Gabriela Firea: Coronavirusul nu a ajuns în București, dar avem o creștere a îmbolnăvirilor de gripă sezonieră! 

Primarul general al Capitalei a anunțat, astăzi, că, în București, nu există cazuri de îmbolnăviri cu coronavirus, dar există o creștere a numărului de cazuri de gripă sezonieră.

„Avem o situație în creștere. Avem raportate 939 de cazuri de gripă sezonieră, în special la copii”, a declarat Gabriela Firea. Pentru comparație, anul trecut, la 1 februarie, se înregistrau 817 cazuri.

Edilul spune că cele 939 de cazuri sunt cele raportate de sistemul de medicină școlară, din unitățile de învățământ de stat, din subordinea Primăriei Capitalei. De aceea, numărul de cazuri de gripă ar putea fi mai mare, dar situația acestora este cunoscută de către Ministerul Sănătății.

„Nu e de speriat, dar e de remarcat că avem un număr mai mare decât anul trecut”, consideră edilul șef.

ASSMB, prin spitalele pe care le are în subordine, va putea asigura ajutorul, în caz de necesitate.

Primarul general Gabriela Firea a subliniat faptul că „Nu Primăria Capitalei și nu primăriile de sector, care au în administrare școlile, pot decide momentul în care pot fi închise școlile”. 

Firea a explicat că, deși s-a făcut comparație cu situația în care școlile au fost închise din cauza vremii, situația nu este similară, în cazul gripei.

„Acolo aveam noi atribuții. Acum, având în vedere că este o problemă de sănătate, gravitatea situație o poate stabili Ministerul Sănătății, care ne comunică ce conduită trebuie să luăm.
Nu trebuie să ne alertăm inutil, dar nici nu putem spune că nu se întâmplă nimic. Ni se cere insistent să întrerupem cursurile. Îi înțeleg pe părinți, dar cred că trebuie să urmăm sfatul medicilor și sfatul persoanelor competente”, a explicat Firea.

Acolo unde s-au întrerupt cursurile la unele grupe, decizia a fost luată pentru că erau deja câteva cazuri confirmate. Dar a înterupe în totalitate cursurile nu este o decizie pe care să o ia Primăria Capitalei, consideră edilul șef.

„Dacă ni se cere de la Ministerul Sănătății ( … să închidem școlile n.r.), ne vom conforma”, a spus Gabriela Firea.

Șefa Serviciului de Ambulanță București-Ilfov, Alice Grasu, spune că măsurile de prevenție sunt cele mai importante, în cazul gripei.

Marian Banu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar al Municipiului București a propus ca acțiunile de dezinfecție din unitățile de învățământ să se desfășoare, de acum înainte, sub supravegherea unui cadru medical.

Declarațiile au fost făcute cu ocazia comandamentului organizat la inițiativa primarului general Gabriela Firea cu privire la situația îmbolnăvirilor de gripă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.