Destinatii de vacanta – Israel

Poate ca una dintre destinatiile turistice, aflate pe lista dorintelor tale, este Israel – Tara Sfanta. O destinatie unde vizitatorii sunt atrasi de muzeele, parcurile nationale, rezervatiile naturale si, mai ales, de locurile sfinte. Israel este locul unde s-au nascut cele trei religii monoteiste principale ale lumii – iudaismul, crestinismul si islamul.

Tara Sfanta este plina de ruine si orase vechi. Un clasament al atractiilor turistice arata cam asa:

Orice expert in calatorii iti va spune ca bijuteria coroanei de deplasare in Israel este Ierusalim.

Un loc pe care trebuie sa il viziteze orice turist, indiferent de religie, este Zidul de Vest din orasul vechi din Ierusalim, considerat ca fiind cel mai sfant loc in iudaism.

Zidul reprezinta fragmentul care a ramas din cel de-al doilea Templu al Ierusalimului, distrus de romani. Aici vin sa se roage, pelerini de pretutindeni.

Via Dolorosa (Drumul Crucii) este drumul pe care Iisus a mers de la judecata spre rastignire. Aici se afla cele 14 opriri ale Crucii care duc spre Biserica Sfantului Mormant din Cartierul Crestin, cunoscut ca fiind locul unde a fost ingropat si unde a inviat Iisus Hristos.

In Cartierul Evreiesc vei gasi Casa Burnt, Tunelul Vestic subteran si, desigur, Zidul de Vest.

Chiar in afara orasului vechi, sunt Muntele Maslinilor si Cetatea lui David, unde poti admira elemente arheologice deosebite, inclusiv Tunelurile Imparatului Ezechia.

Desi Ierusalimul nu este un oras mare in comparatie cu alte capitale ale lumii, este plin de atractii turistice, iar pentru a vizita orasul vechi, este nevoie de cel putin doua zile.

In Ierusalim se regasesc toate departamentele guvernului israelian, inclusiv Parlamentul Unicameral Israelian si Curtea Suprema.

Orasul este resedinta pentru Universitatea Evreiasca si Muzeul Israelului cel mai mare din tara, care adaposteste colectii de pictura si sculptura si o serie de artefacte faimoase, cum ar fi Manuscrisele de la Marea Moarta.

Gradina Zoologica Biblica din Ierusalim este cea mai importanta atractie turistica, iar stadionul Teddy este considerat unul dintre stadioanele de top din tara.

Dupa Ierusalim, Tel Aviv, este cel mai mare oras din Israel – centrul economic al tarii.

O destinatie plina de contraste, pentru ca aduce laolalta cladiri noi, din sticla, edificii ridicate in urma cu peste 2.000 de ani, plaje largi cu nisip fin si o viata de noapte efervescenta. Amalgamul de experiente atrage, anual, milioane de turiști.

Stilul Bauhaus unic al cladirilor din Tel Aviv i-a adus renumele de “orasul alb”, iar din 2003, acestea au intrat in Patrimoniul UNESCO.

Nazaret este un oras de aproximativ 60.000 de locuitori in nordul Israelului, la aproximativ, 140 de kilometri de Ierusalim. Este capitala regiunii nordice a tarii si cel mai mare oras arab din Israel. Orasul este unul din multele situri de pelerinaj crestine din Tara Sfanta.

Cele mai frumoase locuri din Nazaret sunt Catedrala Catolica „Buna Vestire” – cea mai mare constructie din Orientul Apropiat, ridicata pe locul unde se afla casa Fecioarei Maria – Biserica Sf. Iosif, Sinagoga şi Biserica Sf. Gavril, locul unde se afla izvorul Mariei.

Vechiul oras Acre/Akkro este cel mai mare oras imprejmuit de ziduri de pe tarmurile golfului Haifa. Fiind cel mai mare port natural din Galileea si din Israel, are o lunga istorie de cuceriri si de imperii. Astazi gazduieste, in principal, vase de pescuit de mici dimensiuni.

Eilat, un oras statiune de 20.000 de locuitori si un port aglomerat ce uneste marea cu desertul, se afla in extremitatea sudica a Israelului. Aici, soarele straluceste intotdeauna. Rar, media temperaturilor zilnice scade sub 21°C, chiar si in iarna. Ploua cumulat aproape sase zile pe an.

Cea mai mare atractie sunt scufundarile in Marea Rosie, intr-una din cele mai spectaculoase rezervatii subacvatice. Eilat este unul dintre orasele turistice israeliene de varf.

In Valea Iordanului si la 55 de kilometri sud de Amman se gaseste Marea Moarta, unul din cele mai mai spectaculoase peisaje naturale din lume. Reprezinta cel mai adanc punct de apa de pe planeta si sursa cea mai bogata in sare naturala de pe glob.

Marea Moarta are una dintre cele mai sarate ape de pe planeta. Furnizeaza materia prima pentru renumitele bai saline din Marea Moarta iordaniana si pentru produsele cosmetice comercializate in toata lumea.

Pentru ca are o clima calda si uscata, apa dulce si o atmosfera calma, Marea Galileei (Lacul Tiberiada) este un taram de vacanta favorit. Aproape tot anul, lacul este plin de vizitatori. Este inconjurat de plaje publice si private, si de hoteluri inalte.

Se spune ca pe aceste tarmuri Iisus a tinut predici si a facut miracole. Multe situri sunt localizate in jurul lacului, inclusiv Capernaum, casa a cel putin cinci din cei 12 discipoli.

Biserica Fericirilor se spune ca este in locul Predicii de pe Munte, iar Tabgha se crede ca este locul unde Iisus a hranit cinci mii de oameni cu doar cinci paini si doi pesti.

Muntele Tabor este un deal ce se inalta la 500 de metri deasupra vaii Jezreel, in Galileea. Datorita locatiei strategice a fost o importanta fortareata in vremurile stravechi.

Muntele Tabor poate fi vazut de la kilometri distanta, iar de deasupra lui se pot surprinde imagini minunate ale vaii Jezreel.

Tiberias este o destinatie populara pentru turisti, de mai bine de 2.000 de ani. Inca de pe vremea romanilor, acest spa, construit in jurul a 17 izvoare de apa minerala fierbinte, la peste 180 de metri sub nivelul marii, are vizitatori din toate colturile lumii vechi.

Dupa ce Herodot Antipas l-a construit, orasul a fost numit Tiberias, in onoarea imparatului roman Tiberius.

Haifa se afla pe si in jurul frumosului munte Carmel, in nordul Israelului. Gradina Templului Baha’i din Haifa este unul dintre cele mai vizitate locuri din Israel, dar si din lume.

Gradinile suspendate ale orasului sunt construite sub forma a noua cercuri concentrice şi au nouasprezece terase. Reprezinta o adevarata rezervatie naturala, iar datorita peisajelor, acest loc isi merita renumele de „a opta minune a lumii”.

Daca alegi Israel ca viitoare destinatie turistica, iti poti face propriul itinerariu, poti lua o excursie organizata de o agentie de turism sau il poti vizita in compania unui ghid personal.

Excursiile crestine ofera pachete ce se concentreaza pe locurile sfinte crestine din Galilea (Nazareth si Capernaum), Ierusalim sau Betleem.

O calatorie in Tara Sfanta trebuie sa includa vizitarea Bisericii Sfantului Mormant, Cetatii Ierusalimului, gradinilor suspendate din Haifa, Muntelui Maslinilor, orasului Nazaret si capitalei Tel Aviv.

Pentru a vizita Israelul este nevoie de pasaport valabil cel putin sase luni de la data prevazuta pentru intrarea in tara. La intrarea şi iesirea din Israel este obligatorie declararea sumelor de bani in valoare de aproximativ 17.700 dolari sau echivalentul in alte valute.

Ajuns in Israel, vei fi intervievat de catre agentii de securitate cu privire la scopul si durata calatoriei.

In Israel, programul de lucru este de duminica pana joi, iar zilele de weekend sunt vineri si sambata. Vineri dupa amiaza, magazinele si birourile se inchid, deoarece oamenii de pregatesc de Shabbat, care tine de vineri seara pana sambata dupa seara.

Obiceiul local cu privire la bacsis este ca la restaurant sa se lase 10-15% din valoarea notei de plata. Pentru drumul de la aeroport la hotel, daca alegi un taxi, este uzuala o negociere de pret.

Moneda folosita in Israel este shekelul israelian nou si agorotul, diviziunea shekelului. In magazinele destinate turistilor se poate plati in euro sau dolari, in celelalte se plateste doar in shekeli.

Ajuns in Israel, nu ezita sa incerci bucataria locala. Pentru a simti si vedea aromele Israelului trebuie neaparat sa mergi in piata Carmel din Tel Aviv.

Printre mancarurile locale pe care merita sa le incerci sunt humusul, Falafel – chiftelute din naut, pestele gatit in stil israelian, fructele de mare si supa din fructe de mare si ptitim – paste fainoase care se servesc cu fructe de mare.

Incearca si curmalele de Medjool, vestite in Israel, si nu uita de halva 😉

O calatorie in Israel ar trebui sa fie una dintre experientele de neuitat, insa, oriunde ai alege sa mergi in vacanta, sa ramai cu amintiri de poveste! Traieste si calatoreste! 🙂

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.