Noul coronavirus este mai contagios ca SARS

foto: Agerpres foto (Xinhua/Chen Sihan)

Noul coronavirus apărut în China nu este la fel de puternic ca SARS, dar este mai contagios. Acesta poate fi transmis înainte de apariţia simptomelor, au anunţat mai mulţi oficiali chinezi de rang înalt din domeniul sănătăţii, citaţi de AFP.

Apărută în Wuhan în luna decembrie, noua maladie, care a contaminat în China aproape 2.000 de persoane şi a ucis peste 50 de pacienţi, aparţine, la fel ca SARS (Sindromul Acut Respirator Sever), familiei coronavirusurilor. Se transmite şi între oameni şi determină grave tulburări respiratorii.

O mare parte din pacienţii decedaţi în urma infecţiei cu coronavirus sufereau de patologii preexistente – diabet, ciroză, hipertensiune arterială şi maladii coronariene – şi depăşiseră deja vârsta de 65 de ani.

SARS a cauzat 774 de decese pe plan mondial (din care 349 în China continentală şi 299 în Hong Kong).

‘Cu toate acestea, din câte constatăm în prezent, această boală nu este (…) la fel de puternică precum SARS’, a declarat Gao Fu, directorul Centrului chinez de control şi prevenire a bolilor.

Totuşi, ‘capacitatea de propagare a virusului a sporit’, a nuanţat Ma Xiaowei, directorul Comisiei Naţionale pentru Sănătate (CNS). Noul virus are o perioadă de incubaţie ce poate să ajungă până la două săptămâni, ‘iar contagierea este posibilă în timpul perioadei de incubaţie’, ceea ce înseamnă că infectarea poate să aibă loc chiar şi înainte de apariţia simptomelor, a precizat Ma Xiaowei.

Gui Xi’en, specialist în boli infecţioase la Universitatea Wuhan, spune că numărul de contaminări ar putea să atingă punctul său maximal în jurul datei de 8 februarie, înainte ca intensitatea epidemiei să înceapă să scadă. El a confirmat la rândul său ameninţarea mai scăzută a noului coronavirus în raport cu SARS: ‘Rata de mortalitate pentru SARS era în jur de 10%, cea a noului tip de coronavirus este mai mică (…). Nu trebuie să fim neglijenţi, dar nici panicaţi: simptomele pentru cei mai mulţi dintre pacienţi sunt benigne şi tratabile’, a precizat acelaşi oficial chinez.

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.