Cinema şi Muzică, evenimente din Bucureşti de astăzi, 23 ianuarie

CINEMA

* Două proiecţii mai speciale au loc la Cinemateca Eforie:

– de la ora 17:00, la cererea spectatorilor, drama „Fröken Julie / Domnişoara Iulia” regizată în 1951 de Alf Sjöberg după o piesă de August Strindberg, cu: Anita Björk, Ulf Palme, Märta Dorff;

– de la ora 19:00, în ciclul Seara de Oscar, comedia dramatică şi romantică „You Can’t Take It with You / Nu o poţi lua cu tine după moarte” regizată în 1938 de Frank Capra, adaptare după o piesă de teatru de George S. Kaufman şi Moss Hart, cu: Jean Arthur, Lionel Barrymore, James Stewart, Ann Doran, Bess Flowers, Ann Miller.

* Şi la Cinema Elvira Popescu au loc două proiecţii mai speciale, în exclusivitate:

– de la ora 18:30, comedia „Patients / Pacienţii” de Grand Corps Malade şi Mehdi Idir, despre o renaştere, o călătorie haotică presărate cu victorii şi înfrângeri, cu lacrimi şi râsete, dar mai ales cu întâlniri pentru că nu ne vindecăm singuri;

– de la ora 20:30, drama horror „The Lighthouse” realizată de Robert Eggers, ce spune o poveste hipnotizantă şi halucinantă, filmată în alb-negru, se desfăşoară pe o insulă în New England în anul 1890, unde doi paznici de far, Thomas Wake (Willem Dafoe) şi Ephraim Winslow (Robert Pattinson) îşi pierd minţile în izolare.

* Volumul „Sora mea din Australia. Trecute întâlniri cu Irina Petrescu”, de criticul Magda Mihăilescu, este lansat, de la ora 18:00, la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru, nr.38). Prezintă de Mirel Taloş – preşedintele interimar al ICR, jurnalistul Cristian Tudor Popescu, actorul Dan Nuţu, criticul de film Angelo Mitchievici şi regizorul Laurenţiu Damian – preşedintele Uniunii Cineaştilor din România (UCIN).

MUZICĂ

* Biblioteca Metropolitană Bucureşti prezintă, de la ora 17:00, la Sediul Central Mihail Sadoveanu (Str. Tache Ionescu, nr. 4), „Mica Unire Muzicală”, un concert de muzică şi versuri dedicat Unirii Principatelor Române. În prima parte, artiştii din cadrul proiectului permanent „Opera la bibliotecă” au pregătit un program special dedicat acestui eveniment istoric, ce include fragmente din muzica romanescă de operă, dar şi alte piese muzicale ale compozitorilor naţionali cunoscuţi, şi este prezentat de Cristina Lascu, care va recita din lirica românească. În partea a doua a spectacolului, violonista Mioara Moroianu şi pianistul Viniciu Moroianu interpretează: Sonata nr. 3 în Mi bemol, op.12 de Ludwig van Beethoven; Sonata în fa, op.4 de Felix Mendelssohn Bartholdy şi Elegie de Carmen Petra Basacopol.

* Concertul Orchestrei Naţionale Radio din această săptămână începe de la ora 19:00, la Sala Radio, este dirijat de József Horváth şi are în program: uvertura Rosamunde de Franz Schubert, Concertul în re pentru orgă şi orchestră de Georg Friedrich Händel – solist Dan Racoveanu şi „Die erste Walpurgisnacht / Prima noapte a Walpurgiei” de Felix Mendelssohn, bazată pe poemul lui Goethe şi descriind un conflict între ritualuri păgâne şi forţe creştine. Participă: Corul Academic Radio şi soliştii vocali: Sorana Negrea (alto), Liviu Indricău (tenor), Daniel Filipescu (bariton) şi Filip Panait (bas).

* Orchestra simfonică şi Corul Filarmonicii „George Enescu” susţin, de la ora 19:00, la Ateneul Român, al doilea concert al săptămânii sub bagheta dirijorului Gabriel Bebeşelea, având în program: Concertul în Re pentru vioară şi orchestră de Piotr Ilici Ceaikovski – solistă Ioana Cristina Goicea şi Simfonia Dante de Franz Liszt.

* „360 Degrees. The best of Tarja” se intitulează concertul susţinut de solista finlandeză Tarja Turunen, alături de alţi 17 muzicieni, de la ora 19:00, la Circul Metropolitan Bucureşti (Globus). Viziunea de 360 de grade este dată de proiecţii special gândite să ofere spectatorilor o experienţă muzicală intimă la superlativ.

* „Sorriso de Portugal” este titlul recitalului de muzică fado dat de Ambra, de la ora 20:00, în Ceainăria GreenTea (Str. Dr. Burghelea, nr. 24).

* Direcția 5 cântă, de la ora 21:30, în Hard Rock Café.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.