„Drama copilului interior” sau cum să nu creștem oameni triști!
Articol de cristina.toma, 25 ianuarie 2020, 20:19
O carte pe care nu ar trebui să o lăsați necitită în această iarnă este „Drama copilului interior”, scrisă de Alice Miller și apărută în traducere românească la editura Herald.
Dacă în cartea „E spre binele tău” a aceleiași autoare, aceasta analiza copilăria unor personaje reale și dramele care au dus la transformarea lor din copii sensibili la oamenii care au ajuns mai târziu să facă rău la milioane de oameni și chiar lor înșiși, de data aceasta Alice Miller ne pune în față o carte cu profunde implicații, care ne așează în față o oglindă teribil de clară, pentru a vedea cu ochii sufletului cine suntem ca adulți și cine am fost în copilărie.
Ea ne vorbește despre drama copilului din fiecare dintre noi, pe care îl numește copilul dotat. El este copilul sensibil căruia natura i-a oferit abilitatea de a se uita pe sine, nevoile sale neîndeplinite și sentimentele negative intense, pentru a supraviețui.
Acesta este un proces psihologic care ne rupe de noi înșine pentru a ne salva de la dispariția psihologică, și chiar fizică, în situații de criză.
Dacă rareori suntem expuși unui pericol fizic real, psihologic lucrurile stau însă altfel, ne spune Alice Miller. Când adulții îl supun stresului psihologic intens și neglijenței emoționale, când nu respectă nevoile copilului și adevăratul său sine, organismul acestuia se mobilizează pentru a face față.
Însă nu poți lupta mereu cu cei de care depinde viața și bunăstarea ta psihologică. Astfel încât copilul, dotat de natură cu această sensibilitate, devine extraordinar de atent cu nevoile celor mari, ale caror iubire, grijă și atenție nu vrea să le piardă. Se rupe de adevăratul său sine și își construiește un sine fals. Mulți vor deveni adulți de succes, însă nefericiți și fără sens, depresivi sau grandomani narcisiști, izolați complet de adevărata lor dimensiune umană.
Drama copilului sensibil este o tragedie a generațiilor: cei care nu au astăzi suficiente resurse pentru copiii lor sunt cei care de mici au avut grijă de nevoile adulților din viața lor: părinți, bunici, unchi, mătuși, etc.
Copiii au o nevoie naturală și sănătoasă de atenție. Este dorința oricărui copil de a fi văzut, de a se simți iubit, acceptat și înțeles. Nu suntem aici pentru a forma după „chipul și asemănarea noastră”, ci să lăsăm să se formeze ceea ce natura a pus cu generozitate în copiii noștri. Din păcate, reușim să le transmitem copiilor exact suferințele și lipsurile noastre.
În lupta cu natura pentru a „crește” copii mai buni, ciuntim ceea ce ar fi putut crește cu adevărat verde și roditor, aflăm de la Alice Miller. Și aici, ea va analiza viața atât a unor oameni reali, precum scriitorul Herman Hesse, dar și a unor personaje din literatură, care spun foarte multe despre copilăria celor care le-au creat din condei și le-au dat o viață de trăit în paginile unui roman sau chiar a unei povestiri.
„Drama copilului interior” este scrisă într-un stil accesibil și presărată cu exemple, ceea ce vă va face să nu o lăsați din mână până când nu veți întoarce și ultima pagină, fie că sunteți părinți, profesori sau pur și simplu doar interesanți de meandrele sufletului omenesc.