specială a emisiunii De 10 X România a fost realizată de studiourile București FM și Radio Iași și a fost transmisă în toată rețeaua Radio România Regional.
Autor: Adelina Tocitu