Ascultă Radio București FM Live

Istorie: Unirea Principatelor Române nu a fost „Mica Unire”, ci Întâia Unire!

Istorie: Unirea Principatelor Române nu a fost „Mica Unire”, ci Întâia Unire!

Articol de Mircea Apostolescu, 24 ianuarie 2020, 09:19

Astăzi, românii se bucură de o nouă zi liberă, care întregește o nouă mini-vacanță.
Tot centrul orașului este plin de steaguri tricolore și se simte un fel de freamăt de bucurie al celor care sunt gata să se bucure de un nou weekend prelungit.

Dar de ce avem, astăzi, zi liberă?

dig

Pentru ce eveniment a fost împodobit Bucureștiul cu steaguri, ca pentru Ziua Națională?

161 de ani de la Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Acum 161 de ani, pe data de 24 ianuarie, avea loc Unirea Principatelor Române, cunoscută și drept „Mica Unire”, prin comparație cu Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.

Dar, dacă veți avea răbdarea de a citi mai departe, veți putea vedea că Unirea de la 24 ianuarie 1859 nu a fost nicidecum „mică”, nici din punctul de vedere al eforturilor politico-diplomatice necesare pentru înfăptuirea sa, nici din punctul de vedere al urmărilor sale.

Trăind într-o zonă marcată de interesele marilor puteri europene și frământată de războaiele pentru hegemonie la Dunărea de Jos dintre acestea, românii au fost nevoiți să își urmărească idealul național prin politica pașilor mărunți.
Astfel, Unirea Principatelor Române de la 1859 punea bazele statului modern Român, creea premisele pentru câștigarea Independenței de Stat a României, la 1877-1878, și, mai apoi, pentru Marea Unire de la 1918.

Numai că pentru a se ajunge la recunoașterea dublei alegeri a lui Cuza, la Iași și București, trebuiră împăcate interesele divergente ale marilor puteri europene.
Patrioții unioniști folosiră sprijinul puterilor prietene, precum Franța lui Napoleon al III-lea, pentru a înfrânge cerbicia celor puteri neprietene, precum Imperiul Otoman și Rusia.

Imperiul Otoman și Rusia erau stăpâne de multă vreme la gurile Dunării, însă puterile occidentale, Franța și Anglia, își doreau să aibă acces și influență în zona gurilor Dunării, pentru a putea aduce, din Principate, granele atât de necesare.

Așa se face că interesele Sultanului și ale Înaltei Porți ajunseră să se ciocnească, adesea sângeros, cu cele ale Țarului Rusiei, ale Reginei Victoria a Angliei și cu cele ale Împăratului Franței Napoleon III.

Acesta din urmă merită o mențiune deosebită pentru că avu o interesantă poveste personală.
Fost ofițer carbonar, adică în armata revoluționară franceză, el ajunse președintele celei de-a treia Republici Franceze, iar apoi se proclamă Împărat sub numele de Napoleon III.

Întorcându-ne la Unirea Principatelor Române, aceasta poate fi

Foto: www.adevarul.ro

privită, în lumina documentelor epocii, și drept rezultatul unui proiect politic inițiat de o elită intelectuală formată din personalități progresiste, în marea lor majoritate francmasoni exilați în Franța după Revoluția din 1848, printre care Nicolae Bălcescu, Vasile Alecsandri, I.C. Brătianu, Mihail Kogălniceanu, Ion Heliade Radulescu, C.A. Rosetti, frații Golescu, Alecu Russo. Mulți dintre aceștia au fost inițiați în Loja „Athénée des Étrangers“ sub obediența Marelui Orient al Franței.
Acest proiect al elitei intectuale și politice progresiste își avu, însă, sprijinul și rădăcina puternică în năzuințele populare, în unitatea de neam, limbă și credință a românilor, din care curentul unionist se și născu, în mod firesc, organic.

Dimensiunea europeană a proiectului de unire a Principatelor își avu punctul de sprijin în „politica naționaltăților” promovată de către fostul ofițer carbonar dar și mason Napoleon III, devenit împărat al francezilor la 1852.
Așa cum scria Lucian Boia, citându-l pe Louis Girard, Napoleon III ”a fost nașul noii Românii, favorizând unirea Țării Românești și a Moldovei într-un singur stat unitar”.
Politica externă promovată de Napoleon III și proiectul de unificare a Principatelor merseră împreună, în condițiile izbucnirii Războiului Crimeii, care începu, în 1853, cu ocuparea Principatelor Române de către Rusia și Austria și se încheie, la cererea Rusiei, în 1856.
În urma Războiului Crimeii, problema gurilor Dunării și a Principatelor Române deveni una europeană, discutată în Conferința de pace de la Paris, iar puterile europene deveniră garantul Principatelor.
Prin Convenția de la Paris, din august 1858, ce puse capăt Războiului Crimeii, la presiunile Imperiului Otoman, se stabili că Principatele rămâneau separate, cu guverne și adunări legislative distincte, fiecare cu un domnitor propriu și sub suzeranitatea ”Maiestății Sale Sultanul”. Asta în ciuda faptului că, în 1857, Adunările ad-hoc adoptaseră rezoluții prin care arătau clar dorința de unire a românilor într-un singur stat, România.
Aici, se impune mențiunea că anularea primelor alegeri obținută de Napoleon III avut drept consecință intrarea multor patrioţi valahi și moldoveni în divanele ad-hoc. Dintre aceștia majoritatea erau masoni printre care: fraţii Golescu, Dumitru şi Ion Brătianu, Constantin A. Rosetti, Mihail Kogălniceanu, Vasile Alecsandri, Manolache Costache Epureanu, Moruzi, Constantin Negri, etc.
Acționând în Bucureşti, ei rămân într-un contact permanent cu lojile franceze. Această fu perioada în care experiența „veteranilor” de la 1848 se împleti cu elanul tinerilor iniţiaţi, a căror implicare în dificila bătălie electorală ce urma să ducă la alegerea comună al lui Alexandru Ioan Cuza în Moldova şi Țara Românească fu decisivă.
Desigur, o mențiune specială este necesară pentru lupta politică dinaintea alegerilor pentru Divanurile Ad-hoc. Caimacamul moldovean Vogoride, cu sprijinul Imperiului Otoman, încercă să falsifice alegerile. Tentativa fu zădărnicită de către chiar soția lui Vogoride, Cocuța Calimachi, unionistă convinsă, care făcu publice scrisorile încriminatoare. Apariția acestor scrisori în presa internațională ii permise lui Napoleon III să obțină, în conclavul puterilor europene, anularea alegerilor false.

Așadar, acum 161 de ani, pe 24 ianuarie, se realiza Unirea Principatelor Române.
Aceasta aduse împreună, mai întâi sub titulatura de „Principalele Române Unite”, Țara Românească si Moldova.
Acestea aveau să formeze, mai apoi, „România Mică” sau „Vechiul Regat”, sub domnia principelui și, apoi, după 1881, a regelui Carol I.
La 1877, România își va câștiga independența de stat, scuturând suzeranitatea otomană, în urma Războiului de Independență, de la 1877-1878.
Această Unire a Principatelor a fost, intr-o prima fază, o uniune personală, recunoscută de marile puteri numai pe durata domniei lui Alexandru Ioan Cuza.

Mai mult, în epocă, cu vehiculată mult ideea că domnia lui Cuza trebuia să dureze nu mai mult de 7 ani. Pentru că această era durata stagiului militar, la acea vreme.

Astfel, colonelul Alexandru Ioan Cuza, comandantul micii armate a Moldovei și reprezentantul Partidei Naționale, condusă de Mihail Kogalniceanu, Anastasie Panu și Manolache Epureanu fu ales, mai întâi, Domn al Moldovei, pe data de 17 ianuarie 1859.
Pe data de 24 ianuarie 1859, sub presiunea unei mulțimi de 30 de mii de oameni, Adunarea Ad-hoc a Țării Românești îl alese, in unanimitate, ca Domn tot pe colonelul Cuza.
Deoarece Convenția de la Paris, din 1858, semnată de către marile puteri in urma Războiului Crimeii, prevedea doar că cele două principate își vor alege câte un Domn, nefăcând precizarea că cei doi domni trebuie să fie persoane diferite, actul politic de la 24 ianuarie 1859 a dus la crearea unei uniuni personale, sub sceptrul lui Alexandru Ioan Cuza.

Astfel, fruntașii politici ai vremii din cele două părți ale Milcovului dădură dovadă de o mare iscusință politico-diplomatică, punând marile puteri europene neprietene, în special Imperiul Otoman și Austria, în fața faptului împlinit.

Au urmat, apoi, eforturi diplomatice pentru recunoașterea Unirii Principatelor, care era considerată de către Imperiul Otoman și de către Austria drept o încălcare a Convenției de la Paris din 1858.

Astfel, la a doua ședință a noii Conferințe de la Paris, din 1-13 aprilie 1859, dedicată situației din Țările Române, Franța lui Napoleon III, Rusia, Anglia, Prusia și Sardinia recunoscură dubla alegere a lui Cuza, în vreme ce Imperiul Otoman și Austria incercau să pregătească o intervenție militară in Țările Române.

In fața acestei amenințări, Cuza ordonă concentrarea armatei moldo-muntene, in tabăra de la Florești, între Ploiești și Câmpina.
În fine, sub presiunea celorlalte puteri. Imperiul Otoman și Austria recunoscură și ele dubla alegere a lui Cuza, la ultima întrunire a Conferinței de la Paris, din 25 august/7 septembrie 1859.
După această recunoaștere, Alexandru Ioan Cuza a demarat acțiunile de unificare si modernizare administrativă si legislativă, prin care s-au pus bazele statului modern român.

Dacă avem paciența de a citi istoria acelor vremuri, vom observa că între două evenimente de o maximă importanță pentru Neamul Românesc, Unirea Principatelor și Marea Unire, sunt multe asemănări.

Astfel, atât Unirea Principatelor, cât și Marea Unire avură loc în vremi de mari frământări, de războaie și de reașezări ale raporturilor de forțe dintre marile puteri europene.

Dacă în cazul Marii Uniri a fost vorba despre Prima Conflagrație Mondială, la care România luă parte vreme de doi ani, între 1916 și 1918, în cazul Unirii Principatelor, a fost vorba despre Războiul Crimeii și Conferința de Pace de la Paris. Poate că nu trebuie trecut cu vederea că și conferința de pace care recunoscu marele deziderat al neamului românesc, Statul Național Unitar, avu loc, nu dintr-o întâmplare, tot la Paris.

„Aliații” României, adică cei ce au recunoscut de la început dubla alegere a lui Cuza la București și la Iași, au fost, în mare parte, la ambele Conferințe de Pace de la Paris, cea din 1859 și cea din 1919, cei ce aveau să susțină România și pentru aducerea Transilvaniei la patria mamă, adică Franța și Anglia.

Dacă la Conferința de Pace de la Paris din 1919, sprijinul celui de-al 28-lea președinte american, Wodrow Wilson, și cele „Patrusprezece puncte” ale sale ce vorbeau despre „Dreptul popoarelor de a dispune de ele însele” s-au dovedit esențiale; la 1859, Unirea Principatelor avu ca principal aliat „politica națiunilor” a lui Napoleon al III-lea, dar mai primi și susținerea Rusiei, ce voia să slăbească influența otomană, și pe cel al Prusiei, care dorea să diminueze influența austriacă la Dunărea de Jos.

Atât Unirea Principatelor Române, cât și Marea Unire s-au realizat prin catalizarea energiilor întregului popor și în urma unui consens al clasei politice a fiecărei vremi.

Dacă, la 1859, avurăm Divanurile Ad-hoc și marile adunări populare, precum cea de la București, în sprijinul Unirii. Avurăm acțiunea comună a unor fruntași politici din cele două părți ale Milcovului, de la Mihail Kogălniceanu, Manolache Epureanu, Costache Negri, Alexandru Ioan Cuza, Vasile Alecsandri, Anastasescu Panu și Vasile Mălinescu, în Moldova, până la C.A. Rosetti, , frații Ștefan și Nicolae Golescu, frații Ion și Dumitru Brătianu, A. G. Golescu, Christian Tell, Gheorghe Magheru, în Muntenia.

Ei bine, și pentru intrarea României în Primul Război Mondial, alături de puterile Antantei, pentru unirea cu Transilvania, clasa politică a vremii ajunse la un consens, această opțiune reunindu-i pe liberalii conduși de Ionel Brătianu, dar și pe conservatorii lui Nicolae Filipescu și Take Ionescu, aflați, pe atunci, în opoziție.

În fine, dacă Marea Unire fu câștigată pe câmpurile de bătălie ale Marelui Război de Întregire a Neamului, unde căzură la datorie peste 220 de mii de soldați, subofițeri și ofițeri români, dar mai ales în bătăliile Verdunului Românesc de la Mărăști, Mărășești și Oituz; Unirea Principatelor Române a fost precedată de Războiul Crimeii, la care românii nu au luat parte.

Dar, Unirea de la 1859 avea să fie urmată, la nici 20 de ani, de Războiul de Independență, în urma căruia Regatul României scăpă de suzeranitatea otomană. Și pe câmpurile de bătălie de la Grivița și Plevna s-au jertfit 10 mii de ostași români.

Iată, așadar, că Unirea Principatelor, departe de a fi o „Mică Unire”, rămâne un eveniment istoric fundamental, fără de care Marea Unire nu ar fi putut exista, deoarece nu ar fi existat statul modern român independent, Vechiul Regat, cu care să se unească, la 1918, românii din Transilvania, Basarabia și Bucovina!

Intervenţie în timp record a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă la Primăria Sectorului 1
Actualitate sâmbătă, 9 noiembrie 2024, 20:21

Intervenţie în timp record a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă la Primăria Sectorului 1

„Am evitat în timp record o situaţie care putea deveni tragică. Din cauza întreţinerii defectuoase, scutul statuii care îl reprezintă pe...

Intervenţie în timp record a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă la Primăria Sectorului 1
În sectorul 4 deja se montează luminițele de Crăciun!
Actualitate sâmbătă, 9 noiembrie 2024, 16:18

În sectorul 4 deja se montează luminițele de Crăciun!

Deși ne aflăm începutul lunii noiembrie, în sectorul 4 deja se montează luminițele de Craciun. Anul acesta, administrația locală și-a propus...

În sectorul 4 deja se montează luminițele de Crăciun!
Primăria Sectorului 2 eliberează domeniul public de mașinile abandonate!
Actualitate sâmbătă, 9 noiembrie 2024, 15:59

Primăria Sectorului 2 eliberează domeniul public de mașinile abandonate!

Primaria Sectorului 2, prin Poliția Locală Sector 2, eliberează domeniul public de mașinile abandonate. În acest sens, polițiștii locali...

Primăria Sectorului 2 eliberează domeniul public de mașinile abandonate!
Instituțiile din subordinea Primăriei Capitalei, dotate cu defibrilatoare!
Actualitate sâmbătă, 9 noiembrie 2024, 15:10

Instituțiile din subordinea Primăriei Capitalei, dotate cu defibrilatoare!

Instituțiile din subordinea Primăriei Capitalei vor fi dotate cu defibrilatoare. Anunțul a fost făcut de primarul general, Nicușor Dan, pe...

Instituțiile din subordinea Primăriei Capitalei, dotate cu defibrilatoare!
Actualitate sâmbătă, 9 noiembrie 2024, 14:27

Fațada și acoperișul Muzeului Theodor Aman urmează să fie restaurate!

Fațada și acoperișul Muzeului Theodor Aman urmează să fie restaurate, a anunțat primarul general al Capitalei, pe pagina sa de Facebook....

Fațada și acoperișul Muzeului Theodor Aman urmează să fie restaurate!
Actualitate sâmbătă, 9 noiembrie 2024, 14:14

Linii cu program prelungit, pentru meciul Rapid – UTA Arad!

Liniile 11, 44, 163 și 178 vor avea program prelungit, astăzi, pentru meciul Rapid – UTA Arad, transmite Asociația de Dezvoltare...

Linii cu program prelungit, pentru meciul Rapid – UTA Arad!
Actualitate sâmbătă, 9 noiembrie 2024, 12:49

Incendiu puternic, într-un apartament din sectorul 2 al Capitalei!

Un incendiu puternic a izbucnit, noaptea trecută, într-un apartament din sectorul 2 al Capitalei. Poliţiştii care au ajuns rapid la faţa locului...

Incendiu puternic, într-un apartament din sectorul 2 al Capitalei!
Actualitate sâmbătă, 9 noiembrie 2024, 11:55

Vremea se răcește semnificativ în București!

Administrația Națională de Meteorologie anunță că vremea se răcește semnificativ în București. De astăzi, de la prânz, și până luni...

Vremea se răcește semnificativ în București!